Oul în alimentația bebelușului este foarte important și trebuie să facă parte din meniul acestuia încă de la 6 luni. Bogat în proteine, vitamine și minerale, oul este ieftin și versatil putând fi folosit într-o mulțime de feluri.
Oul poate fi introdus în alimentația bebelușului tău încă de la șase luni. Trebuie să ții cont de faptul că este un aliment cu potențial alergen și că există riscul să apară anumite reacții. De aceea, este bine să aștepți 3 zile după ce îi dai prima dată ou.
Dacă nu apar iritații pe piele, diaree, bubițe în jurul gurii, stări de vomă sau amețeală atunci poți continua. O atenție deosebită trebuie să ai dacă ai în familie persoane care sunt alergice la ou sau dacă bebelușul tău mai este alergic și la alte alimente. În acest caz este indicat să ceri sfatul medicului pediatru cu privire la momentul potrivit pentru introducerea în meniul copilului tău a oului.
Cum citim codul de pe coaja oului?
Atunci când alegi ce fel de ou îi dai copilului tău trebuie să știi să descifrezi codul inscripționat pe coajă.
Cifra 0 la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, care nu au fost hrănite cu furaje ce conțin aditivi, conservanți, coloranți sintetici ș.a.m.d. De asemenea, iarba pe care o mănâncă înaripatele nu a fost tratată. Acestea sunt cele mai bune ouă.
Cifra 1 de la începutul codului indică faptul că ouăle sunt de la găini crescute în aer liber. Înaripatele au un spațiu minim de 4 metri pătrați, stau toată ziua în aer liber, însă seara sunt ținute în hale. Hrana acestor păsări nu este certificată ecologic.
Ouăle din primele două categorii sunt cele mai sănătoase
Cifra 2 indică faptul că ouăle au fost depuse de găini crescut la sol, în hale. Păsările nu au parte deloc de lumină naturală și sunt șanse ca în acest mediu să apară canibalismul la găini. Ouăle cu cifra 2 la începutul codului pot fi consumate, dar nu sunt recomandate pentru alimentația copiilor.
Cifra 3 este specifică pentru ouăle provenite de la găinile crescute în baterii. Ouătoarele trăiesc în condiții stresant, în cuști de mici dimensiuni (baterii) suprapuse și nu văd lumina zilei. În alimentația lor sunt introduse medicamente, iar furajele sunt modificate genetic.
Ce fel de ouă pot să îi dau copilului meu?
Oul de găină este cel mai folosit în alimentația copiilor mici, însă nu este singura variantă. Acesta poate fi înlocuit ocazional cu oul de prepeliță, de rață sau de gâscă.
Ouăle de prepeliță nu prezintă aproape niciun risc în dezvoltarea alergiilor, așa cum se întâmplă în cazul celor de găină. În plus, au un conținut mai mare de proteine, de 5 ori mai mult fier și conțin și vitamina E, zinc și vitamina B12. Începând de la vârsta de 9 luni, îi poți da copilului 1-2 ouă de prepeliță o dată pe săptămână.
Ouăle de rață sunt mai cremoasă și au o aromă mai puternică decât cele de găină. Dacă găsești o sursă sigură pentru ele, le poți introduce în alimentația copilului începând de la 9 luni. Sunt bogate în acizi Omega 3, în vitamina D, vitamina E și conțin aproape toate vitaminele din grupul B. Cel mai bine este să i le dai copilului fierte.
Un ou de gâscă echivalează cu 3 ouă de găină așa că dacă vrei să îl folosești pentru copilul tău este bine să îl porționezi corect. Începând cu 9 luni poți să îi dai celui mic o dată pe săptămână aproximativ o treime de ou de gâscă. Oul de gâscă are o cantitate mai mare de vitamina D, E și A față de cel de găină.
Oul în alimentația bebelușului. Beneficii asupra sănătății
Oul are avantajul de a fi ușor de mestecat și de digerat pentru cei mici. Când copilul mai crește poate fi folosit ca finger food. În plus conține zinc, fier și seleniu care ajută la întărirea sistemului imunitar. Albușul de ou este bogat în proteine și potasiu.
Oul are în compoziție vitamine solubile în grăsimi—vitamina A, vitamina E, vitamina D și vitamina K—care ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului osos. Potrivit unor studii recente, consumul de ouă nu este interzis celor care au colesterolul mărit. Dimpotrivă, o dietă bogată în ouă ajută la prevenirea atacurilor celebrale sau a infarctului.
Cum introduci oul în dieta copilului?
Există câteva reguli foarte importante legate de modul în care se introduce oul în alimentația copilului, în etapa de diversificare. Iată-le pe cele mai importante!
Folosește mereu doar gălbenușul de ou, dar fierbe oul întreg, mereu foarte bine.
Copilul nu trebuie să primească gălbenuș crud sau insuficient fiert, mai devreme de doi ani, iar până la un an gălbenușul trebuie fiert tare, în oul întreg.
Oul în alimentația bebelușului. Ce combinații poți face
Îi pți da copilului tău oul fiert tare, simplu. De asemenea, îl poți amesteca cu piureuri de legume, supe, combinat cu cereale și iaurt sau simplu amestecat cu lapte sau supă, pentru a putea fi mâncat ușor de copil.
Bebelușilor le mai poți da și ouă sub formă de omletă, făcută fără ulei. În ea poți adăuga legume pe care le-a încercat deja tocate mărunt.
Oul în alimentația bebelușului. Alergia la ou
Este recomandat familiilor care un istoric alergen să amâne introducerea gălbenușului în dieta copilului după un an, iar albușul după un an și jumătate. Este bine de știut că oul este unul din alimentele care pot produce alergii, semnele unei reacții alergice fiind variate de la caz, la caz.
Cele mai comune reacții sunt: rinită alergică, manifestări similare astmului, dermatită, diaree combinată cu simptome gastro-intestinale, urticarie, greaţă și vărsături, sindrom de alergie orală (umflarea buzelor și a zonei din jurul ochilor).
Oricare din simptome impune vizita la medic pentru că în unele cazuri – e drept, rare – se poate ajunge chiar și la șoc anafilactic.
Studiile au probat că amânarea introducerii oului (gălbenuș și albuș) în alimentația copilului, după vârsta de un an pentru gălbenuș și după un an jumătate pentru albuș, în cazul copiilor care NU au un istoric alergen în familie, crește riscul de a face alegii la ou.
Cum păstrezi ouăle?
După ce ai cumpărat ouăle este recomandat să le ții în cartonul original, în partea cea mai rece a frigiderului. Departamentul pentru Agricultură al SUA spune într-un ghid că nu este bine să depozităm ouăle pe ușa frigiderului.
Păstrarea ouălelor în cartonul original împiedică absorbția altor mirosuri de la alimentele pe care le mai ai în frigider.
Dacă ți s-a părut interesat acest articol îți recomandăm și alte articole despre diversificare:
- Alergia la ou. Cum pot scăpa copiii de ea până la adolescență
- Ce e permis și ce NU în diversificarea bebelușului – sfaturile specialistului
- Mit sau adevăr? Ce ar trebui să știi despre diversificarea cu alimente solide
- Metode sănătoase de a pregăti hrana pentru diversificare
- Gustări de tip finger food: ce alimente poţi include în alimentaţia copilului