Sarcina pe săptămâni
Ce se întâmplă cu corpul tău pe perioada sarcinii? Dar cu bebelușul din burtica ta? Aplicația noastră îți explică pas cu pas transformările uluitoare pe care le traversează corpul tău pe parcursul celor 40 de săptămâni de sarcină, îți pune la dispoziție sfaturi pentru fiecare săptămână în parte și te ține la curent cu dezvoltarea fătului. Bucură-te de această perioadă incredibilă!
Alte aplicații utile pentru mămici
Este important să știi cum evoluează sarcina pe săptămâni pentru că doar în felul acesta vei putea să înțelegi cum se dezvoltă, pas cu pas, organismul micuțului tău și vei realiza cât e de important să iei toate măsurile pentru a-l proteja și a-i sprijini creșterea.
Unul dintre primele lucruri care îți vor da bătăi de cap la început de drum va fi să înțelegi ce vârstă are sarcina ta. Se spune că sunt, în total, nouă luni de sarcină, însă nu e chiar așa.
- CITEȘTE ȘI: Primele semne de sarcină. Cum îți dai seama că ești gravidă înainte să poți face un test de sarcină
Cum se calculează în ce săptămână de sarcină ești?
Vei vedea că medicul care te monitorizează se va referi mai degrabă la săptămâna de sarcină și la trimestru, nu la lună, iar acestea se stabilesc în funcție de data exactă a concepției (dacă o știi), prima zi a ultimei menstruații și/ sau dimensiunea fătului, așa cum reiese la ecografie.

Se consideră că fiecare trimestru de sarcină cuprinde aproximativ 3 luni, primul trimestru se încheie cu săptămâna 13 de sarcină, iar cel de-al doilea odată cu săptămâna 27 de sarcină.
- CITEȘTE ȘI: De ce durează sarcina nouă luni?

Calendar sarcină pe săptâmâni și luni
Ceva mai jos vei descoperI toate detaliile celor 3 trimestre de sarcină, acum vom încerca să facem câteva exerciții de calcul a legăturii dintre săptămâna de sarcină în care te aflii și luna căreia în corespunde.
Ca să-ți creezi un calendar al propriei tale sarcinii, tot ce ai de făcut este să marchezi data primei zile a ultimei menstruaţii, și poți clcula data probabilă a nașterii. De exemplu, dacă ultima menstruaţie a început pe data de 25 ianuarie, vei naşte cu aproximaţie în jur de 1 noiembrie. Astfel, vei putea urma foarte uşor şi programul de mai jos.
Hai să facem și câteva simulări pornind de la cele mai frecvente întrebări primite de la voi, mamele:
Când începe trimestrul 2 de sarcină?
Al doilea trimestru de sarcină începe cu săptămâna 12. În cea de-a 12-a săptămână, organele puiului tău sunt formate, deşi nu este vizibil încă sexul. Rinichii lui funcţionează ca o uzină chimică germană. Cel mic, pitit în burtică, are dimensiunea unei piersici.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină?
Ca să îți fie mai ușor de urmărit, iată un tabel explicit!
TRIMESTRU | SĂPTĂMÂNI | LUNI |
I | 1-12 | 1,2,3 |
II | 13-27 | 4,5,6 |
III | 28-40 | 7,8,9 |
Cât înseamnă?
- 20 de săptămâni de sarcină? Te aflii deja în trimestrul al doilea, la finalul celei de-a cincea lună de sarcină.
- 27 de săptămîni de sarcină? Ești chiar la finalul trimestrului al doilea, luna a șasea de sarcină.
- 28 de săptămâni de sarcină? Începi al treilea trimestru de sarcină odată cu intrarea în luna a șaptea.
Pentru un calculator cât mai exact de sarcină pe săptămâni, urmărește cu atenție graficele inserate în articolul nostru. și tabelul de mai sus!
Primul trimestru de sarcină
Primul trimestru de sarcină durează din prima zi de instalare a sarcinii până în cea de-a 12-a săptămână. Este extrem de important pentru o bună dezvoltare a fătului.

În timpul concepției ovulul și sperma se combină formându-se un zigot care se va implanta în uter. Pe măsură ce celulele se divid, zigotul se transformă în embrion și încep să se formeze organele și celelalte părți ale corpului.
Analize în primul trimestru de sarcină
Aceasta este perioada în care se fac testele de screening, care arată gradul de risc pentru anumite afecțiuni (anomalii cromozomiale, precum sindromul Down). Este vorba despre analize de sânge care măsoară nivelul a două proteine și o ecografie special numită Translucența Nucală (TN).
În cazul în care rezultatele sunt nesatisfăcătoare, medicii recomandă amniocenteza, o procedură care presupune o puncție transabdominală și recoltarea de lichid amniotic pentru diagnosticarea unei anomalii cromozomiale.
Dieta unei gravide în primul trimestru de sarcină
În primul trimestru de sarcină este recomandat să alegi alimente bogate în acid folic, bune pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului. De asemenea, mâncărurile care conțin vitamina B6 ajută la combaterea stărilor de greață, destul de frecvente la începutul sarcinii. Un alt lucru de urmărit este alegerea acelor alimente care conțin fier – ajută organismul și cresc volumul de sânge.
Acid folic
portocale, cartof copt, tărâțe de grâu sau de ovăz, asparagus, broccoli, ouă, spanac
Vitamina B6
banane, orez brun, fasole neagră, pâine integrală de grâu, somon, mix de nuci, iaurt grecesc
- CITEȘTE ȘI: Alimentația înainte de sarcină: alimente indicate pentru creșterea fertilității și sănătatea fătului
Fier
carne roșie, pește, broccoli, orez brun, legume cu frunze verzi, semințe de dovleac, terci de ovăz, stafide, fructe uscate, humus
Al doilea trimestru de sarcină
Între săptămânile 13 și săptămâna 26 ești în al doilea trimestru de sarcină. Fătul trece printr-o serie de schimbări, începând cu faptul că va ajunge până la 30 cm. Va crește și în greutate, cântărind până la 500 de grame.

Acum este momentul când se vor forma scheletul osos, pielea, sprâncenele, genele, unghiile de la mâini și la picioare, celulele sângelui, papilele gustative, amprentele, părul. Dacă ai în pântece un băiat atunci testiculele îi vor coborî în scrot, iar ovarele fetițelor vor începe să producă ovule.
- CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în al doilea trimestru de sarcină și cum ai grijă de sănătatea ta și a copilului
În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină vei observa că bebelușul și-a format deja un program. Poate auzi sunetele din exterior și începe să înghită, lucru care îi va fi foarte folositor când va ieși din pântec.
Dieta unei gravide în al doilea trimestru de sarcină
În cel de-al doilea trimestru de sarcină sunt recomandate alimentele bogate în calciu și vitamina D, care ajută la o bună dezvoltare a dinților și a întregului sistemul osos al fătului. Totodată, include mâncăruri ce conțin acizi grași omega 3, esențiali pentru dezvoltarea creierului copilului. Nu uita și de vitamina A (betacaroten), însă alege surse alimentare sigure în sarcină.
Calciu
Lapte, migdale, semințe de susan, brânzică dulce, iaurt, orez, brânză, sardine
Betacaroten
portocale, papaya, morcovi, spanac, mango, broccoli, cartof dulce
Acizi grași Omega-3
somon, nuci, sardine
Al treilea trimestru de sarcină
După săptămâna 27 de sarcină până când vei naște vei simți bebelușul din burtică foarte activ. La final de sarcină copilul va avea aproximativ 50 de centimetri și peste 3 kg. În această perioadă i se formează toate organele și va face exerciții de respirație necesare pentru viața extrauterină.

Al treilea trimestru de sarcină este destul de dificil. Burta va fi din ce în ce mai mare, ceea ce va duce la dureri de spate. De asemenea, contracțiile Braxton–Hicks vor fi din ce în ce mai puternice. Alte simptome supărătoare sunt insomnia, schimbările de stare bruște, palpitațiile, urinarea frecventă, umflarea picioarelor.
- CITEȘTE ȘI: Nevoile emoționale din sarcină și după naștere: „Ascultați gravidele, fără judecată și acceptați-le stările”
Dieta unei gravide în al treilea trimestru de sarcină
Odată ajunsă în această etapă, ai nevoie de o alimentație care să-ți confere mai multă energie, necesarul zilnic fiind mai mare cu cel puțin 200 de calorii decât înainte de sarcină. De asemenea, acum este momentul să alegi acele mâncăruri bogate în vitamina K (ajută la coagularea sângelui, dar în același timp are un rol esențial la naștere și alăptare).
Vitamina K
pepene, pâine prăjită din făină integrală, fasole verde, broccoli, rucola, paste
Sexul în al treilea trimestru de sarcină
Există un mit conform căruia dacă faci sex în al treilea trimestru grăbești nașterea. Ei bine, există o vestea bună pentru cei care nu suportă ideea de abstinență timp de 13 săptămâni (probabil, majoritatea dintre bărbați): nu numai că nu e adevărat, dar studii recente susțin contrariul.
Conform unui astfel de studiu, sexul în ultima perioadă a sarcinii face ca riscul de naștere înainte de 37 de săptămână să fie redus simțitor. Așa că… faceți sex cât mai sunteți tineri!
