Dragă părinte care îți aduci copilul bolnav la școală/ grădiniță în plină pandemie, te-ai gândit la ce haos stârnești în viețile celor din jur?

Am avut încredere că părinții nu trimit copiii bolnavi la școală, mai ales în contextul dificil actual, dar m-am înșelat. În fiecare clasă sunt copii cu simptome.

Cristina Călin, redactor-șef
copiii bolnavi la școală
Copiii bolnavi ajung la școală, deși în multe cazuri părinții pot sta cu ei acasă în concediu medical.

    Tocmai ce-am făcut bilanțul primului an de pandemie. Ori că am privit la nivel macro, ori la nivel micro, la noi în familie, ne-a dat cu minus la lucruri bune și cu plus la anxietate, boli, oameni cu care ne-am întâlnit, motive de bucurie. Viața pare că încet-încet își revine la normal, dar e doar o iluzie, indusă din nevoia de a avea o speranță. Am crezut că odată cu (re)începerea lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Dar, nu! Tocmai asta mi-a arătat că nici măcar o pandemie nu reușește să schimbe obiceiurile proaste.

    Înainte să se anunțe că se vor întoarce copiii la școală peste tot se făcea apel la părinți să facă un triaj minimal acasă și să nu lase în sala de clasă micuți cu muci sau alte semne de boală. Cred că mai aveau puțin și puneau anunțul și pe panourile de afișaj din mijloacele de transport, doar-doar o pricepe lumea. Dar, fiecare a aplicat îndemnul cum l-a tăiat capul.

    Am avut încredere că părinții nu trimit copiii bolnavi la școală

    Eu am susținut întoarcerea la școală din multe motive și am sperat că după toată nebunia asta oamenii au înțeles că ține de fiecare în parte să trecem mai repede peste pandemia asta care ne-a dat viețile peste cap. Mă așteptam ca fiecare dintre părinți, atunci când văd că dimineața copilul nu se simte bine să găsească soluții și să îl țină acasă. Știu că nu este ușor, că doar am doi copii și m-am trezit de nenumărate ori în situația disperată de a trebui să îi țin acasă pentru că erau bolnavi.

    Cumva am găsit mereu variante pentru că orice ar fi fost mai puțin rău decât să îi duc în colectivitate. Nu doar că împrăștiau virusurile, dar cine știe ce mai luau de pe-acolo și situația s-ar fi agravat și cine ar fi tras apoi mult mai mult? Tot noi, evident.

    Așadar, dragă părinte care îți aduci copilul bolnav la școală/ grădiniță în plină pandemie te-ai gândit la ce haos stârnești în vieților celor din jur? Nu? Hai că îți spun eu dacă nu ai stat niciodată să faci un exercițiu de imaginație!

    Nu doar COVID-19 poate să facă rău!

    Gândește-te că un copil care ia de la școală orice virus (nu doar COVID-19) intră de-a lungul unei zile în contact, după plecarea de la școală cu alte persoane: părinți, frați, vecini, prieteni, bunici, vânzătoarea de la magazin. În unele ocazii poartă mască, în altele nu. Cu cei din familie sigur nu o va face. Este suficient să fie unul dintre ei într-o perioadă cu imunitatea dată peste cap sau să aibă alte probleme de sănătate și deja lucrurile încep să fie complicate.

    Gândește-te că orice ar aduce acasă –gripă, viroză, COVID-19 –poate însemna viața unei familii date peste cap. Vor fi drumuri la medic sau teste pentru depistarea COVID-19, vor fi medicamente cumpărate, vor fi nopți nedormite, vor fi clipe de așteptare a rezultatelor. Ori că soliciți o ambulanță pentru testare gratuită ori că faci un test la o clinică privată stresul este același, doar că în cazul al doilea mai plătești și bani și nu puțini.

    Ai căutat toate variantele pentru a nu duce copilul bolnav la școală?

    Când îi spui copilul să își tragă bine mucii înainte să ajungă la triajul făcut de asistenta medicală sau chiar de medic nu ai nicio mustrare de conștiință? Știu că te așteaptă șeful la birou și te gândești că ”asta e!” e mai rău să rămâi fără job decât să duci copilul la școală bolnav.

    Până la urmă îi mai dai seara niște vitamine, niște antitermice, poate îl îndopi și cu fructe și speri să se facă bine. Și, totuși, ai încercat să vorbești omenește cu colegii tăi și să le explici situația? Exisă riscul să nu înțeleagă, da, așa cum mi-a spus mie o doamnă fără copii: ”De ce vrei dragă concediu medical pentru fii-tu? Și eu am avut pisica bolnavă, e ca un copil pentru mine, și nu am stat cu ea acasă!”

    Dar poate ai noroc și dai peste oameni care, dacă nu sunt atinși de latura emoțională a situației, înțeleg totuși că dacă ai un copil bolnav poți fi și tu purtătoarea virusului (oricare ar fi el) pe care îl poți răspândi în toată firma. În acest caz, cel mai probabil, în următoarea perioadă veți fi mai mulți care veți fi nevoiți să stați acasă ceea ce este mult mai rău pentru afacerea lui.

    Te-ai gândit că poate copilul tău duce boala pe picioare, dar altul este mai sensibil și poate avea complicații? Ai putea trăi cu gândul că din cauza ta un alt părinte are fiul sau fiica pe un pat de spital și își frânge mâinile de durere că nu poate să îl ajute cu nimic?

    Cum am stat eu de câteva nopți lângă fiica mea cea mare care a luat un virus tare urât de la fratele ei care la adus de la școală unde vin copii care ”își suflă nasul într-una”.

    Reguli sunt, dar le respectă cine vrea

    Și, nu, la școală nu se respectă regulile, nu sunt ținuți în niciun izolator, nu sunt sunați părinții să îi ia, nu li se face test COVID-19  pentru că părinții lor nu sunt de acord cu asta. Este un cerc vicios din care nu ieșim niciodată.

    Nici măcar nu am cu cine să mă cert. Acum ceva timp, înainte de pandemie, o mămică întreba pe grupul de WhatsApp al clasei dacă copila ei mai are febră. Întrebată de ce a adus fata cu febră la școală nu a putut spune decât: ”Nu e treaba voastră cum îmi cresc eu copilul!”. Evident, nu ar trebui să fie treaba noastră, dar când virusurile se plimbă libere prin clasă, devine.

    Am luat aleatoriu un județ și o zi: Timișoara, 25 februarie 2021. Din 211 cazuri de COVID-19 confirmate în focare, 30 sunt în școli, grădinițe sau creșe. Oare de ce? Pentru că cineva nu a avut cu cine lăsa copilul acasă într-o zi.

    În plus, mulți părinți s-au opus testării în școală, așa că vom afla dacă copilul ăla care își tot sufla nasul are sau nu COVID-19 dacă apar simptome și la copiii noștri. Atunci vom sta toți acasă 14 zile fie că vrem, fie că nu, doar că pentru că…Ați ghicit! Cineva a adus la școală sau grădiniță un copil bolnav.

    Te-ai gândit că poate pentru unii orice virus poate fi fatal?

    Și dacă nu îți pasă de copilul meu sau al altei mame poate ar trebui să te gândești că mai sunt și alți părinți cărora nu le pasă și aduc copiii în colectivități cu alte boli. Al tău este deja cu probleme. Cum ar fi dacă ar al tău ar mai lua și alt virus/ bacterie care i-ar agrava starea?

    Te-ai gândit că se va îmbolnăvi un bunic care poate dacă nu ar fi luat un virus adus de nepot de la școală ar fi avut șanse să trăiască mai mult?

    Te-ai gândit că de la un copil cu muci trimis la școală sunt alte 5-6 familii a căror viață este dată peste cap? Nu, nu ți-a trecut asta prin cap, pentru că altfel ai fi făcut tot posibilul și ți-ai fi ținut copilul acasă până când s-ar fi făcut bine.

    Eu vreau să meargă copiii la școală în continuare. Vreau să meargă toți copiii, nu doar cei mici și cei din clasele terminale. Dar nu vom reuși dacă doar unii înțeleg că nu trebuie să ducem copiii bolnavi la școală sau grădiniță. Și în definitiv nici nu prea are legătură cu pandemia. Ea face doar că lucrurile să fie și mai complicate.

    Îți recomandăm și

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa