Calculator dată naștere

Data probabilă a nașterii este

De-abia aștepți să îți ții copilul în brațe? Calculatorul nostru îți indică data probabilă în care bebelușul tău va veni pe lume. 

Specialiștii recomandă o formulă simplă prin care poți să calculezi: ține cont de prima zi a ultimului ciclu menstrual apoi adaugă 40 de săptămâni și vei obține data probabilă a nașterii. Cele 40 de săptămâni de sarcină reprezintă de fapt cele 10 cicluri a câte 4 săptămâni, nu nouă luni așa cum se crede că durează sarcina.

CITEȘTE MAI MULT: Când poți rămâne gravidă? Ghid în funcție de durata ciclului

Calculator sarcină pe săptămâni și luni. Cum calculez corect vârsta sarcinii

Doar din punct de vedere calendaristic se consideră nouă luni de sarcină. Dar cum poți afla câte săptămâni are sarcina? De exemplu: dacă prima zi a ultimului ciclu menstrual a fost să zicem 20 martie – atunci trei luni de sarcină vei avea pe 20 iunie, iar pe 20 septembrie vei avea șase luni.

Unul dintre primele lucruri care îți vor da bătăi de cap la început de drum va fi să înțelegi ce vârstă are sarcina ta. Se spune că sunt, în total, nouă luni de sarcină, însă nu e chiar așa. Vei vedea că medicul care te monitorizează se va referi mai degrabă la săptămâna de sarcină și la trimestru, nu la lună, iar acestea se stabilesc în funcție de data exactă a concepției (dacă o știi), prima zi a ultimei menstruații și/ sau dimensiunea fătului, așa cum reiese la ecografie.

Se consideră că fiecare trimestru de sarcină cuprinde aproximativ 3 luni, primul trimestru se încheie cu săptămâna 13 de sarcină, iar cel de-al doilea odată cu săptămâna 27 de sarcină. Iată cum poți monitoriza sarcina pe luni!

Calculator dată naștere – de ce trebuie să ții cont când calculezi

Este destul de dificil să îți dai seama când ovulul a fost fecundat și când ai rămas de fapt însărcinată. Și asta mai ales că multe dintre femei nu știu cu exactitate când a fost perioada de ovulație. Din acest motiv specialiștii consideră că sarcina începe de fapt în prima zi a ultimei menstruații chiar dacă asta înseamnă cu două săptămâni înainte ca ovulul să fie fecundat. Și tu poți să calculezi simplu.

CITEȘTE MAI MULT: Dacă ești însărcinată îți mai vine ciclul în prima lună? Ce spun medicii

Ai urmărit ovulația prin măsurarea temperaturii bazale sau cu ajutorul altor metode? Atunci adaugă 40 de săptămâni la data pe care o cunoști (cea a ovulației) și încă două săptămâni pentru ca data nașterii să fie una cât mai exactă

Data probabilă a nașterii. Cum calculează ginecologul data în care vei naște?

Potrivit experților în ginecologie, durata sarcinii variază dacă se calculează de la data ultimei menstruații sau de la data ovulației. Femeia rămâne însărcinată la ultima ei ovulație, dar este mai ușor să-și amintească data ultimului ciclu menstrual. Tocmai din acest motiv, este luat în calcul acest aspect pentru a calcula vârsta gestațională, timpul măsurat de la ultima menstruație.

Nu de puține ori se întâmplă ca medicul care îți urmărește sarcina să spună că ești într-o anumită săptămână de sarcină, iar cel care face ecografia să zică o altă săptămână. Și asta deoarece investigația ecografică este mult mai precisă și se observă prin intermediul ei gradul de dezvoltare al fătului, fapt ce poate face ca data nașterii să fie diferită de cea menționată inițial de medicul ginecolog.

Cele mai multe detalii legate de săptămânile de sarcină și de data probabilă a nașterii se află de regulă la ecografia de primul trimestru (morfofetala care se recomandă între 10 și 13 săptămâni de sarcină).

Cum calculezi trimestrele de sarcină

Perioada de sarcină este împărțită în trei trimestre. Primul se consideră din prima săptămână de sarcină până la finalul celei de-a 13-a, cel de-al doilea între 14 și 27 de săptămâni, iar ultimul din cea de-a 28-a săptămână până la naștere.

Calculator sarcină pe luni. Cum evoluează fătul

CITEȘTE MAI MULT: Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă și cum arată copilul

Bine de știut este că data probabilă a nașterii, chiar și cea indicată de medicul care face ecografiile morfo-fetale, este doar estimativă. Studiile au arătat că doar 5% dintre bebeluși vin pe lume în data indicată de medici. În restul cazurilor nașterile au loc cu o săptămână înainte sau cu una după data probabilă de care știai.

Calculator sarcină pe săptămâni. Săptămânile 0-12. Trimestrul I

Primul trimestru de sarcină durează din prima zi de instalare a sarcinii până în cea de-a 12-a săptămână și este extrem de important pentru o bună dezvoltare a fătului. În timpul concepției, ovulul și sperma se combină formându-se un zigot care se va implanta în uter. Pe măsură ce celulele se divid, zigotul se transformă în embrion și încep să se formeze organele și celelalte părți ale corpului.

În timpul primului trimestru de sarcină vei resimți și cele mai multe schimbări. Grețurile de dimineață, stările de amețeală și cele de vomă sunt obișnuite între săptămânile 6 și 8 de sarcină. Uneori aceste stări de rău te vor însoți pe parcursul întregii zile, chiar și noaptea. Începutul sarcinii aduce cu sine și oboseală și emotivitate mai mare decât de obicei, din cauza schimbărilor hormonale.

Calculator săptămâni de sarcină. Săptămânile 13-26. Trimestrul II

Între săptămânile 13 și săptămâna 26 ești în al doilea trimestru de sarcină. Fătul trece printr-o serie de schimbări, începând cu faptul că va ajunge până la 30 cm. Va crește și în greutate, cântărind până la 500 de grame.

Acum este momentul când se vor forma scheletul osos, pielea, sprâncenele, genele, unghiile de la mâini și la picioare, celulele sângelui, papilele gustative, amprentele, părul. Dacă ai în pântece un băiat atunci testiculele îi vor coborî în scrot, iat ovarele fetițelor vor începe să producă ovule.

Calculator sarcină pe luni. Săptămânile 27-40. Trimestrul III

Acum este momentul când se vor forma scheletul osos, pielea, sprâncenele, genele, unghiile de la mâini și la picioare, celulele sângelui, papilele gustative, amprentele, părul. Dacă ai în pântece un băiat atunci testiculele îi vor coborî în scrot, iar ovarele fetițelor vor începe să producă ovule.

Află care este data probabilă a nașterii, ziua în care bebelușul tău va veni pe lume.

Alte aplicații utile pentru mămici

Ultimele articole din categoria sarcină