Pizza de casă, o rețetă italiană cu ingrediente naturale

Adu Italia la tine acasă, gătind o pizza de casă după o rețetă originală! Roșii, mozarella, prosciutto, busuioc sunt câteva dintre ingredientele unui gust desăvârșit!
pizza de casă
Timp de preparare
Pregătire:
Gătire:
Vârsta recomandată
de la 18 luni

Această rețetă italienească de pizza folosește aluat făcut în casă, dând o aromă autentică, față de aluatul cumpărat de la supermarket. Iată cât de ușor și rapid puteți prepara ceva gustos pentru familie, chiar și pentru musafirii neanunțați! Pizza de casă nu va fi refuzată de nimeni, având un gust incredibil de bun!

Pizza din Italia este cu totul diferită de ceea ce poţi degusta pe la noi. Blatul este foarte subţire. Sosul de roşii este natural şi abundent (20% din volumul pizzei), uleiul de măsline nu lipseşte (4%) atât la prepararea aluatului, cât şi din compoziţie. Brânza, vestita mozzarella, nu este într-o cantitate prea mare nici ea (20%) şi nu conţine atâta grăsime cât caşcavalul autohton. Rețeta noastră de pizza de casă este identică celei italiene!

Puterea roșiilor din pizza de casă

Ca mai toate legumele şi vegetalele, roşiile conţin anumite substanţe pe care organismul nostru nu le poate sintetiza. Ele au fost denumite de cercetători fitochimicale – în greceşte, fitos înseamnă vegetală. Printre acestea se evidenţiază licopenele, substanţe care conferă tomatei culoarea roşie. Licopenele se luptă cu tot felul de cancere: scad riscul apariţiei neoplasmelor esofagiene, gastrice, pancreatice, colonice, prostatice şi încetinesc agravarea tumorilor de endometru (mucoasa ce căptuşeşte uterul), plămân, sân.

Nici uleiul de măsline nu se lasă mai prejos şi aduce pe lângă acizii graşi mononesaturaţi o serie de substanţe antioxidante care scad la rândul lor riscul apariţiei cancerelor de colon, sân, endometru şi prostată.

Ce se întâmplă cu legumele la cuptor?

Dacă până acum credeai că prelucrarea termică a alimentelor duce la distrugerea vitaminelor şi a nutrienţilor din legume şi vegetale, află că sunt unele care chiar beneficiază de „sauna” din cuptor. Astfel, o jumătate de cană de roşii tăiate proaspăt furnizează aproximativ 8 mg de licopene, în timp ce o jumătate de cană de sos de roşii aduce de trei ori pe atât. 80% din aportul de licopene este furnizat de consumarea roşiilor crude, a sosului de roşii, a sucului de roşii, a bulionului şi chiar a ketchupului.

Usturoiul este una dintre cele mai gustoase vegetale şi mai sănătoase (stimulează sistemul imun, reduce riscul apariţiei bolilor cardiace, a accidentelor vasculare cerebrale şi a cancerului de stomac), dar el poate fi degradat termic. Există însă un truc prin care poţi exploata la maximum efectele benefice ale usturoiului: căţeii se taie mărunt şi se lasă 10 minute să aştepte, după aceea se pun pe deasupra pizzei, când ea este aproape de final.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Ingrediente

făină albă 500 g
sare 1/2 lingură
drojdie 7 g
zahăr 1/2 lingură
apă călduță 320 ml
cățel de usturoi 1/2 buc
busuioc proaspăt 1/2 buchet
ulei de măsline 20 ml
roșii la borcan / conservă 200 g
sare de mare 1/4 linguriță
piper negru proaspăt măcinat un vârf de cuțit
mozzarella 40 g
măsline negre 6 buc
prosciutto 4 felii

Pași preparare

Primele ingrediente pentru aluat

Pentru a prepara aluatul, se pune făina și sarea într-un bol și se face o gaură în mijloc. Se adaugă drojdia și zahărul în apa călduță, se amestecă cu o furculiță, se lasă deoparte câteva minute, după care se toarnă totul în mijlocul făinii.

Frământarea aluatului

Folosind o furculiță, se aduce făina încet în apă. Se amestecă bine până când se adună toată făina. Se renunță la furculiță și se frământă aluatul cu mâinile pentru aproximativ 10 minute. Se lasă într-un bol uns ușor cu ulei, și se acoperă cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară și lăsându-l până când își dublează mărimea, pentru aproximativ 45 de minute.

Prepararea sosului

Pentru a prepara sosul, se curăță și se feliază fin usturoiul. Se aleg frunzele de busuioc și se aruncă tulpinile. Se încălzește o tigaie la foc mediu spre scăzut, în care se adaugă puțin ulei de măsline și usturoiul. Se lasă până când usturoiul începe să devină auriu, se adaugă frunzele de busuioc, roșiile, un vârf de cuțit de sare și unul de piper. Se gătește la foc mic pentru aproximativ 20 de minute, sau până când se omogenizează, și se zdrobesc roșiile cu o lingură de lemn.

Întinderea blatului

Se împarte aluatul în două. Jumătate se împachetează în folie de plastic și se bagă la congelator pentru următoarea dată când veți face pizza. Cealaltă jumătate se pune pe un tocător presărat cu făină și se aplatizează cu ajutorul unui sucitor, până când obțineți grosimea dorită. Se lasă aproximativ 15 minute, după care îl puteți pune într-o tavă rotundă acoperită cu hârtie de copt, unsă cu puțin ulei.

Asamblarea și coacerea pizzei de casă

Ungeți aluatul cu sos de roșii, adăugați feliile mărunțite de prosciutto, măslinele tăiate rondele, fără sâmburi, mozzarella tăiată în bucăți potrivite și puțin oregano. Stropiți cu puțin ulei de măsline extra-virgin și introduceți în cuptorul preîncălzit la 250°C / treapta 9, pentru aproximativ 10 minute sau până când pizza este gătită.

Cum ți s-a părut rețeta?

Click on a star to rate it!

Rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Te-ar mai putea interesa