Ce poate fi mai bun la ora prânzului decât o ciorbă de perișoare cu smântână? Mai mult decât atât, nici nu trebuie să stai în timpul săptămânii să o prepari, putând face o oală mai mare în weekend, pe care să o savurați câteva zile. Aceste gusturi și arome ne aduc aminte și de copilărie, ciorba cu perișoare fiind una dintre ciorbele populare în bucătăria românească. Așadar, iată cum poți face acest deliciu culinar aplin de proteine în propria bucătărie!
De ce sunt importante proteinele
Proteinele furnizează organismului materialul indispensabil creşterii. Iar cele mai valoroase provin din produse de origine animală. Sigur, există şi anumite vegetale (soia, fasolea, mazărea, făina de grâu sau porumb, ciupercile, unele fructe) bogate în proteine, dar acestea nu conţin toţi aminoacizii necesari unei bune dezvoltări.
De aceea, este important să-i oferi copilului o alimentaţie echilibrată, din care să nu lipsească lactatele, ouăle şi carnea. În plus, pentru fiecare gram de substanţă proteică metabolizată, corpul său are nevoie şi de substanţe minerale. Tot carnea, mai ales cea roşie, sau ficatul îi oferă şi fierul atât de preţios.
Cum știu că nu am depășit DZR de carne
Uneori, din exces de zel, poţi depăşi raţia de carne indicată, ceea ce îl poate priva pe copilul tău de alte alimente. Iată un mod simplu de a calcula minimum necesar de proteine pentru un copil: înmulţeşti 3 g cu numărul de kilograme. Dacă el cântăreşte, de exemplu, 15 kilograme, are nevoie zilnic de 45 g proteine. Dintre acestea, măcar jumătate ar trebui să provină din carne, iar restul din ouă, lactate, cereale sau legume.
Îți recomandăm să te uiți și la acest video
Ingrediente
Pași preparare
Într-o oală mare, se adaugă uleiul de măsline, la foc mediu spre mare. Se lasă să se încingă, iar între timp se toacă morcovii și țelina. Se adaugă în oală și se lasă la gătit pentru aproximativ 45 minute.
Se adaugă cănile cu apă, pasta de tomate și roșiile tocate mărunt. Se amestecă bine pentru a se combina, se acoperă cu un capac și se aduce la punctul de fierbere.
Între timp, se combină toate ingredientele pentru perișoare într-un castron mare. Se amestecă toată compoziția cu ajutorul mâinilor, iar folosind o lingură de lemn, se formează ușor perișoarele, folosind iar mâinile pentru a le rula. Se adaugă în zeama care fierbe, distribuindu-le uniform în oală.
Se acoperă iar oala, se lasă pentru 5 minute, după care se adaugă tăițeii. Se lasă să se gătească conform instrucțiunilor de pe ambalaj, se adaugă borșul și se mai lasă să dea de 1-2 ori în clocot. Se adaugă și pătrunjelul și busuiocul în ploaie, se amestecă și se poate servi alături de smântână.