Ciorbă de perişoare a la grec

TOTUL DESPRE MAME

Ca adulţi, descoperim că măcar în ceea ce priveşte gusturile nu ne-am schimbat mult faţă de când eram copii. Ne atrag felurile de mâncare ale copilăriei şi căutăm inconştient combinaţiile de gusturi din farfuria mamelor noastre.

Pentru Horia Vârlan maşina timpului e cuptorul iar în minutele următoare veţi urmări un nou exemplu de gastronomie de pe vremuri, o amintire a bucătăriei părinteşti, o reţetă delicioasă pentru familia noastră de azi.

 

Ingrediente:

  • 200 g de carne tocată, în amestec,porc cu vită
  • 1 lingură de orez cu bob rotund
  • 1 os mare de vită, cu măduvă (2 L de supa de vita preparata cu concentrat tip cub)
  • 2 galbenusuri
  • 120 g de smântână 15-20% grăsime
  • Zeama de la 1 lămâie
  • 1 morcov mare curăţat
  • 1 ceapă medie curăţată
  • ½ de ţelină medie şi/sau o rădăcină de păstârnac curăţat
  • 1 lingură de pătrunjel verde tocat
  • ½ linguriţă de boabe de piper negru
  • Un vârf de cuţit de piper negru măcinat
  • 1 linguriţă de sare

 

Mod de preprare:

Opăriţi osul de vită într-o oală cu apă clocotită. Scoateţi-l şi puneţi-l la fiert  în oala spalată, dar în apă rece, cu piperul boabe şi sare. Fierbeţi supa de os la foc domol, spumând când este nevoie, iar dupa ce aceasta este gata, eliminati osul, strecurând-o de impurităţi.

În acelasi timp, fierbeţi orezul, pe jumătate, în 250 ml de apă, apoi strecuraţi-l şi amestecaţi-l cu carnea tocată, cu puţin pătrunjel tocat, sare şi piper.

Formaţi perişoare rotunde, pe care le veţi fierbe timp de 10-12 minute în supa cu os. După ce s-au fiert, scoateţi-le, cu o spumieră, într-un vas cu apă rece, pentru a le stopa fierberea şi a le păstra tari.

Tocaţi mărunt zarzavatul şi adăugaţi-l peste supă, imediat ce aţi scos perişoarele. Continuaţi fierberea, 20-25 minute, apoi gustaţi de sare, adăugaţi zeama de lămâie şi opriţi focul, lăsând vasul acoperit.

După ce aţi oprit focul, bateţi gălbenuşurile cu smântână, într-un bol suficient de adânc şi apoi turnaţi câteva polonice de supă fierbinte peste liezonul obţinut amestecând viguros. Acum turnaţi liezonul în supă amestecând încontinuu timp de 1-2 minute, repunând în oală perişoarele şi verdeaţă tocată.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa