L-am găsit pe puștiul care a dat startul la EURO 2020 în România! „Voi ajunge un mare fotbalist, care știe matematică!”

Întreaga Europă este cuprinsă de febra campionatului de fotbal, iar, din fericire țara noastră va fi gazdă a 4 meciuri oficiale. Vă invităm să-l cunoașteți pe Eric Lixandru, copilul care a dus mingea la centru la primul meci oficial din România.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
Eric Lixandru
Eric Lixandru este cel care „a dat startul” primului meci EURO 2020 în România. sursă foto: Volskwagen

Întregul continent a așteptat cu sufletul la gură începerea campionatului european la fotbal Euro 2020, pentru care și țara noastră este gazdă a 4 meciuri. La primul dintre ele mingea a fost pusă în teren de Eric, un puști de 10 ani, elev al unei școli din sectorul 5 al Capitalei, campion la matematică BRIO challenge și membru al echipei de fotbal ProSport Academy.

Eric Nicolae Lixandru este numele său complet. Este o plăcere să stai cu el de vorbă, pentru că are ceva din seriozitatea unui adult, dar emană în același timp inocența copilăriei prin toți porii. E…o minune de copil, dacă mă întrebați pe mine! L-am găsit la școala gimnazială 144 din București unde mai are câteva zile și termină clasa a treia.

Caietele lui Eric arată ca un manual de caligrafie

„Eric este elevul model, care mereu are temele făcute, sarcinile rezolvate, un bun coleg pentru ceilalți, cu niște caiete impecabile pe care le-aș asemăna cu un manual de caligrafie”, povestește despre micul campion învățătoarea sa, Mădălina Olărică.

„Am o clasă extraordinară, în care, pe parcursul celor 4 ani de când sunt elevii mei, am încercat să-i fac pe copii să iubească educația, alegând mereu metode inovative de predare. Fiind la ciclul primar, noi nu facem clasamente, ci încercăm să-i stimulăm pe cei mici să-și descopere potențialul, aptitudinile și să dobândească deprinderile educaționale fundamentale.

Eric este genul de elev care nu greșește (aproape) niciodată și este o onoare și o bucurie să știu că am fost omul care a pus stiloul în mână unui campion. Sunt tare fericită că am o clasă cu elevi senzaționali. Sunt minunați cu toții.”

Fiind afară, la ora de sport, i-am „tras de limbă” pe colegii săi să-l văd prin ochii lor. Toată lumea îl iubește pe Eric, și nici n-ai cum să nu-l iubești când îl vezi câtă pasiune pune în tot ceea ce face, cum încearcă să respecte toate regulile, cum se poartă cu cei din jur.

„Eric este un coleg minunat, dar nu înțeleg cum face de e așa de bun la matematică și la fotbal și are niște caiete așa de frumoase…” mi-a mărturisit Maria, colega sa.

„Sunt un copil ambițios, determinat, atunci când îmi propun ceva, muncesc suficient de mult încât să reușesc. Părinții îmi spun că sunt foarte încăpățânat! La școală îmi plac toate materiile, am rezultate foarte bune la toate, dar parcă cel mai mult îmi place matematica. La fel de mult ca matematica îmi place fotbalul! La antrenamente muncesc foarte mult și îmi doresc să ajung la o echipă mare din Europa- îmi place să spun că voi ajunge un mate fotbalist care știe matematică”.

ERic Lixandru, 10 ani

Cum a ajus Eric să ducă mingea la centrul terenului?

A învățat ce este modestia de mic, a moștenit asta de la părinții săi, pesemne, care nu cred că au crescut un geniu, ci un copil care pune pasiune în tot ceea ce face. După selectarea sa în echipa „celor 4 fantastici” care duc mingea la centru la primul meci EURO 2020 din România, Eric a început să dea interviuri pentru mass media; iată cum l-au descris cei de la PRO Tv:

Eric Nicolae Lixandru are cu ce se mândri. A rezolvat perfect, în timp record, toate exercițiile de la competițiile la care a participat, de-a lungul anilor. Doar 10 minute i-au fost de ajuns lui Eric să rezolve teste pentru care erau alocate 90 de minute. Are 10 ani și e un mare pasionat de fotbal și medaliat la concursuri de matematică. 

„Cea mai mare reușită a fost câștigarea olimpiadei BRIO, cea online, în martie 2021. Au fost destul de ușurele problemele”, spune Eric, care caută încontinuu noi și noi provocări, care să-i țină mintea ocupată. Este extrem de pasionat de matematică, însă visul lui cel mai mare este să ajungă fotbalist. De altfel, și practică acest sport de la 5 ani, are câte 3 antrenamente pe săptămână și un potențial mare de a face performanță.

„Fotbalul îmi place la fel de mult ca matematica. În ultimul an, fotbalul a cam stat pe bară. Dar acum avem EURO, suntem pe plus! Sper ca în 2024 să se califice și Naționala noastră. Oricum, în 2028 îi calific eu!”.

Eric a fost extrem de încântat să afle vestea că va fi parte din povestea UEFA EURO 2020. „Ducem mingea la centrul terenului. Am fost super bucuros când am aflat că am fost ales”, dezvăluie Eric.

Eric Lixandru este elev în clasa a treia la școala gimnazială nr 144 din București

Ce visează Eric pentru lumea asta mare

Mă uit la el și mă întreb cum poate un omuleț atât de mic să aibă visuri atât de mari? Cu ochii săi calzi și glasul blând de copil, mă cucerește și mai mult când îmi povestește despre visurile sale: „Vreau să devin un fotbalist mare care știe matematică”. Ei bine, așa ceva n-am mai auzit până acum și cred cu tărie că visul său va deveni realitate. De ce? Pentru că de mic a învățat că trebuie să muncească pentru visurile sale și chiar o face cu toată ființa sa.

Părinții săi l-au susținut constant în tot ce și-a dorit să facă, să încerce, să experimenteze, să inventeze.

Când era mic-mic, adică la vârsta grădiniței a fost transferat într-o singură zi de la grupa mică direct la grupa mare, pentru că a uimit pe toată lumea că deja citea pe litere și răspundea cu ușurință la orice întrebare pe care educatoarele i-o adresau. Să vă mai spun că la 2 ani și jumătate recita poezii de oameni mari, precum „Muma lui Ștefan cel mare”?

Citește, își ajută familia în treburile casnice, merge la pescuit, se joacă alături de surioara mai mică, bate recorduri la jocurile video și visează.

La ce visează Eric? „Visul meu cel mai mare e să ajung un mare fotbalist. Când voi fi mare cred că o să fiu la o echipă mare de fotbal din Europa.” Este fan al echipei Manchester City, iar fotbalistul său preferat este Kevin De Bruyne. Iar cât privește lumea asta mare: „Eu aș vrea să mai dărâm din blocuri, să las mai mult spațiu verde, să nu se mai construiască atât”.

„El tot spune că vrea să ajungă fotbalist, dar eu simt că nu va renunța nici la matematică și la tot ce ține de acest domeniu, inclusiv informatica și programarea. L-am dus la câteva demo-uri de programare și i-au plăcut foarte mult, dar îl vom lăsa pe el să aleagă momentul potrivit pentru a aprofunda, pentru că și așa se ocupă de multe lucruri și nu vrem să-l aglomerăm. Ne place să-l vedem că se bucură de farmecul copilăriei sale”, spune mama sa.

Cum e Eric în timpul liber

Acasă la Eric am întâlnit o familie grozavă: doi părinți care își cresc cu multă iubire copiii și-i sprijină în tot ceea ce-și propun să facă. Bine, se pare că Eric își propune uneori prea multe și nu-i mai rămâne mult timp la dispoziție. Tatăl său este cel care-l duce la pescuit, în drumeții, care-i cumpără culegeri de matematică și-l duce la antrenamente la fotbal. „Tata mă susține foarte mult și-i mulțumesc pentru asta”, mai spune olimpicul nostru la matematică și un mare viitor fotbalist.

Mamei lui și-a dorit ca Eric să nu mai fie atât de cuminte…

„Până anul trecut era atât de cuminte și de serios încât ne doream să facă și el prostioare de copii, dar pentru el, în fiecare zi cel mai important lucru era să-și facă temele și ghiozdanul pentru ziua următoare. Nu puteam face nimic împreună până Eric nu-și îndeplinea cele două misiuni extrem de importante. În ultima perioadă dorința nu s-a împlinit și Eric al nostru a început să facă prostioare, nu mari, dar ne mulțumim și cu atât!”

Să nu vă imaginați că viața lui se împarte între culegerea de mate și terenul de fotbal. Nu! Are timp și pentru tot ce e în viața oricărui copil de 10 ani: plimbat cu bicicleta ori trotineta, excursii în natură, mers la țară, dar și jocuri online cu prietenii și colegii de la școală, ascultat muzică pe youtube. Dar toate acestea se întâmplă după ce termină orele de la școală, și antrenamentele la fotbal.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa