23 dintre cele mai frumoase nume românești de fete

Cristina Călin, redactor
Cele mai frumoase nume românești de fete

Cauți cele mai frumoase nume românești de fete? Am alcătuit o listă cu nume de inspirație floricolă, cu nume vechi, nume de sfinți sau cu nume vechi care sunt folosite și astăzi datorită frumuseții lor.

Cele mai frumoase nume românești de fete. Brândușa

Numele Brândușa este de origine română, fiind inspirat de lumea plantelor. Brândușa de primăvară este printre primele plante care apar, uneori chiar înainte să se topească toată zăpada. Există mai multe specii de brândușe, iar cea mai scumpă este șofranul.

Codruța

Numele Codruța are varianta masculină Codruț. Prima ipoteza ar fi că numele este de origine grecească, cu izvoare în mitologie, și îl desemna pe Basileus, apărătorul și salvatorul cetății Atena. A doua variantă ar fi că numele provine de la termenul latin de “quodrum” care are corespondentul românesc “pădure”, “dumbravă”.

nume de fete românești

Cele mai frumoase nume românești de fete. Crina

Numele de flori au o lungă istorie la noi ca nume personale. Numele Crina nu pare să facă excepție de la regulă, deși la origine prenumele nu pare să fi fost creat în românește, ci în grecește. Destul de vechi în onomastica greacă, Krinon, Krino, Krinis etc. sunt formate de la subst. krinon “crin”. Împrumuturi din greacă sunt și variantele din limba bulgară. Erino si Krina. De la Crina, exclusiv feminin, a fost creat derivatul masculin Crin/Crinel.

Doina

Numele de fata Doina este de origine românească și înseamnă “cântec popular”. Doina este o specie a liricii populare, specifică poporului român și în care sunt exprimate direct cele mai variate sentimente dor, tristețe, iubire, ură împotriva asupritorilor, înstrăinare, regret, prin intermediul eului liric.

Este folosit destul de rar în onomastica modernă. Forma de alint este Doinița.

Cele mai frumoase nume românești de fete. Florina

Numele Florina își are originea în cuvântul ”floare”, de aceea este și sărbătorit în calendarul ortodox în ziua de Florii, cu o săptămână înaintea Paștelui.

În mitologia romană, Flora era zeiţa florilor şi a vegetaţiei, celebrată la fiecare început de primăvară În 1698, în Buzău, România, a fost tipărită o culegere cu nume de sfinţi, printre care se regăseşte şi forma iniţială Flora. În secolele XIV şi XV au apărut scrieri în interiorul cărora erau menţionate numele Florin şi Florina.

În latină, aceste nume sunt construite pe baza termenilor „floris”, „florens” (- ntis) care înseamnă „înfloritor” şi verbul „floreo” – „a înflori”. De asemenea, numele sunt răspândite pe filieră creştină, odată cu martirii care le-au purtat.

Cele mai frumoase nume românești de fete. Ileana

Numele Ileana este un derivat de la numele Elena. Prenumele Elena provine din limba greacă (Ἑλένη, cu caractere latine Elene, Helene), și înseamnă în traducere „cea solară, cea strălucită, cea luminoasă” (de la Helios).  Tot în mitologia greacă, Elena din Troia era fiica lui Zeus și a Ledei. Ea a fost răpită, recuperată și ulterior căsătorită, ca în final să fie din nou furată prin sprijinul zeiței Afrodita, care a văzut-o ca fiind o răsplată pentru cel care a furat-o în final.

Ileana este numele purtat de prințesa din poveștile românești, Ileana Cosânzeana, personaj pozitiv cu puteri magice.

Sfânta Elena a fost mama Sfântului Împărat Constantin Cel Mare. Din porunca sa au fost făcute săpături pe Muntele Golgota, fiind descoperită Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul.Tot la îndemnul ei au fost ridicate numeroase biserici și mănăstiri, Sfanta Elena rămânând un exemplu de bunătate, fiind recunoscută dragostea cu care împărțea pomeni săracilor și prizonierilor . Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena este pe 21 mai.

O variantă românească des folosită este Ileana. Diminutivele sale sunt în limba română sunt Leana, Lenuța, Lențica. În anul 2013, în România 880.574 de femei se numeau Elena. În ce privește derivatele numelui Elena, 122.285 de persoane se numeau Ileana, 64.690 – Lenuța, 4.099 – Leana și 1.467 Nuți.

Variante ale numelui Ileana

Helena, Jelena, Ela, Jela, Jelica, Jelka (Croatia), Helena, Alena, Helenka, Lenka (Cehia), Elin, Helen, Helena, Helene, Eli, Eline, Ella, Elna, Lena, Lene (Danemarca),  Heleen, Helena, Eline, Heleentje (Olanda), Hélène, Léna (Franța),

Diminutive

Ilinca, Lenuța (Romania), Alyona, Lena (Rusia), Lena (Grecia), Alena, Lena, Lene, Leni (Germania), Ella, Elle, Ellie, Elly, Lena, Nell (țările vorbitoare de limba engleză)

Cele mai frumoase nume românești de fete. Ilinca

Numele Ilinca este un derivat feminin de la numele Ilie. Numele Ilie își are originea în limba ebraică, tradus prin ”Al cărui Dumnezeu este Jah”. Explicația acestui nume este dată chiar prin intermediul Bibliei, unde este specificat faptul că: „Strângând întreg poporul la muntele Carmei, Ilie cere fiilor lui Israel să hotărască cărei divinități i se vor închina în viitor. În urma unei probe a focului câștigată de Ilie, poporul s-a convins că ‹‹Domnul este adevăratul Dumnezeu››”!

Ilie este unul dintre numele populare în România, fiind purtat de peste 200.000 de persoane. Aceștia își sărbătoresc onomastica pe 20 iulie, când în calendarul creștin-ortodox este sărbătorit Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă.

Sfântul și marele Proroc Ilie, înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile, era de origine din Tesvi în Galaad. Tradiția apocrifă, care a transmis aceste detalii despre nașterea Prorocului, precizează că el era din tribul lui Aaron și deci era preot. Se spune că la nașterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți.

Sfântul Ilie

În tradiția populară, Sf. Mare Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat.

Există tradiții populare diferite din toate zonele geografice ale Românei, încât unitatea este cinstea deosebită care i se cuvine profetului Ilie. Oamenii cred că atunci când se întâmpla fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti. Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune. Sf. Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”.

Multe biserici, de la orașe sau de la sate, au hramul Sf. Ilie. Sfântul Ilie este ocrotitorul Forțelor Aeriene Române.

Pe de altă parte, sunt lingviști care spun că Ilinca este un derivat de la numele Elena, argumentând că acesta este mult mai întâlnit pe teritoriul României decât Ilie.

prenume frumoase de fete românești

Cele mai frumoase nume românești de fete. Ionela

Numele Ionela este un derivat de la numele Ioana, forma feminină a numelui Ion. Își are originea în numele grecesc Ioannes, el însuși derivat din prenumele ebraic Yochanan care se traduce prin ”grațios”. Forma din ebraică apare și în Vechiul Testament scris Johanan, dar și în Noul Testament unde este pomenit Ioan Botezătorul.

Unele surse spun că traducerea de Ioan este ”Dar de la Dumnezeu” sau ”Dumnezeu ne iartă toate păcatele”.

Variante ale numelui Ionela

Zhanna (Belarusia), Ivana, Ivanka (Croatia), Ivana, Jana, Johana, Iva, Ivanka, Ivka (Cehia), Johanna, Johanne, Vanja (Danemarca), Jana, Janna, Johanna (Olanda), Jane, Janessa, Janice, Jean, Jeanne, Joan, Joanna, Johanna, Johnna, Shauna, Shavonne, Shawna, Sheena, Johna (țările vorbitoare de limba engleză), Janika, Janina, Johanna (Finlanda), Jeanne, Johanne (Franța), Jana, Janina, Johanna (Germania), Gianna, Ioanna, Yanna, Nana (Grecia), Janka, Johanna (Ungaria), Giovanna (Italia), Ivana, Jovana, Jovanka, Jovka, Vana (Macedonia), Joana (Portugalia), Yana, Zhanna (Rusia), Juana (Spania), Ionela, Oana, Nela, Nelly (România)

Liliana

Pentru numele Liliana există mai multe explicații care țin și de zona în care este utilizat. În România, se consideră că este un derivat de la floarea de liliac, iar purtătoarele sale își aniversează onomastica în ziua de Florii.

Tot în legătură cu florile, unii lingviști sunt de părere că Liliana este mai degrabă o transpunere în onomastică a crinului. În limba latină lilium înseamnă crin, iar asocierea nu este greu de făcut.

În țările vorbitoare de limba engleză se consideră că este un derivat de la numele Elisabeta, pe filiera Ely-Lilly-Liliana.

Variante ale numelui Liliana

Lili, Lilia

Cele mai frumoase nume românești de fete. Luminița

Luminița este forma diminutivală de la substantivul ”lumina” (din lat. lumen). Prenumele românesc trebuie explicat prin sensurile figurate “fericire, viața” pe care le are cuvântul ”lumina”. A intrat recent în onomastica românească așa încât îl putem considera un nume modern.

Lăcrămioara

Numele de fata Lacramioara, de origine românească, înseamnă gingășie, sensibilitate și provine din latinescul lacrima. Numele face parte dintr-o categorie mare de nume care simbolizeaza flori, în acest caz fiind vorba despre lăcramioară.

Cele care poartă numele Lăcrămioara își serbează ziua de naștere de Florii.

Cele mai frumoase nume românești de fete. Marilena

Marilena este un derivat de la numele Maria, fiind o combinație între Maria și Elena. Este întâlnit în România.

Variante ale numelui Marilena

Mariam, Maryam (țările vorbitoare de limbă arabă), Merjem, Merjema (Bosnia), Maria, Mariya (Bulgaria), Marija, Maja, Mara, Mare, Marica, Marijeta, Mojca (Croatia), Marie, Miriam, Maja, Marika (Cehia), Mari, Maria, Marie, Miriam, Maiken, Maja, Majken, Mariann, Marianne, Mia, Mie (Danemarca), Maria, Marie, Marjo, Mirjam, Jet, Jette, Maaike, Manon, Marianne, Marieke, Mariëlle, Mariëtte, Marijke, Marijse, Marike, Mariska, Marita, Marja, Marjan, Meike, Mia, Mieke, Miep, Mies, Ria (Olanda), Marie, Myriam, Manon, Marianne, Marielle, Mariette, Marion, Marise, Maryse, Maria, Maike, Mareike (Franța), Maria, Marie, Miriam, Mirjam, Maike, Maja, Mareike, Marianne, Mariele, Marita, Meike, Mia, Mitzi, Ria (Germania), Maria, Marietta, Marika (Grecia), Mária, Mara, Mari, Marica, Marietta, Marika, Mariska (Ungaria), Maria, Miriam, Marianna, Mariella, Marietta, Marika, Mimi, Miriana (Italia), Mariyam (Kazakstan) Marija, Māra, Mārīte (Letonia), Marija (Lituania), Marija, Maja, Mare (Macedonia), Moirrey, Maria, Maja, Marika, Maryla, Marysia, Marzena (Polonia), Maria, Miriam, Mariana, Mariazinha (Portugalia), Maricica, Mariana, Marilena, Mioara, Meri, Mari, Marieta, Maia (Romania), Maria, Mariya, Marya, Manya, Maryana, Masha (Rusia), Maralyn, Maria, Marie, Marilyn, Marilynn, Marlyn, Marylyn, Merilyn, Maree, Merrilyn (țările vorbitoare de limba engleză)

Cele mai frumoase nume românești de fete. Miruna

Numele Miruna poate avea la origine cuvântul slav ”miru” care se traduce prin ”pace”. Este întâlnit aproape exclusiv în România.

Unii lingviști sunt de părere că este forma feminină de la numele Miron, care vine din grecescul “Myron” ce provine de la substantivul „myron” – un ulei extras din plante parfumate, „balsam”, „mirodenie”. În spaţiul creştin acest balsam se traduce prin sintagma „untdelemn sfinţit”, „mir”, folosit la Taina Botezului.

În spaţiul românesc atât numele Miruna, cât și Miron sunt atestate de sute de ani, mai ales în Moldova şi în Transilvania.

Cele mai frumoase nume românești de fete. Mădălina

Numele Mădălina provine din limba ebraică și se traduce prin ”originară din Magdala” și este un derivat de la numele Magdalena. Magdala este un sat biblic pe malul Marii Galilee, presupus a fi locul de origine al Mariei Magdalena, personaj neotestamentar.

Variante ale numelui Mădălina

Madelaine, Magdalena, Magdalina, Mgda, Magdalen, Magali

nume de fete românești

Cele mai frumoase nume românești de fete. Oana

Numele Oana este un derivat de la numele Ioana care își are originea în numele grecesc Ioannes, el însuși derivat din prenumele ebraic Yochanan care se traduce prin ”grațios”. Forma din ebraică apare și în Vechiul Testament scris Johanan, dar și în Noul Testament unde este pomenit Ioan Botezătorul.

Unele surse spun că traducerea de Ioan este ”Dar de la Dumnezeu” sau ”Dumnezeu ne iartă toate păcatele”.

Sfântul Ioan Botezătorul

Cele care poartă numele Iancu își sărbătoresc onomastica pe 7 ianuarie când este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, care este este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului. Acesta a fost predicator și botezător pe malurile râului Iordan. Mai este cunoscut ca Înaintemergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus. Este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, având nu mai puțin de trei sărbători dedicate lui. În calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie: nașterea sa, (sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului și 29 august- tăierea capului Sf. Ioan- zi de post și rugăciune.

Anual, la data de 24 iunie, se celebrează în lumea creștină nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, o mare excepție făcută acestuia, întrucât sfinții și martirii sunt comemorați în ziua morții lor, ca zi a nașterii lor în Împărăția Cerurilor.

Cele mai frumoase nume românești de fete. Otilia

Numele Otilia este derivat din elementul germanic odal care înseamnă „patrie” sau aud care înseamnă „avere, avere”.

Sfânta Odilia (sau Odila) a fost o călugăriță din secolul al VIII-lea care este considerată patronul Alsaciei. Se pare că s-a născut oarbă, dar a primit vederea când s-a fost botezat în religia creștină.

Variante ale numelui Otilia

Odila, Odette, Odalis, Odeta, Oda, Tola, Ottoline, Odilie

Cele mai frumoase nume românești de fete. Ruxandra

Ruxandra este un derivat românesc al numelui Roxana. Acesta este un derivat grec al numelui persan Roshanak,, care însemna „luminos” sau „zori” . Acesta a fost numele primei soții a lui Alexandru cel Mare, o fiică a nobilului Oxyartes. În epoca modernă a intrat în uz în timpul secolului al XVII-lea. În lumea de limbă engleză a fost popularizat de Daniel Defoe, care l-a folosit în romanul său Roxana (1724).

Variante ale numelui Ruxandra

Roxanne, Ruxandra, Roxie, Roxy, Rossana, Roksana

Raluca

Raluca este un diminutiv latinizat al numelui grecesc Ralloú, o formă rară a numelui grecesc Heracleia .

PRENUME DE FETE ROMÂNEȘTI

Cele mai frumoase nume românești de fete. Smaranda

Numele Smaranda este un nume românesc care are la origine cuvântul ”smarald”. Exista și în Grecia Antică numele Smaragdos, cu forma pentru feminin Smaragde, fiind foarte răspândit în epocă. Originea numelui grecesc Smaragdos care la baza cuvântul ”smaragdos” derivat din latinescul ”smaragdus”, care este de asemenea o variantă a cuvântului ”maragdos” de origine semitică ce corespunde la rândul său cuvântului de origine ebraică „bareqet” ce înseamnă ”strălucire”.

În onomastica românescă a existat și masculinul Smarand, dar cu timpul s-a pierdut. De la acesta s-au format numele de familie Smărăndescu, Smărăndache

Cele mai frumoase nume românești de fete. Stela

Numele Stela este varianta feminină a numelui Stelian care Numele Stelian vine din cuvântul grecesc ”stylos” care se traduce prin ”stâlp”. Totuși, în limba română este posibil să fie un derivat de la cuvântul ”stea”.

Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine, este prăznuit pe 26 noiembrie. Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mica (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată.

Variante ale numelui Stela

Steluța, Stella, Estelle, Estela

Cele mai frumoase nume românești de fete. Silvia

Silvia este forma de feminin a numelui Silviu este derivat din cuvântul latin ”silva” care înseamnă ”pădure”.

Cei care poartă numele Silviu își pot serba onomastica pe 2 ianuarie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Silvestru, patronul pădurilor.

Variante ale numelui Silvia

Silviana, Sylvaine, Sylviane

Cele mai frumoase nume românești de fete. Viorela

Numele Viorela este forma feminină a numelui Viorel,  vine de viorea, planta care înflorește doar primăvara. Cei care poartă numele Viorela își serbează onomastica în ziua de Florii.

Valeria

Numele Valeria este forma feminină a numelui Valeriu care vine de la numele de familie roman care a derivat din cuvântul latin ”valere” care se traduce prin „a fi puternic”. Este întâlnit cu precădere în România.

Variante ale numelui Valeria

Vali, Valerica, Valerie, Val, Valary, Valarie, Valorie, Lera

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa