Când îi dăm bebeluşului lactate?

Iulia Mirică
cand-ii-dam-bebelusului-lactate-totul-despre-mame

  De la ce vârstă îi putem da bebelușului lactate?

  Cei mai mulți copii pot începe să experimenteze cu mici cantități de lactate, cum ar fi iaurtul și brânza la aproximativ 6 luni, în cazul în care nu există un istoric al alergiilor în familie. Cu toate acestea, laptele de vacă nu ar trebui să înlocuiască laptele matern sau formula de lapte până când medicul pediatru nu recomandă acest lucru.

  Laptele matern și formula de lapte conțin mai multe elemente nutritive de care copiii au nevoie în primul an sau în primii ani de viață, iar cantitățile mari de lapte de vacă pot fi greu de digerat pentru copii.

  Beneficiile lactatelor

  Surplus de calciu și proteine

  Unele elemente din produsele lactate au un nivel impresionant de calciu și proteine, astfel încât laptele, iaurtul și brânza de vaci reprezintă o sursă perfectă de calciu și proteine. Doar o ceașcă de iaurt degresat oferă o treime din aportul zilnic de calciu recomandat, împreună cu 17% din aportul zilnic recomandat de proteine.

  Oase sănătoase

  Obținerea calciului din alimente, mai degrabă decât din suplimente alimentare, este perfectă pentru oase. Un studiu din Finlanda a analizat schimbările în densitatea și grosimea osoasă la fetele de 10-12 ani, a căror dietă era completată fie cu brânză, calciu sau calciu plus vitamina D. Fetele care consumau brânză aveau creșteri mai mari în masa osoasă decât celelalte grupuri.

  Aport de vitamina D

  Multe branduri de lapte sunt îmbogățite cu vitamina D, iar acum s-au aliniat și unii producători de iaurt. Vitamina D este o vitamină importantă, însă mulți dintre noi nu o primesc suficient în dietele obișnuite. Corpul uman poate produce această vitamină, dacă este expus suficient la lumina soarelui, dar acest lucru poate fi o problemă pentru cei care stau mai mult în casă sau locuiesc în zone cu puțin soare.

  Ce tip de lactate să alegi?

  Lapte

  Unul dintre motivele principale pentru care ar trebui să așteptați să introduceți laptele de vacă drept înlocuitor pentru formula de lapte sau laptele matern este faptul că acesta împiedică absorbția fierului în organism. Laptele este, de asemenea, mult mai greu pentru copil de digerat, dar produsele care conțin lapte în compoziție pot fi oferite copiilor începând cu vârsta de 8-9 luni.

  Brânză

  Brânza este foarte bună pentru copii și poate fi introdusă începând cu vârsta de 8 luni, dacă cei mici nu au alergii. Începeți cu brânza de vaci sau brânzeturile care nu conțin atât de multe grăsimi. Dacă cei mici nu pot mesteca încă, puteți topi brânza peste legume sau o puteți adăuga la piureuri.

  Iaurt

  Iaurtul poate fi introdus în alimentația celor mici încă de la vârsta de 6-7 luni, dar recomandarea tipică este de la 8-9 luni. Iaurtul reprezintă o modalitate foarte bună pentru copii de a obține calciul și bacteriile din iaurt, care sunt perfecte pentru sistemul nostru digestiv. Iaurtul este, de asemenea, o modalitate foarte bună pentru copii de a obține grăsimea de care cei mici au nevoie în primul an de viață.

  diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor~8094979

  Pentru o diversificare fără stres, îți recomandăm cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale. Volumul poate fi achiziţionat din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME, dar şi din reţeaua librăriilor Humanitas.

  Citește și:

  Cum să eviți iaurturile nesănătoase
  Cerealele cu lapte, o masă sănătoasă?
  Orez cu lapte – desertul copilăriei

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa