10 idei de vacanţă în România, împreună cu copiii

Dacă vrei să petreci o vacanță cu copiii în România ai la dispoziție o mulțime de variante. Poți alege circuite care să cuprindă mai multe zone sau concedii de doar câteva zile. Oriunde ai merge găsești activități pentru familiile cu copii, pentru orice buget.

Cristina Călin, redactor

Când ai o ţară întreagă la dispoziţie, nu ştii de unde să începi cu vacanţa. Mare, munte? Deltă? Poate câte un pic din toate? Noi am găsit câteva locuri din România care merită vizitate împreună cu copiii. Drum bun şi spor la făcut bagaje că distracţiile nu lipsesc!

România este o destinație de vacanță perfectă pentru familii. Indiferent de ceea ce vrei să faci vei găsi un loc pentru tine. Ai mare, multe, dealuri, vulcani, deltă, ghețari, drumuri spectaculoase, lacuri, peșteri și câte și mai câte. Fie că ai un bebeluș sau un adolescent, vei găsi un loc în care să mergeți împreună. În plus, există variante pentru toate buzunarele. Există cazări și destinații foarte ieftine, dar și locuri luxoase pentru cei cărora bugetul le permite să se răsfețe.

Idei de vacanţă în România, împreună cu copiii: Salina Praid

În Salina Praid copiii pot face o mulțime de activități sportive sau distractive/ Shutterstock

Această minunată salină, aflată în comuna Praid din judeţul Harghita, este de fapt un orăşel aflat la o adâncime de 140 metri. Are temperaturi constante de 14-16 grade C şi este una dintre cele mai mari saline din România unde se practică tratamentul subteran al afecţiunilor respiratorii.

Pe lângă Muzeul salinei, bogat în cristale şi în unelte folosite în exploatarea şi transportul sării, cei mici pot poposi la locul de joacă special amenajat în salină, în timp ce părinţii pot vizita, eventual gusta, Galeria vinurilor. În localitate există şi un ştrand cu apă sărată unde copiii, mai ales cei care nu ştiu încă să înoate bine, se pot distra în siguranţă: apa, extrem de sărată, îi va ţine la suprafaţă. Noi vă sfătuim să mâncaţi la localnici, cineva ne-a suflat la ureche că în zonă se găteşte delicios.

Obiective și activități în zona Praid:

  • Casa Fluturilor Praid: luturi din America de Sud, Asia şi Africa sub formă de crisalide;
  • Muntele de Sare de la Praid și Canionul de Sare
  • Activități pentru copii: călărie, plimbări cu trăsura, olărit;
  • Salina Praid: centrul de speleo- şi climatoterapie se află la 1250 de metri de la intrare, la o adâncime de 120 de metri de la suprafaţă;
  • Ștrandul Praid;
  • Cetatea Rapsóné;
  • Lacul Ursu: singurul lac sărat din lume înconjurat de o vegetație bogată, cu toate că se află pe un munte de sare, cel mai mare lac helioterm din lume și singurul din Europa;
  • Mocănița din Sovata: traseul de 14 km durează cam o oră pe sens;

Idei de vacanţă în România, împreună cu copiii: Vulcanii noroioşi

Vulcanii noroioși se află în județul Buzău, satul Berca/ Shutterstock

Dacă aveţi drum prin Buzău, e păcat să nu vă abateţi un pic din drum până la Berca, în ţara vulcanilor noroioşi. Cei mici vor fi cu siguranţă impresionaţi deoarece joaca cu nămolul este, în sfârşit, permisă! Cunoscuţi în zonă sub denumirea de pâcle, vulcanii noroioşi au aceeaşi structură ca şi vulcanii adevăraţi, în interiorul lor producându-se procese similare. Adică avem de-a face cu nişte vulcani în miniatură, doar că conurile nu depășesc 5 – 6 m înălţime, iar adâncimea de la care este aruncată spre suprafaţă „lava” este foarte mică. Copiii pot alerga de la un crater la altul alunecând pe şuvoaiele de nămol ce se scurg din acestea. Distracţie garantată!

Obiective și activități în zona Vulcanilor Noroioși:

  • Stațiunea Sărata Monteoru unde puteți înota în bazine cu apă sărată;
  • Lăcașe de cult: Mănăstirea Ciolanu, Bisericile rupestre Aluniș,
  • Tabăra de sculptură Măgura
  • Muzee: Muzeul de chihlimbar de la Colți
  • Obiective naturale: Barajul de la Siriu, Cascada Pruncea, Lacul Vulturilor, Babele de la Ulmet

Idei de vacanţă în România, împreună cu copiii: Cazanele Dunării

Plimbările cu barca sunt o activitate pentru copii la Cazanele Dunării/ Shutterstock

Dacă vă place muntele, dar aţi vrea să fiţi şi lângă apă, atunci Cazanele Dunării sunt destinaţia perfectă. Cazanele Dunării sunt aşezate între Porţile de Fier şi Drobeta Turnu Severin. Dacă vă întrebaţi ce pot face cei mici în afară de pescuit, plajă sau plimbări cu barca, veţi fi bucuroşi să aflaţi că există peşteri de explorat, cum ar fi Peştera Ponicova denumită şi Peştera liliecilor, datorită coloniilor de lilieci, sau Peştera Veterani.

Una dintre atracţiile locului este şi Centrul de creştere în captivitate a ţestoasei Herman, cunoscută şi sub numele de ţestoasa de uscat, specie strict protejată în România şi în Europa.

Obiective pentru copii și familii în zona Cazanelor Dunării:

  • Peșteri: Peștera Veterani, Peștera Ponicova;
  • Parcul Național Porțile de Fier;
  • Insula Ostrov;
  • Drumeții montane către Ciucarul Mare sau Ciucaru Mic;
  • Comuna Sichevița unde se găsesc mori de apă cu ciutură și butoni;
  • Orașul Orșova;
  • Plimbări cu vaporașul pe Dunăre;
  • Lăcașe de cult: Mănăstirea Mraconia, Mănăstirea Vodița;
  • Cetatea Golubac;

Idei de vacanţă în România, împreună cu copiii: 2 Mai

Stațiunea 2 Mai este una dintre cele mai liniștite/ Shutterstock

Sătucul de pe malul Mării Negre, aflat între Mangalia şi celebra Vama Veche, este un loc plăcut în care puteţi petrece câteva zile în grupuri de familii cu copii, căci aici sigur veţi găsi pensiuni şi terase cu locuri de joacă pentru cei mici.

Plaja este micuţă, liniştită, apa nu este adâncă şi există şi camping pentru cei care preferă să stea la cort. Golfuleţul este cunoscut printre cei care vin aici în mod special pentru a mânca peşte proaspăt pescuit din mare.

Obiective pentru copii și familii în stațiunea 2 mai:

  • Pãdurea Hagieni: rezervatia naturalã este alcãtuitã din 100 de hectare de stejari, cãrpinitã si poieni, unde trãiesc trei dintre cele mai veninoase specii de șerpi din România;
  • Obiective naturale: Pestera Limanu, Lacul Mangalia, Balta Limanu;
  • Cetăți: ruinele cetãtii Albesti;

Idei de vacanţă în România, împreună cu copiii: Sfântu Gheorghe

Delta Dunării se poate vizita în orice anotimp/ Shutterstock

Vreți o săptămână de leneveală la soare, pe o plajă pustie şi mare, însă aveţi chef şi de nişte plimbări pe canalele din miraculoasa Deltă a Dunării? Sfântu Gheorghe e locul potrivit pentru familia voastră. Musai să zăboviţi aici măcar câteva zile, să dormiţi la localnicii care sunt doritori de musafiri şi care vă vor găti peştele în toate felurile posibile.

Plaja are 30 de km şi este situată la 15-20 de minute de mers pe jos de sat, dar este o plăcere să te plimbi pe drumurile acoperite cu nisip fin, cu scoici şi ciulini, unde poţi da nas în nas cu câte un cal sau câte o văcuţă. Dacă cei mici se plictisesc la plajă, organizaţi un curs de bird-watching amator, cei mici vor fi cu siguranţă încântaţi.

Ce poți face la Sfântu Gheorghe cu copiii:

  • Vizitați plaja de la Sf Gheorghe, locul unde caii și egretele trăiesc în libertate;
  • Plimbați-vă prin satul pitoresc haholesc – Sfantu Gheorghe;
  • Faceți excursii în Crișan, Insula Sahalin (paradisul păsărilor marine) sau pur și simplu pe mare la apus;

Ocna Sibiului

Ocna Sibiului este o destinație potrivită și pentru întreaga familie/ Shutterstock

Aflată la doar 15 km de Sibiu, Ocna Sibiului e o oază de sănătate şi de plăcere. Găsiţi şi aici o salină şi un complex balear recent renovat şi absolut fermecător. Aici aveţi saună, baie turcească, piscine, terenuri de sport, iar copiii beneficiază de un teren de joacă şi de o piscină în aer liber cu apă dulce.

Ce poți face la Ocna Sibiului cu copiii:

  • Scăldați-vă în cele 14 lacuri antroposaline. Totuși, înainte de a face acest lucru cereți părerea medicului pediatru;
  • Vizitați sate pitorești: Topârcea, Mândra, Loamneş, Alămor;
  • Faceți o vizită în Sibiu și vizitați centrul vechi, Grădina Zoologică și Palatul Brukenthal;

Cetatea Sighişoarei

Cetatea sighișoarei este potrivită pentru copii de vârstă școlară/ Shutterstock

Daca aveţi concediu la sfârșit de iulie, merită să mergeţi la Festivalul Sighişoara Medievală şi să admiraţi cetatea în splendoarea ei. Trupele de teatru sau de muzică medievală îi pot încânta pe copiii fascinaţi de basme. Nu uitaţi să urcaţi cu ei în Turnul cu Ceas de unde puteţi admira oraşul. Doar să nu vă miraţi dacă, odată întorşi acasă, cei mici se vor deghiza în personaje medievale.

Ce mai poți vizita în jurul Sighișoarei:

  • Castele, cetăți și lăcașe de cult: Castelul Apaffy – Dumbrăveni, Cetatea Saschiz, Biserica fortificată Biertan, Mănăstirea Sighișoara, Bazilica Mălăncrav, Biserica din Şaeş, Bisericile fortificate din Prejmer, Viscri, Saschiz, Valea Viilor, Câlnic și Dârjiu;
  • Sate pitorești: Bezid, Domeniul Dracula Daneș, Dumbrăveni, Saschiz, Viscri, Mălâncrav
    Rezervația naturală de stejari seculari Breite

Braşov

Brașovul este o destinație pentru orice anotimp/ Shutterstock

Ce puteţi face în Braşov cu cei mici după ce aţi alergat după ei prin Piaţa Sfatului sau după ce aţi vizitat Biserica Neagră? O zi la Aventura Parc este obligatorie, deoarece aici copiii aventuroşi vor găsi opt trasee de dificultate progresivă, se pot da cu tiroliene, se pot căţăra sau sări, utilizând echipament de protecţie. După ce se vor sătura de aventură, cei mici pot vizita mini-grădina zoologică, pot juca mini golf sau pot petrece restul zilei la locurile de joacă super-tari!

Iată ce obiective să treci pe lista ta dacă ajungi cu copiii în Brașov:

  • Grădina Zoologică. Pe lângă o multitudine de animale, vei găsi și un loc de joacă, cafenea;
  • Urcați cu telecabina în Vârful Postăvarul. Apoi puteți coborî foarte ușor pe jos, iar copiii vor adora peisajele;
  • Urcați pe Tâmpa cu telecabina sau chiar la pas, dacă sunteți siguri că cei mici rezistă drumului;
  • Faceți trasee și drumeții. Canionul 7 scări, pietrele lui Solomon;
  • Vizitați cetățile din vecinătatea Brașovului: Râșnov, Prejmer, Făgăraș, Castelul Bran;
  • Vizitați rezervația de urși de la Zărnești;
  • Vizitați satele pitorești din jurul Brașovului: Fundata, Fundățica, Șirnea, Peștera, Măgura;

Albota

La Albota poți merge chiar și cu copii foarte mici sau bebeluși/ Shutterstock

La 60 de kilometri de Sibiu se află Complexul turistic Albota, unde se poate distra toată familia. Puteţi pescui păstrăvi în râu, puteţi călări, puteţi să mergeţi cu trăsura sau puteţi bicicli, admirând din depărtare Munţii Făgăraş. De altfel, puteţi face şi drumeţii prin rezervaţie. Găsiţi şi locuri de joacă pentru cei mici, un ponei pe nume Steluţa care poate fi călărit şi, la 15 km distanţă, există şi o fermă de animale cu oi, capre, măgăruşi, iezi, dar şi cu piscină interioară şi exterioară.

Dacă tot ați ajuns în zonă, puteți să faceți activități interesante și în jurul acestui complex.

  • Petreceți o zi în „Povestea Calendarului”- un loc unic, din care vei pleca doar cu amintiri frumoase. Tematica parcului împreună cu folclorul românesc, tradițiile si elementele tematice ale lunilor, compun o lume de basm ce propun elemente familiare atât pentru copii, cât si pentru adulți, aceștia din urmă având ocazia să-și amintească de vremea copilăriei.
  • Vizitează „Castelul de Lut, Valea Zânelor” – Dacă nu l-ai mai văzut până acum, vei crede că te afli într-un castel de poveste cu adevărat. Copiii tăi vor fi cu adevărat încântați, dar și voi, adulții veți crede din nou în basmele copilăriei cât timp vă vei afla acolo. Situat pe malul Râului Porumbacu, castelul de lut este construit doar din materiale naturale, piatră, beton, lemn, lut și var. Localizarea este unul din punctele cheie ale acestui obiectiv turistic, astfel satul, grădinile și mai ales peisajele pitorești crează un cadru rustic, desprins parcă din basmele românești de odinioară.
  • Mergeți pe Transfăgărășan până la Bâlea Lac. Peisajele de vis, aerul curat, lacul Bâlea (aflat  la o altitudine de 2034 metri), telecabina, suvenirurile de la casuțele artizanale vor crea celor mari și celor mici amintiri de neuitat.
  • Vizitați Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Aflată pe valea râului Sâmbăta, la poalele Munților Făgăraș, mănăstirea este renumită ca loc de reculegere, pentru toți vizitatorii care îi trec pragul și sunt destul de mulți indiferent de anotimp.
  • Petreceți o zi în Parcul de Aventuri DrăgușParcul se află la 24 km de orașul Făgăraș și la doar 1 km de Mănăstirea Sâmbăta de sus. Tiroliana, traseele suspendate, peisajul de vis și prețurile accesibile sunt ingredientele care vor face ziua de neuitat pentru copii, dar și pentru părinți. În plus, personalul organizează, la cerere, trasee montane accesibile, plimbări și drumeții, iar iarna cursuri de ski și snowboarding!

Bucovina

Bucovina îi va cuceri pe copii prin peisaje și locuri istorice/ Shutterstock

Bucovina este una dintre cele mai frumoase și mai pitorești zone din România. Odată ajunși acolo vă veți bucura de peisaje superbe, de monumente istorice unice, dar și de bucate savuroase. Este locul unde puteți îmbina perfect activitățile educative și culturale cu cele distractive astfel încât întreaga familie să se bucure de vacanță.

Iată ce poți face cu copiii în zona Bucovinei:

  • Activități sportive la Parcul de Aventuri Gura Humorului. Are 8 trasee cu grade diferite de dificultate care sunt disponibile copiilor mai mari de 4 ani;
  • Vizite la cele peste 20 de rezervații naturale: rezervaţii floristice (fâneţele seculare de la Frumoasa, Ponoare, Calafindeşti, fâneţele montane de pe plaiul Todirescu), rezervații forestiere (codrul secular de la Slătioara, pădurile seculare de pe Giumalău, făgetul de la Dragomirna, pădurea de pin ce vegetează pe un depozit de turbă de la Tinovul Mare, rezervaţia de mesteacăn pitic de la Lucina), rezervații geologice geologice (Piatra Ţibăului, Piatra Pinului şi Piatra Şoimului, Cheia Lucavei, Cheia Moara Dracului) sau rezervații mixte (Pietrele Doamnei, Cheile Zugrenilor, Complexul 12 Apostoli);
  • Tiroliana La Palma, cea mai spectaculoasă din România. Are peste 1 km lungime și veți ajunge la o înălțime maximă de 100 m.
  • Plimbare cu Mocănița. Traseul este construit acum mai bine de un secol, pentru transportul de lemne pe o distanță de aproximativ 12 km. Acum Mocănița circulă doar în scop turistic, între localitatea Moldovița și satul Argel.
  • Vizitați mănăstirile și bisericile incluse pe lista patrimoniului UNESCO. Trebuie neapărat să ajungeți la Moldoviţa, Sucevița, Voroneţ, Humor, Probota, Arbore, Pătrăuţi, Biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, precum şi despre celelalte lăcaşe de cult, precum Putna, Suceviţa, Dragomirna, Slatina, Râşca, Bogdana, Bălineşti, Baia.
  • Mina Cacica. Este o mină de sare aflată încă în exploatare, iar în interior se găsesc o biserică, mai multe sculpturi din sare, o sală de bal și una de fotbal.
  • Vizitați muzee interesante. Puteți alege dintre Muzeul de Istorie din Suceava, cu „Sala tronului”, o realizare de excepţie, unicat în România, Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, Muzeul de Ştiinţe Naturale din Suceava, Muzeul Etnografic Suceava, Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului, Muzeul „Arta lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, Muzeul de Ştiinţe Naturale din Vatra Dornei, Muzeul „Tehnici populare bucovinene” din Rădăuţi, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, „Galeria Oamenilor de Seamă”, Muzeul Apelor şi Pădurilor din Fălticeni, Casa – muzeu de la Solca, Muzeul Oului
  • Vizitați cetăți: Cetatea Şcheia, Cetatea de Scaun a Sucevei şi Cetatea Zamca

De asemenea, în zonă sunt o mulțime de centre care păstrează tradițiile, meșteșugurile și obiceiurile străvechi: încondeierea ouălor, ceramică, țesături, realizare de icoane, împletituri, prelucrarea lemnului.

Ce locuri din ţară aţi vizitat şi v-au plăcut?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa