Această musaca de vinete este ușor de preparat, fiind rapidă și sănătoasă, perfectă pentru toate buzunarele. Include versiunea mai sănătoasă a preparării legumelor, la grătar, nu prăjite. Ingredientele pe care ți le-am pregătit sunt suficiente pentru 8 porții, care vor fi gata în aproximativ 1 oră și 40 minute.
Vinetele sunt legume destul sărace în calorii şi au proprietăţi deosebite pentru că au un conţinut mare de proteine, vitamine, fier, potasiu, calciu, sodiu, fosfor, magneziu, pectină sau zaharuri solubile.
De ce sunt bune vinetele:
- 100 de grame de vinete au aproximativ 25 de calorii.
- Au un conţinut important de minerale, vitamine, fibre şi proteine.
- Pentru a te bucura de beneficiile vinetelor, trebuie să prepari pe grătar sau să le coci, ca în rețeta noastră de musaca de vinete.
- Vinetele au conţinut de nasunină, un antixodant important pentru creier, pentru că protejează membrana celulară a lipidelor.
- Au conţinut important de fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi hrănesc creierul. Însă nutriţioniştii spun că aceşti fitonutrienţi se găsesc în coaja vinetei, aşadar să nu o arunca!
- Se mai spune că prin conţinutul crescut de fibre, proprietăţile vinetelor pentru sănătate sunt şi în ceea ce priveşte protecţia tractului digestiv şi împiedică apariţia cancerului de colon.
De ce e bună carnea de vită:
- are un conţinut bogat în fier, fiind recomandată pentru o dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a micuţului
- Proteinele din carne furnizează aminoacizi esenţiali, care nu pot fi sintetizaţi de organism şi care trebuie luaţi din alimentaţie
- Dintre vitaminele şi mineralele regăsite în carnea de vită amintim: vitamine B12, vitamina C (mai ales dacă este asociată cu legme rădăcinoase), magneziu, fosfor, zinc.
Îți recomandăm să te uiți și la acest video
Ingrediente
Pași preparare
Se încălzește un grătar. Se periază feliile de vinete, cartofi și dovlecei cu ulei de măsline extra-virgin. Se lasă pe grătar până când se frăgezesc și au o culoare maroniu deschis. Feliile de cartofi se pun pe baza inferioară a unui vas de yena. Următorul strat este de vinete, urmate de dovlecei, după care se dă deoparte.
Se preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius. Se topește untul într-o tigaie la foc mediu. Se adaugă făina și se gătește pentru aproximativ 5 minute sau până când făina are un miros puțin a prăjit. Se adaugă laptele, nucșoara și sare. Se aduce la punctul de fierbere, la temperatură medie-ridicată, după care se reduce temperatura la mic-mediu și se mai lasă pentru 10 minute.
Gălbenușul bătut de ou dintr-un bol se amestecă rapid cu 1/4 cană de lapte îngroșat, adăugând câte o lingură pe rând. Se amestecă rapid în laptele îngroșat și se amestecă bine, până când se omogenizează compoziția, după care se dă deoparte.
Între timp, se încălzește o lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu-mare. Se amestecă și carnea de vită și ceapa și se fierbe până când carnea nu mai este roz. Scurgeți orice grăsime în exces, după care se adaugă oregano, pătrunjel, roșii, sare și piper. Se dă focul la mediu scăzut, se acoperă tigaia și se fierbe compoziția timp de 10 minute, amestecând ocazional.
Pentru a asambla musacaua, se răspândește amestecul de carne peste legume și se presară brânză feta peste. Se toarnă sosul alb pe baza superioară a preparatului și se netezește cu o spatulă. Se lasă în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute sau până când este gata.