Vitamina D și imunitatea: este aceasta ,,vitamina-minune” pentru sănătate?

Oana Antonescu, redactor

De la banale răceli și până la cancer, vitamina D pare să fie nutrientul care previne un număr foarte mare de boli, după cum arată zecile de studii din ultimii ani. Cât de puternică este legătura dintre vitamina D și imunitate, de unde și în ce doze ar trebui să o luăm ne explică în continuare specialiștii.

Vitamina D are un rol de necontestat pentru sănătatea oaselor. Ea face posibilă absorbția calciului și crește densitatea minerală osoasă, prevenind astfel rahitismul și demineralizarea osoasă la copii și la adulți deopotrivă. În ultimii ani, oamenii de știință au studiat intens și alte beneficii pe care le-ar putea aduce sănătății, după ce au observat că ar avea un rol în buna funcționare a sistemului imunitar și în prevenirea unor boli.

Vitamina D și imunitatea. Protecție împotriva cancerului

Sunt multe studiile care au corelat deficitul de vitamina D cu maladii grave, cum ar fi cancerul de sân, de colon și de prostată, dar și cu bolile cardiovasculare sau chiar cu depresia și creșterea în greutate. Aceste cercetări au arătat că oamenii cu un nivel optim de vitamina D au un risc mai mic de îmbolnăvire, dar nu demonstrează că de vină pentru ele este chiar carența acestei vitamine sau că suplimentele alimentare ar scădea riscul.

„În ciuda numeroaselor afirmații cu privire la beneficiile vitaminei D, dovezile aduse nu susțin o relație de cauzalitate între vitamina D și aceste boli pe care le-ar influența”, concluzionează experții Academiei Naționale de Medicină a Statelor Unite (National Academy of Medicine).

Vitamina D și imunitatea. Previne gripa și răceala?

Un studiu recent publicat în „British Medical Journal” susține că suplimentele alimentare cu vitamina D ar putea oferi protecție împotriva infecțiilor tractului respirator, de la bronșite și până la gripă ori pneumonie. Din cercetarea echipei de la Universitatea Queen Mary din Londra (QMUL) reiese că riscul de îmbolnăvire scade cu 12% în cazul persoanelor care iau suplimente cu vitamina D.
„Concluzia noastră este că efectul protector al suplimentelor cu vitamina D este puternic în cazul celor care au un nivel scăzut de vitamina D și suplimentarea ar trebui să se facă zilnic sau săptămânal”, spune Adrian Martineau, coordonatorul studiului, citat de publicația NewScientist. De partea cealaltă, Direcția de Sănătate Publică din Marea Britanie (Public Health England – PHE) consideră că această asociere a vitaminei D cu infecțiile respiratorii este incertă.

„Există studii care arată diverse efecte ale vitaminei D pe diverse componente ale sistemului imunitar, însă nu se poate concluziona că ea are un rol de stimulare a imunității.

În general, ea este privită ca un imunomodulator, adică ar putea atât să prevină unele boli autoimune, cât și să asigure o mai bună apărare antiinfecțioasă, dar nu poate ține locul antibioticelor sau vaccinurilor. Nu s-au efectuat până de curând studii populaționale, adică studii mari care să se uite la nivelul vitaminei D și riscul diverselor boli. Variațiile pot să fie de așa natură, încât să nu poți face corelații.

În mecanismul unei boli sunt foarte mulți factori implicați și, ca să poți verifica dacă nivelul vitaminei D este chiar cel care face un anumit lucru, ar trebui să poți face comparații în cadrul unei populații extrem de omogene din toate celelalte puncte de vedere, ceea ce nu este cazul, pentru că nu suntem atât de asemănători”, potrivit dr. Alexis Cochino, medic primar pediatru și specialist în alergologie și imunologie clinică la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București.

Vitamina D și imunitatea. Cât de mult ne ajută soarele?

Această vitamină este diferită de toate celelalte prin modul în care este sintetizată în corp. Ea este, de fapt, un hormon steroid obținut din colesterol în principal în urma expunerii la razele ultraviolete – motiv pentru care mai este cunoscută și ca ,,vitamina soarelui”.

Cei mai mulți dintre noi nu ne expunem la soare suficient pentru a ne asigura un nivel optim de vitamina D. Pentru a reuși acest lucru, ar trebui să facem plajă timp de 10-30 de minute de câteva ori pe săptămână, fără să aplicăm pe piele cremă de protecție solară. Pentru persoanele cu pielea sensibilă, aceasta ar însemna un risc mai mare de arsuri solare sau de cancer de piele.

,,Câți dintre români se expun la soare mai mult de 5-7 zile pe an? Expunerea brațelor și a feței nu este suficientă pentru a ne asigura un nivel optim de vitamina D nici chiar pe timp de vară. Suprafața de piele este prea mică, iar de multe ori, aplicăm și o cremă de protecție pe aceste zone, mai ales copiilor. Am constatat acest lucru de când am început să dozăm vitamina D și am văzut cât de frecvent este deficitul.

Pe de altă parte, poate fi vorba și despre o schimbare drastică a stilului nostru de viață: copiii nu mai petrec prea mult timp în aer liber, ci în spații închise”, explică dr. Alexis Cochino.

Vitamina D și imunitatea. Alimente care o conțin

Chiar și cu o expunere suficientă, în lunile de iarnă, trebuie să ne asigurăm un nivel optim de vitamina D din alimentație sau din suplimente alimentare. Problema este că și rolul dietei este limitat, fiindcă sunt puține alimentele care conțin o cantitate suficientă de vitamina D.

O sursă bogată o reprezintă peștele gras (somon, macrou, ton și sardine), dar cea mai bună sursă este uleiul din ficat de pește, cum este cel de cod. O lingură (15 ml) din acest ulei conține de peste trei ori doza zilnică de vitamina D recomandată unui adult. ,,Este adevărat că uleiul de pește are un conținut ridicat de vitamina D, dar el nu este standardizat, deci nu știi foarte bine care este aportul real”, spune dr. Alexis Cochino.

Cantități mai mici de vitamina D sunt și în ficatul de vită, în brânză și în gălbenușul de ou.

Tabel alimente bogate în vitamina DD

Sursa: National Institutes of Health, SUA

Aliment Doza (UI) Procent din doza zilnică recomandată

Ulei din ficat de cod – o lingură (15 ml) 1,360 UI/34 mcg 340%

Somon gătit (85 gr) 447 UI//11 mcg 112%

Ton, conservă în apă (85 gr) 154UI/4 mcg 39%

Ficat de vită gătit (85 gr) 42 UI/1 mcg 11%

1 ou mare (gălbenuș) 41 UI/1 mcg 7%

1 sardină în conservă ulei 23 UI/0,6 mcg 6%

Brânză (85 gr) 18 UI/0,4 gr 6%

Deficitul, o problemă în România

În condițiile expunerii insuficiente la soare și a unui număr limitat de prea alimente bogate în vitamina D, nu este surprinzător că deficitul de vitamina D este foarte ridicat în România. Datele furnizate de Ministerul Sănătății arată că, pentru populația generală, se înregistrează o prevalență a deficitului de vitamină D între 40 și 75%.

În cazul copiilor, prevalența variază de la 0,66% la grupa de vârstă cuprinsă între 1 și 3 ani, până la 8,90% la grupa de vârstă cuprinsă între 14 și 18 ani, potrivit specialiștilor din cadrul comisiilor de specialitate pediatrie, obstetrică-ginecologie neonatologie și endocrinologie ale Ministerului Sănătății.

Românii nu sunt singurii care se confruntă cu deficit de vitamina D. El afectează întreaga populație din emisfera nordică, unde expunerea la soare nu este posibilă pe durata întregului an. În Marea Britanie, peste o treime din populație are deficit de vitamina D, iar locuitorii din SUA înregistrează un deficit de 57%.

La nivel mondial, estimările arată că peste un miliard de persoane se confruntă cu această problemă, fiind cea mai întâlnită carență nutrițională. Soluția la care au recurs multe dintre aceste state a fost fortificarea unor alimente cu vitamina D. Și în magazinele din Romnia există lapte și cereale îmbogățite cu „vitamina soarelui”.

Vitamina D și imunitatea. Unde și când ne testăm

Din luna septembrie a acestui an, gravidele, copiii și adulții aflați la risc de deficit de vitamina D pot face gratuit analiza 25-OH vitamina D prin ,,Programul național de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D la persoanele din grupele de risc”. Programul vine pe fondul deficitului crescut de vitamina D observat în rândul populației generale a României și are ca scop scăderea incidenței rahitismului și osteomalaciei (demineralizare osoasă).

Analiza 25-OH vitamina D măsoară nivelul seric al acestei vitamine și se poate efectua gratuit doar în anumite unități medicale de stat, unde există kituri speciale pentru această testare. Până acum, ea nu era decontată de Casa Națională de Asigurari de Sănătate pentru nicio categorie de persoane și costa între 50 de lei (în clinicile de stat) și 150 de lei (în clinicile private).

,,Aceasta este singura metodă de testare a nivelului vitaminei D. Eu recomand mamelor ca, măcar în primii doi-trei ani de viață ai copilului, să verifice prin această analiză dacă doza de vitamina D pe care o administrează este adecvată pentru el”, recomandă dr. Alexis Cochino.

Cine riscă deficit

Nivelul vitaminei D variază în decursul anului, în funcție de anotimp. La sfârșitul iernii, ea are cel mai scăzut nivel, iar la finalul verii, este cel mai ridicat. Din acest motiv, ideal ar fi ca testarea să se efectueze de două ori pe an pentru a depista o carență.

Dincolo de testarea periodică, ar trebui să verificăm nivelul vitaminei D atât la copii, cât și la adulți în câteva situații care pot semnala un deficit:

  • Când există dureri osoase și articulare care apar seara, la culcare, care persistă mai multe zile și care se atenuează cu căldură, masaj sau analgezice (ibuprofen, paracetamol). Aceste dureri sunt resimțite cel mai adesea în sezonul rece;
  • La persoanele cu boli autoimune care urmează tratamente cu cortizon. Acest medicament inhibă acțiunea vitaminei D și crește riscul de osteoporoză;
  • La persoanele supraponderale și obeze.

Cât de mult suplimentăm. Vitamina D după vârsta de 2 ani

Recomandările cu privire la dozele de vitamina D pe care ar trebui să le luăm din suplimente alimentare variază de la o țară la alta, în funcție de climă și de carența constatată în rândul populației.

Dozele zilnice recomandate de vitamina D, potrivit National Institutes of Health, institutul american de sănătate publică din SUA, exprimate în unități internaționale (UI) și micrograme (mcg):

0-12 luni: 400 UI (10 mcg)

1-13 ani: 600 UI (15 mcg)

14-18 ani: 600 UI (15 mcg)

19-70 ani: 600 UI (15 mcg)

Peste 70 ani: 800 UI (20 mcg)

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă în prezent bebelușilor alăptați exclusiv sau parțial o doză suplimentară de 400 UI/zi de vitamina D în scop preventiv, la scurt timp de la naștere și până sunt înțărcați și încep să mănânce mai mult de 1000 ml/zi de lapte formulă fortificat cu vitamina D sau lapte integral. Copiii care nu sunt alăptați și care mănâncă mai puțin de 1000 ml de lapte formulă pe zi ar trebui să primească tot doza de 400 UI/zi. Aceste recomandări datează din 2008 și vor fi revizuite în perioada următoare, datele mai noi arătând că ar fi nevoie de o doză de 600 UI/zi pentru copii și adolescenți.

„În mod clasic, la noi se recomandă suplimentarea cu vitamina D doar în primii doi ani de viață și, ulterior, în lunile reci până la vârsta școlară. Se pare că această recomandare nu este nici pe departe suficientă, după cum am aflat în urma dozărilor de vitamina D. Majoritatea copiilor primește suplimentări conform acestei recomandări și, totuși, cei mai mulți copii înregistrează un deficit, iar unii dintre ei sever.

Doza optimă pentru copii și adulți

În ceea ce privește doza optimă, eu prescriu doze medii față de ceea ce știm din recomandările clasice – care se pare că nu sunt suficiente. Până la 3 ani, recomand 1000 UI/zi, iar ulterior aceeași doză vara (dar nu și când mergem la mare) și 2000 UI/zi în celelalte anotimpuri. Acestea nu sunt recomandări pe baza unor studii efectuate în România, pentru că ele nu există la noi. Sunt niște doze extrapolate din ce se recomanda în trecut și am constatat apoi că nu este suficient și din studiile realizate în alte țări”, spune dr. Alexis Cochino.

Pentru adulți, medicii recomandă vitamina D3 sub formă de supliment alimentar pentru prevenirea demineralizării osoase (la vârsta a treia în mod uzual), în doze de 500-1000 UI. Adulților le este indicată și pentru tratamentul de întreținere în osteoporoză și în unele boli tiroidiene.

Dacă deficitul de vitamina D poate crea probleme de sănătate, nici aportul prea mare nu este benefic. Studii recente au arătat că o doză foarte mare din această vitamină nu scade și mai mult riscul unor boli. În plus, un nivel prea mare de vitamina D poate afecta rinichii. Excesul poate duce la absorbția unei cantități prea mare de calciu, mineral care se elimină prin rinichi și favorizează formarea pietrelor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa