Sarcina pe săptămâni

Sarcina pe săptămâni

Ce se întâmplă cu corpul tău pe perioada sarcinii? Dar cu bebelușul din burtica ta? Aplicația noastră îți explică pas cu pas transformările uluitoare pe care le traversează corpul tău pe parcursul celor 40 de săptămâni de sarcină, îți pune la dispoziție sfaturi pentru fiecare săptămână în parte și te ține la curent cu dezvoltarea fătului. Bucură-te de această perioadă incredibilă!

Alte aplicații utile pentru mămici

Este important să știi cum evoluează sarcina pe săptămâni pentru că doar în felul acesta vei putea să înțelegi cum se dezvoltă, pas cu pas, organismul micuțului tău și vei realiza cât e de important să iei toate măsurile pentru a-l proteja și a-i sprijini creșterea. 

Unul dintre primele lucruri care îți vor da bătăi de cap la început de drum va fi să înțelegi ce vârstă are sarcina ta. Se spune că sunt, în total, nouă luni de sarcină, însă nu e chiar așa.

Cum se calculează în ce săptămână de sarcină ești?

Vei vedea că medicul care te monitorizează se va referi mai degrabă la săptămâna de sarcină și la trimestru, nu la lună, iar acestea se stabilesc în funcție de data exactă a concepției (dacă o știi), prima zi a ultimei menstruații și/ sau dimensiunea fătului, așa cum reiese la ecografie.

Se consideră că fiecare trimestru de sarcină cuprinde aproximativ 3 luni, primul trimestru se încheie cu săptămâna 13 de sarcină, iar cel de-al doilea odată cu săptămâna 27 de sarcină.

Primul trimestru de sarcină

Primul trimestru de sarcină durează din prima zi de instalare a sarcinii până în cea de-a 12-a săptămână. Este extrem de important pentru o bună dezvoltare a fătului.

În timpul concepției ovulul și sperma se combină formându-se un zigot care se va implanta în uter. Pe măsură ce celulele se divid, zigotul se transformă în embrion și încep să se formeze organele și celelalte părți ale corpului.

Aceasta este perioada în care se fac testele de screening, care arată gradul de risc pentru anumite afecțiuni (anomalii cromozomiale, precum sindromul Down). Este vorba despre analize de sânge care măsoară nivelul a două proteine și o ecografie special numită Translucența Nucală (TN).

În cazul în care rezultatele sunt nesatisfăcătoare, medicii recomandă amniocenteza, o procedură care presupune o puncție transabdominală și recoltarea de lichid amniotic pentru diagnosticarea unei anomalii cromozomiale.

Al doilea trimestru de sarcină

Între săptămânile 13 și săptămâna 26 ești în al doilea trimestru de sarcină. Fătul trece printr-o serie de schimbări, începând cu faptul că va ajunge până la 30 cm. Va crește și în greutate, cântărind până la 500 de grame.

Acum este momentul când se vor forma scheletul osos, pielea, sprâncenele, genele, unghiile de la mâini și la picioare, celulele sângelui, papilele gustative, amprentele, părul. Dacă ai în pântece un băiat atunci testiculele îi vor coborî în scrot, iar ovarele fetițelor vor începe să producă ovule.

În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină vei observa că bebelușul și-a format deja un program. Poate auzi sunetele din exterior și începe să înghită, lucru care îi va fi foarte folositor când va ieși din pântec.

Al treilea trimestru de sarcină

După săptămâna 27 de sarcină până când vei naște vei simți bebelușul din burtică foarte activ. La final de sarcină copilul va avea aproximativ 50 de centimetri și peste 3 kg. În această perioadă i se formează toate organele și va face exerciții de respirație necesare pentru viața extrauterină.

Al treilea trimestru de sarcină este destul de dificil. Burta va fi din ce în ce mai mare, ceea ce va duce la dureri de spate. De asemenea, contracțiile Braxton–Hicks vor fi din ce în ce mai puternice. Alte simptome supărătoare sunt insomnia, schimbările de stare bruște, palpitațiile, urinarea frecventă, umflarea picioarelor.

Îți recomandăm și

Ultimele articole din categoria sarcină