Plăcintă cu carne și ciuperci, bună și la masă, și la pachet

Gustarea de familie trebuie să fie și hrănitoare și gustoasă, dar mai ales sănătoasă. Plăcinta cu carne cu ciuperci pe care ți-o propunem îndeplinește toate cele 3 condiții!
plăcintă cu carne și ciuperci
Timp de preparare
Pregătire:
Gătire:
Porții
Vârsta recomandată
de la 24 luni

O plăcintă cu carne și ciuperci poate fi o gustare hrănitoare pentru întreaga familie. Îți propunem un preparat care se face într-o perioadă mai îndelungată de timp, dar care va merita tot timpul investit în bucătărie. Această rețetă de plăcintă cu carne și ciuperci va fi pe placul celor mari și celor mici.

De ce sunt bune ciupercile:

  • Conţin vitamina D, care nu se găseste în nicio legumă.
  • Sunt bogate în fosfor, albumină, vitamina B1 şi B2, calciu şi kaliu.
  • 100 g de ciuperci în stare proaspată conţin 20-30 de calorii.
  • Valoarea energetică a ciupercilor este mai mică, datorită conţinutului scăzut de grăsimi şi zaharuri.
  • Zaharurile existente în compoziţia ciupercii sunt glucide de structură, întrucât iau parte în procesele de construcţie a măduvei osoase.
  • Reprezintă un aliment dietetic, deoarece nu conţin amidon.

Proteinele din carne furnizează organismului materialul indispensabil creşterii. Iar cele mai valoroase provin din produse de origine animală. Sigur, există şi anumite vegetale (soia, fasolea, mazărea, făina de grâu sau porumb, ciupercile, unele fructe) bogate în proteine, dar acestea nu conţin toţi aminoacizii necesari unei bune dezvoltări.

De aceea, este important să-i oferi copilului o alimentaţie echilibrată, din care să nu lipsească lactatele, ouăle şi carnea, iar o rețetă potrivită ar fi de plăcintă cu carne și ciuperci.

În plus, pentru fiecare gram de substanţă proteică metabolizată, corpul său are nevoie şi de substanţe minerale. Tot carnea, mai ales cea roşie, sau ficatul îi oferă şi fierul atât de preţios.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Ingrediente

ciuperci uscate porcini 10 g
ulei vegetal 2 linguri
carne de vită 1 kg
cepe mari, tăiate 2 buc
morcovi mari, curățați și tocați 4 buc
zahăr 2 lingurițe
făină albă 4 linguri
zeamă de la supă de vită 400 ml
cimbru, dafin și pătrunjel un buchețel
bacon 200 g
ciuperci, înjumătățite 200 g
făină 650 g
unt rece 250 g
gălbenuș de ou, bătut 1 buc

Pași preparare

Înmuierea ciupercilor porcini

În cazul în care folosiți porcini, se lasă în apă clocotită, pentru 20 de minute, după care se storc, dar se păstrează apa. Se încălzește cuptorul la 160 grade Celsius.

Prepararea cărnii și a legumelor

Se încălzește jumătate din cantitatea de ulei într-un vas termorezistent și se rumenește carnea bine, după care se dă la o parte. Se adaugă ceapa și morcovii în vas, adăugând puțin ulei, și se gătesc timp de 5 minute. Se adaugă ciupercile scurse, se gătesc pentru un minut, după care se toarnă și zahărul și făina, amestecând, până când făina devine maronie.

Definitivarea compoziției

Se readaugă carnea în tigaie și se amestecă bine. Se toarnă berea, zeama de supă, apa în care au stat ciupercile. Se asezonează și se adaugă ierburile, aducând compoziția la punctul de fierbere. Se acoperă cu un capac și se lasă la cuptor pentru două ore.

Rumenirea baconului și a ciupercilor

Între timp, se rumenește baconul pentru trei minute, într-o tigaie cu puțin ulei. Se adaugă și ciupercile, se mărește temperatura și se gătesc pentru patru minute. Când este gata compoziția cu vită, se amestecă bine ciupercile în ea. Se lasă să se răcească.

Cum se face foietajul

Pentru a face foietajul, se amestecă făina cu untul, alături de un vârf de cuțit de sare, după care se adaugă 200 mililitri de apă rece și se frământă bine, până se obține un aluat moale. Se învelește într-o folie alimentară și se dă la frigider pentru cel puțin o oră.

Așezarea straurilor de compoziție și aluat

Se încălzește cuptorul la 220 grade Celsius. Se unge cu ulei o tavă de plăcinte și se presară făină. Se taie o treime din aluat și se dă la o parte. Se întinde aluatul într-un cerc grosuț și se adaugă în tava de plăcinte. Se adaugă compoziția de vită, cu o lingură cu fante, astfel încât zeama să rămână în vas.

Coacerea finală

Se întinde aluatul rămas într-o formă rotundă, care să acopere umplutura. Se ung marginile aluatului cu gălbenuș de ou, precum și capacul de aluat. Se fac câteva fante mici în centrul plăcintei și se dă la cuptor timp de 40 de minute. Se lasă să se răcească pentru 10 minute, după care poate fi servită.

Cum ți s-a părut rețeta?

Click on a star to rate it!

Rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Te-ar mai putea interesa