Cine gustă o dată plăcintă cu brânză sărată după rețeta bunicii n-o mai uită niciodată! Iată o plăcintă după o rețetă veche, cu ingredinete simple și sănătoase, așa cum se făcea pe vremuri.
Gustul bun convinge chiar și cel mai mofturos copil și iată care sunt secretele: brânză cum se făcea odată, pe care o găsești în magazinele producătorilor locali, făină de moară, dacă ai rude la țară să te ajute cu procurarea ei, câteva ouă ideal de țară, ceapă verde și mărar, după preferințe. Vrei să faci începând de azi plăcintă cu brânză sărată după rețeta bunicii? Salvează rețeta noastră și toată familia se va linge pe degete.
De ce sunt așa bune plăcintele în general?
Fiind făcute în casă, au scăpat armatei de „E-uri” folosite la conservare, îndulcire, condimentare, decorare etc. În plus, tu ai controlul total asupra reţetei, putând astfel regla conţinutul de zahăr şi sare în funcţie de obiceiul casei şi mai ales de vârsta copilului – copiii foarte mici (şi, mai ales, sugarii) nu pot metaboliza corespunzător cantităţi mari de sare, zahăr sau condimente.
Toate „minunile” pe care le pui tu în plăcintă – legume, fructe, carne – sunt proaspete şi de foarte bună calitate, iar micuţul primeşte astfel o bogăţie de factori nutritivi.
Îți recomandăm să te uiți și la acest video
Ingrediente
Pași preparare
Se cerne făina ușor. Chiar dacă nu găsești făină de moară, poți face rețeta de brânză sărată a bunicii cu făină din comerț.
Se face o gaură în centrul făinii și se pune acolo o ceașcă de ulei și una cu apă ușor încălzită. E cea mai simplă rețetă pentru foi de plăcintă cu brânză. Numai bunica ar fi putut face din câteva ingredinete simple cele mai ușor de întins foi din întreaga lume! Se frământă bine de tot, până se obține o cocă nu prea tare pe care o pui la rece până prepari compoziția.
Se sparg 6 ouă într-un bol și deasupra se presară un praf de sare ca să se poată bate mai bine. Și, pentru că rețeta este de la bunica, ouăle se bat cu un tel și nu cu mixerul, până se amestecă omogen.
Se ia brânza de vacă și se spală bine, ca să se înlăture sarea ori ale impurități din zerul în care a fost ținută. Dacă nu se dorește o plăcintă prea sărată, se ține brânza la desărat într-un bol cu apă cam o oră înainte de preparare. Brânza se zdrobește cu mâna și se amestecă treptat cu ouăle până se obține o pastă omogenizată. Opțional, se pot adăuga 2 legături de ceapă verde tocate mărunt și mărar.
Se împarte coca în 3 părți egale și se întind fiecare în foi foarte subțiri. Aluatul este extrem de maleabil, se poate întinde cu o sticlă, dacă nu ai un sucitor de lemn la îndemână. Se pun în tava de copt câteva picături de ulei și se întind bine cu un șervețel. Se presară deasupra un pumn de faină și se mișcă tava stânga-dreapta pentru a se distribui uniform.
Se pune, în tava de copt astfel tapetată, o foaie de plăcintă, un strat de compoziție până ce tot ce s-a preparat a ajuns în tavă. Se pretaie viitoarele felii cu un cuțit cu vârf ascuțit și se dă plăcinta la foc domol maxim 30 de minute.
Într-o ceșcuță se bate 1 ou cu un praf de sare și câteva picături de ulei. Cu 5 minute înainte ca plăcinta să se scoată din cuptor, se unge întreaga suprafață cu acest ou bătut pentru ca plăcinta să fie rumenă și strălucitoare. După coacere, plăcinta se lasă puțin la răcit și se acoperă un un șervet din bumbac, pentru ca ultima foaie să nu se întărească.