10 alimente ce stimulează creierul copiilor

Ramona Dinescu

Există o serie de alimente ce stimulează creierul și activitatea cerebrală a copiilor. Nu le ocoli dacă vrei ca cel mic să aibă rezultate mai bune la școală.

Anumite alimente ajută la creșterea creierului și în plus îmbunătățesc funcția cerebrală, memoria și concentrarea. Academia Americană de Pediatrie le cataloghează astfel:

Alimente ce stimulează creierul: somonul

Peștele gras precum somonul este o sursă excelentă de omega 3 și acizi grași esențiali DHA și EPA, esențiali pentru creșterea și funcționarea cerebrală. De fapt, cercetările recente au demonstrat că acele persoane care consumă acești acizi grași posedă o minte mai ascuțită și au rezultate mai bune la testele de memorie. Un sandviș cu somon pentru pachețelul de școală poate fi alegerea ideală.

Alimente ce stimulează creierul: ouăle

alimentație sănătoasă

Ouăle sunt cunoscute ca surse foarte bune de proteine, însă gălbenușul de ou conține și colină, o substanță ce ajută incredibil de mult dezvoltarea memoriei. Un ou fiert la pachețel sau un sandviș în care pui și câteva feliuțe de ou poate fi salvarea pentru una dintre zilele săptămânii.

Alimente ce stimulează creierul: untul de arahide

unt-de-arahide-totul-despre-mame

Arahidele și untul de arahide reprezintă o sursă foarte bună de vitamina E, un antioxidant potent ce protejează membranele sistemului nervos. În plus conțin tiamină ce ajută creierul și sistemul nervos să folosească glucoza pentru energie.

Untul de arahide merge foarte bine între două felii de pâine integrală în pachețelul de școală.

Alimente ce stimulează creierul: cerealele integrale

cereale pentru micul dejun

Creierul are nevoie constant de provizii de glucoză, iar cerealele integrale le furnizează din plin. Fibrele ajută la reglarea eliberării glucozei în organism. În plus, cerealele integrale conține vitamina B ce hrănește un sistem nervos sănătos. Un iaurt cu cereale integrale poate fi alegerea pentru încă una dintre zilele în care trebuie să pregătești pachețelul pentru școală.

Alimente ce stimulează creierul: ovăzul

Ovăzul este una dintre cerealele familiare copiilor și foarte nutritivă pentru creier. Ovăzul este o sursă excelentă de energie pentru creier, primul lucru de care copiii au nevoie dimineața.

Încărcat cu fibre, vitaminele E și B, potasiu și zinc, ovăzul face ca organismul și creierul nostru să funcționeze la capacitate maximă. E mai greu de oferit la pachețel, însă i-l poți pregăti la micul dejun.

Alimente ce stimulează creierul: fructele roșii

Căpușunele, cireșele, coacăzele, murele, afinele. Cu cât culoarea este mai intensă, cu atât sunt mai hrănitoare și nutritive. Conțin un nivel mare de antioxidanți, în special vitamina C. Studiile au arătat că ajută la îmbunătățirea memoriei, iar semințele lor reprezintă o sursă bună de omega 3. I le poți pune într-o cutiuță i le poate consuma într-una dintre pauze. Dar pune-i și o linguriță ca să nu se murdărească din cap până în picioare.

Alimente ce stimulează creierul: fasolea

Fasolea este un aliment special ce oferă energie fiind bogată în proteine, carbohidrați complecși, fibre și o mulțime de vitamine și minerale. Fasolea este un aliment excelent pentru creier deoarece menține energia și gândirea copilului la cote maxime toată după amiaza, dacă o consumă la prânz.

Alimente ce stimulează creierul: legume colorate

Roșii, cartofi dulci, dovleac, morcovi, spanac, toate sunt legume foarte colorate, surse excelente de antioxidanți care menține celulele cerebrale puternice și sănătoase. Se pot folosi în plăcinte, sufleuri sau quiche-uri pentru gustarea copilului la școală.

Alimente ce stimulează creierul: laptele și iaurtul

Lactatele conțin proteine și vitamina B, esențiale pentru creșterea țesutului cerebral, neurotransmițători și enzime. De asemenea, furnizează proteine și carbohidrați, sursele preferate de energie ale creierului.

Studii recente sugerează că un copil și un adolescent au nevoie de de 10 ori mai multă vitamina D decât doza recomandată deoarece acesta are beneficii multiple pentru sistemul neuromuscular și pentru ciclul celulelor umane.

Alimente ce stimulează creierul: carnea

Fierul este un mineral esențial ce ajută copii să aibă energie și să rămână concentrați la școală. Carnea este sursa de fier ce se absoarbe cel mai bine. În plus, conține zinc ce ajută memoria. O felie de friptură pentru sandviș este alternativa ideală la mezeluri și alte preparate din carne.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa