Tocăniţă de cartofi cu pui, o rețetă delicioasă pentru cină

Tocăniţă de cartofi cu pui
Timp de preparare
Pregătire:
Gătire:
Porții
Vârsta recomandată
de la 18 luni

Rețeta de tocăniță de cartofi este cunoscută de mamele, bunicile și generații întregi înaintea lor. Gradul de dificultate al preparării acestei rețete este scăzut, iar ingredientele pot fi găsite oriunde. Este o masă delicioasă pentru întreaga familie, iar alternarea tehnicii originale de preparare cu una mai sănătoasă o face perfectă și pentru cei mici. Iată cum puteți face acest preparat în orice zi a săptămânii, la cină.

De ce e bun cartoful?

  • Conţine provitamina A, vitamina K (antihemoragica si antianemica), sulf (combate excesul de seboree si fier). Constituie una dintre principalele surse de vitamina C.
  • Un cartof de dimensiuni medii cântăreşte în jur de 150 de grame şi furnizează organismului doar 100-110 kilocalorii, cât un pahar de suc de portocale.
  • Are de trei ori mai mult potasiu decât o portocală şi chiar mai mult decât o banană.
  • Sucul de cartofi din soiurile rozalii conţine hidraţi de carbon, protide, lipide, săruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K).
  • Având reacţie alcalină, cartoful este folosit ca regim de compensare în cazul unei alimentaţii prea acide.

 Carnea nu trebuie privită numai ca un „munte de fier”! Ea mai are şi alte calităţi! Proteinele din carne, de cea mai bună calitate, furnizează aminoacizi esenţiali, care nu pot fi sintetizaţi de organism şi care trebuie luaţi din alimentaţie, una dintre rețetele preferate ale celor mici este tocănița de cartofi cu pui.

Pe lângă fier, carnea conţine şi multe alte minerale, foarte importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului: fosfor, zinc, magneziu, seleniu. Iar carnea peştelui, mai ales a celui alb, este acceptată în dietă numai după 12 luni. Este alimentul cel mai bogat în iod. Şi nu uita! În carne se găsesc şi foarte multe vitamine, mai ales grupul B-urilor şi, cu precădere, B12.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Ingrediente

ulei de măsline 1 lingură
piept de pui 3 buc
ceapă eșalotă 200 g
cartofi noi 350 g
cimbru câteva crenguțe
lapte bătut (opțional) 100 ml
zeama de lămâie 1/4 buc
tarhon 2 lingurițe

Pași preparare

Prepararea termică a cărnii

Cu toate că rețeta originală de tocăniță de cartofi este bazată de călirea legumelor într-o tigaie cu ulei și prăjirea pieptului de pui, înainte de le lăsa la fiert, ne-am gândit să vă dăm o alternativă sănătoasă. Astfel că, pieptul de pui se lasă la fiert într-o oală cu apă pe aragaz.

Gătirea legumelor

Ceapa se curăță și se taie mărunt. Cimbrul se curăță de pe crenguțe, iar cartofii se spală și se curăță cu ajutorul unui burete de vase nou. Dacă se dorește o tocăniță mai dulce, se poat adăuga în compoziție și 1-2 morcovi. Cartofii tăiați pe jumătate, cu lingura de ulei de măsline, cimbrul și morcovii se dau la cuptor la foc mediu pentru aproximativ 20 de minute.

Definitivarea preparatului

După se s-a fiert pieptul de pui, se taie mărunt și se adaugă într-o cratiță cu cartofii noi și morcovii care au stat la cuptor. Se toarnă două căni cu apă și se mai lasă 10-15 minute alături de cele 2 lingurițe de tarhon mărunțit și zeama de lămâie.

Sugestie

Dacă se dorește un sos mai gros, se pot adăuga și 100 mililitri de lapte băut, se amestecă și se mai lasă încă maxim 10 minute. Preparatul este gata și se poate servi imediat.

Cum ți s-a părut rețeta?

Click on a star to rate it!

Rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Te-ar mai putea interesa