Alimente bogate în vitamina C

Iulia Mirică
vitamina-c-totul-despre-mame

Din ce alimente ne putem lua doza necesară de vitamina C?

Vitamina C este un nutrient esențial cerut de organism pentru dezvoltarea și mentenanța țesuturilor, vaselor de sânge și cartilajului. Aceasta este, de asemenea, necesară pentru crearea de ATP (acidul adenozintrifosforic), dopamină, hormoni peptidici și tirozină. Ca un antioxidant puternic, această vitamină ajută la diminuarea stresului oxidativ al organismului și se crede că reduce riscul de cancer. Alimentele bogate în vitamina C includ ardei grași, kiwi, broccoli, fructe de pădure, citrice, roșii, mazăre și papaya, printre altele. Iată ce concentrații au și ce beneficii aduc sănătății aceste alimente cu un conținut bogat de această vitamină esențială!

Căpșune

Unul dintre cele mai sănătoase și gustoase fructe de pădure sunt căpșunele, acestea având un conținut bogat de vitamina C. Pe lângă asta, căpșunele sunt bogate și în fibre și antioxidanți, responsabili pentru reducerea stresului oxidativ și protejarea inimii de excesul de colesterol rău. Doar o porție de căpșune deține aproximativ jumătate din aportul zilnic recomandat al vitaminei C.

Ardei gras

Ardeiul este un alt aliment cu un conținut bogat de vitamina C, precum și de beta-caroten. Această legumă colorată a fost studiată pentru beneficiile cardio-protectoare aduse și s-a demonstrat că poate preveni cataracta, formarea cheagurilor de sânge și poate ajuta la reducerea șanselor apariției infarcturilor și a accidentelor vasculare. O jumătate de cană de ardei roșu deține peste 140 de miligrame de vitamina C, cel mai mare conținut din această vitamină avându-l ardeiul gras galben, urmat de cel roșu.

Legume cu frunze verde închis

Varza, napii, spanacul, năsturelul (creson) și cardonul (precum și multe alte verdețuri) sunt alimente cu un conținut bogat de vitamina C, perfecte pentru a le adăuga dietei voastre. În timp ce toate oferă diferite cantități ale acestui nutrient esențial, toate sunt foarte sănătoase pentru organism. Varza ar fi poate cea mai bună alegere, deoarece poate avea până la 130 de miligrame de vitamina C, într-o singură porție.

Fructele citrice

Când spunem citrice, ne referim la portocale, grapefruit, lămâi și limete. Citricele se pot transforma într-un impuls cu vitamina C râvnit de către organismul uman. Decojiți o portocală medie pentru 70 de miligrame, un pahar mic de suc de portocale având de până la 93 de miligrame de vitamina C, pe când unul de grapefruit are aproximativ 70 de miligrame. Chiar dacă portocalele sunt, probabil, unul dintre cele mai populare alimente ce posedă vitamina minune, acestea nu au cel mai mare conținut cuprins în ele.

Kiwi

S-ar putea să vă surprindă faptul că acest fruct mic verde din Noua Zeelandă are mai multă vitamina C decât o portocală. Fructele de kiwi au, de asemenea, un conținut bogat de flavonoide și la fel de mult potasiu precum o banană. Studiile au arătat că copii care au mâncat aceste fructe bogate în vitamina esențială C au dezvoltat un tract respirator mai puternic decât copiii care nu au consumat kiwi.

Citeşte şi:
Cei mai sănătoși germeni
Cât de sănătoase sunt ouăle de prepeliță?
Bananele roşii, nişte banane ce nu trebuie ocolite
Alimentaţia antistres sau ce trebuie să ai în farfurie pentru a fi calm şi senin

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa