Toată lumea vorbește despre un singur lucru în ultima perioadă: despre coronavirus. Și când spun toată lumea, nu exagerez cu nimic: întreg mapamondul este cu ochii pe datele statistice care anunță câți oameni s-au îmbolnăvit în ziua precedentă, câți au decedat și cum își mai arată colții Covid-19 prin spitale. Panica circulă dintr-un cont de socializare într-altul cu fiecare share dat la ultimele noutăți.
Oamenii pun întrebări perntinente despre măsuri de protecție, vaccin, rata de îmbolnăvire și cea de deces, se fac speculații și comparații. Iată-le pe cele mai frecvente, cu răspunsurile aferente oferite de medium.com.
Întrebări despre Coronavirus: De ce suntem mai îngrijorați de infectarea cu Coronavirus decât de gripa sezonieră?
Răspuns: Fiecare persoană infectată cu gripa sezonieră poate infecta la rândul ei alte 1-3 persoane. Când vine vorba despre SARS-CoV-2 (virusul ce provoacă Covid-19) se estimează că poate infecta mai multe persoane (între 2 și 4). Tocmai de aceea, panica a crescut exponențial cu numărul de îmbolnăviri, internări, testări și cazuri confirmate: sistemele medicale din multe țări pot fi copleșite de un asemenea fenomen. Mass media acordă o importață deosebită fenomenului, dar nu toate știrile apărute sunt și adevărate. În plus e un virus nou, despre care nici măcar experții nu știu destul de multe detalii.
Întrebare despre coronavirus: Trebuie să intru în panică dacă mă îmbolnăvesc? Totuși nu pare o boală letală!
Răspuns: Este foarte adevărat că, pentru persoanele de sub 50 de ani, clinic sănătoase, rata mortalității este destul de scăzută, dar cu 20% mai mare decât în cazul gripei sezoniere. În schimb, odată depășit acest prag de vârstă, infectarea este din ce în ce mai periculoasă. Organizația Mondială a Sănătății estimează o rată medie de mortalitate de 3,4% pentru coronavirus, ceea este în jur de 100 de ori mai mare decât în cazul gripei obișnuite, pentru persoanele în vârstă, care au și alte afecțiuni cronice. Destul de important de reținut este faptul că fiecare persoană infectată, indiferent de evoluția bolii, poate contamina până la 4 persoane, iar în acest ritm sistemul medical va fi pur și simplu copleșit!
Întrebare: Eu nu cred că am mari șanse să fiu infectat. De ce ar fi important să-mi schimb rutina de zi cu zi?
Răspuns: Este o situație nouă cu care se confruntă toate statele în care Covid 19 a ajuns și fiecare dintre noi ar trebui să facă un efort pentru a ajuta la împiedicarea răspândirii lui. Obiectivul comun ar trebui să fie minimizarea răspândirii, astfel încât resursele de care dispune sistemul de sănătate (de diagnostic, tratament ș.a) să fie folosite de către cei care au cu adevărat nevoie de ele.
Poate nu-ți vine să crezi, dar, evitând să mergi în locurile aglomerate, purtând mască de protecție, dezinfectându-ți des mâinile, este modul tău individual de a contribui la încetinirea răspândirii. Spune asta și celor din anturajul tău! În locul panicii, hai să facem ceva constructiv împreună! Cu cât apar mai puține cazuri într-o zi, cu atât medicii au un răgaz mai mare în a găsi leacul pentru temutul virus Corona. Experții în sănătate numesc acest timp de mobilizare colectivă „aplatizare a curbei” și este, poate, cea mai sigură strategie pentru a atenua efectele acestei epidemii.
Întrebare: Nu sunt alte boli mult mai letale decât Covid 19? (Să nu uităm de recentul H1N1). N-ar trebui să ne liniștească acest gând?
Răspuns: Să ne înțelegem! Problema reală nu este letalitatea Covid 19, ci impactul general al focarului. În timp ce alte boli au o rată de mortalitate mult mai mare, combinația dintre focarul de reproducere, receptivitatea la nivelul populației (sensibilitatea) și imunitatea le poate face mult mai ușor de gestionat.
Când vine vorba despre SARS-CoV-2 (virusul care provoacă Covid-19), toți experții recunosc că, fiind atât de nou, nimeni nu este încă imun la el! An de an, oamenii sunt deja imuni la gripă datorită expunerii la variantele anterioare sau cu ajutorul vaccinul antigripal anual. Din păcate, nu există momentan vaccin pentru SARS-CoV-2. Cel mai probabil, în primele luni din 2021 va fi unul disponibil pe scară largă. Până atunci, cu toții suntem vulnerabili, așa că ar trebui să ne așteptăm la un număr record de persoane infectate.
Întrebare despre coronavirus: Câte persoane vor fi afectate? Este un un fenomen de amploare sau doar sunt zvonuri?
Răspuns: Da, se vede cu ochiul liber că este un fenomen de amploare, nu trebuie să fii expert în medicină ca să-ți dai seama de asta! Deoarece nu există bariere reale de răspândire, iar factorul de reproducere este foarte mare, se estimează că între 20 și 70% din populația globală poate fi infectată, asta însemnând între 1,5 și 5 miliarde de oameni.
Matematic vorbind, cu o rată medie a mortalității de 2% se poate ajunge la 30- 100 de milioane de decese. Aceasta poate fi, de asemenea, o supraestimare, nu se cunoaște o rată reală a mortalității, dar OMS o estimează la 3,4% în grupa de risc (peste 50 de ani).
Dincolo de rata deceselor, o altă problemă ameniță lupta pe epidemia: sistemul medical va fi copleșit și asta se va întâmpla destul de rapid! Și da, sunt oameni care vor muri, doar că nimeni nu știe câți, estimările nu sunt nicodată bătute-n cuie!
Întrebare: Cât de repede se va răspândi?
Răspuns: Datele actuale arată că zilnic rata de îmbolnăvire se dublează. Asta înseamnă că, fără intervenții majore, Covid-19 poate ajunge la o mare parte din populația lumii în câteva săptămâni sau luni. Cum s-a spus mai sus, progroza cea mai sumbră vorbește despre contaminarea a 1,5-5 miliarde de persoane!
Nimeni nu poate spune cu certitudine cum va reacționa virusul la temperaturi ridicate sau la umiditatea din mediul ambiant, deci nu se știe sigur dacă vara ne va face să uităm de Coronavirus!
Întrebare despre coronavirus: Răspândirea nu se va opri odată cu venirea verii, așa cum se întâmplă în cazul gripei obișnuite?
Răspuns: Rămâne de văzut, este doar o teorie, de la care toată lumea se așteaptă să funcționeze! Această afecțiune are, cum spuneam, un factor de reproducere ridicat, o perioadă de aproximativ 14 zile de incubație (în care nu sunt prezente simptomele) și este diferită față de gripă.
Țări calde, precum Singapore, au cazuri confirmate în acest moment, iar experții urmăresc atent evoluția pacienților. Cert este că virusul poate rezista și la temperaturi ridicate, deci poate persista și la vară. Și chiar dacă n-ar rezita, el poate reveni la toamnă și va continua să infecteze populația sau să-i reinfecteze pe cei care acum sunt bolnavi.
Întrebare: Când va fi disponibil un vaccin? Nu se poate opri epidemia?
Răspuns: Vaccinurile sunt în curs de cercetare, dar va mai dura ceva până va fi pe piață unul fucțional. În timp ce unele laboratoare suțin că au deja acum, în martie 2020, un vaccin eficient, tot este un protocol care trebuie urmat: testate, fabricare, comercializare pe scară largă. Nu se pot fabrica, bătând din palme, miliarde de doze!
E nevoie de un efort financiar uriaș și de o bună colaborare între guvernele tuturor țărilor. Estimările reale sugerează prezența în farmacii a vaccinului contra Covid-19 în primul trimestru al anului 2021.
Întrebare: Cum ar trebui să mă protejez? Să am mereu în geantă dezinfectanți?
Răspuns: Cea mai bună și simplă cale de apărare este spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și respectarea regulii de aur de a nu atinge cu mâinile murdare: fața, nasul, ochii. În timp ce dezinfectanții de mâini au un nivel de alcool destul de ridicat, săpunul și apa sunt soluții extrem de eficiente și ar trebui să fie prima ta alegere.
Și iată de ce: moleculele de săpun au o parte grasă, care pătrunde în coaja lipidică a virusului și-l atașează pur și simplu; și o parte hidrofilă (iubitoare de apă) și astfel virusul se desprinde de mâinile tale și le părăsește atunci când te clătești. Dezinfectantul de mâini poate slăbi virusul, dar nu îl îndepărtează de pe mâini! Așadar: spălați-vă cât de des pe mâini, păstrați distanța de alte persoane și încercați să evitați călătoriile și întrunirile inutile!
Întrebare: China și Coreea au demonstrat că fenomenul poate fi încetinit sau chiar oprit. Nu putem aplica măsurile lor?
Răspuns: Atât guvernul chinez, cât și cele corean au recurs la măsuri radicale pentru a încetini evoluția bolii. Guvernul chinez reprezintă un regim autoritar care a putut impune un blocaj socio-economic timp de câteva săptămâni.
SUA și Europa fac totul într-un ritm ceva mai lent decât în China: s-a început cu închiderea teatrelor, anularea evenimentelor, închiderea școlilor și alte măsuri de distanțare socială. Italia tocmai a declanșat blocarea a aproximativ 16 milioane de oameni timp de o lună. Nicholas Christakis, expert în gripa din 1918, sugerează că, „cu cât vom face mai repede acest lucru, cu atât mai multe vieți vor fi cruțate.”
Întrebare: Când vor reveni lucrurile la normal?
Răspuns: Se așteaptă ca perioada martie-iunie 2020 să fie puternic afectată de lupta cu Covid-19. Cu puțin noroc, scăpăm la vară, dar, să nu uităm ce spuneam mai sus despre cazurile din Senegal! Având în vedere că un vaccin eficient este așteptat abia la începutul anului viitor, aceasta ar fi data exactă în care Coronavirus ar putea fi învins!
Întrebare: Panica pare mai rea decât boala în sine. De ce există atâta frică?
Răspuns: Da! Pania și îngrijorarea nu ne sunt de ajutor în astfel de momente. În schimb, ar trebui să fim realiști și pregătiți să urmăm împreună aceleași măsuri luate de guvenul țării, de OMS, menite să protejeze populația de răspândirea virusului.
Efortul fiecărui om contează și cu toții ar trebui să înțelegem că binele general e mai presus de cel personal. Nu râdeți de cei care-și fac provizii! E bine să ai în casă cele necesare pentru 2-3 săptămâni. Dacă mâine guvernul închide supermarketurile cum vei supraviețui împreună cu familia ta?! Să fim realiști și să gândim în perspectivă!
Întrebare: De ce sunt anulate conferințele? Ce sunt măsurile de distanțare socială?
Răspuns: Forurile de specialitate au sugerat măsuri de distanțare socială, precum și limitarea călătoriilor neesențiale, deoarece așa se poate încetini evoluția bolii.
Și la noi în țară, începând cu 9 martie 2020, au fost suspendate cursurile unităților din învățământul preuniversirar, manifestările de orice fel care presupun participarea a peste 1000 de persoane, teatrele au fost închise, meciurile se joacă fără spectatori.
Este mult mai precaut ca evenimentele de amploare să fie reprogramate, este cel mai responsabil lucru pe care-l pot face atât autoritățile locale, cât și companiile private. Dacă trebuie neapărat să călătoriți, încercați să folosiți autoturismul personal!
Dacă acest articol despre coronavirus ți-a fost util îți recomandăm să mai citești și:
- Coronavirusul se transmite și la distanță de 4.5 m de o persoană infectată. Dr. Craiu: „Ceva s-a schimbat! Distanța de siguranță față de un bolnav tușitor”
- Primul caz de coronavirus în București
- Cum le vorbim copiilor despre coronavirus
- Cum îți pregătești casa pentru coronavirus. Ghidul experților în sănătate publică
- Coronavirusul la gravide. Ce se știe până acum și ce măsuri de precauție ar trebui să iei
- Cum s-a manifestat coronavirusul la copiii depistați până acum
- De ce femeile au un risc mult mai mic să moară din cauza noului coronavirus comparativ cu bărbații