Gătești azi brioșe cu dovleac? Acestea sunt un desert excelent, de sezon. Sunt potrivite atât la un prânz sau la o cină în familie, dar şi dacă ai nişte musafiri mai mici sau mai mari! Se pot prepara atât toamna, când dovleacul se găsește din belșug, dar și în celelalte anotimpuri, dacă îl păstrezi la congelator!
Dovleacul este un ingredient foarte versatil, dar şi unul plin de proprietăţi (conţine vitamine, antioxidanţi, betacaroten şi ajută la imunitatea organismului). Cea mai simplă combinaţie, dar şi una extrem de delicioasă, este cea de dovleac cu scorţişoară, aşa că ţi-am pregătit o reţeta de brioșe cu dovleac uşoară, dar savuroasă, pe care o poţi încerca şi tu şi cu care vei bifa două lucruri: un gust deosebit şi un ajutor pentru sănătatea organismului tău! Oferindu-le copiilor tăi brioșe cu dovleac, le oferi o porție de sănătate!
Dovleacul e plin de substanțe nutritive esențiale
- Vitaminele și mineralele care se regăsesc în dovleac sunt ideale pentru dezvoltarea copiilor, fie că vorbim de calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina C, vitamina A, acid folic, riboflavină, vitamina E sau vitamina K. Aceste vitamine și minerale joacă un rol important în dezvoltarea copiilor.
- Calciul și magneziul ajută la construirea oaselor mai puternice, fierul este ideal pentru producerea hemoglobinei și a celulelor roșii din sânge, fosforul este util pentru digestie, funcțiile creierului, formarea de proteine, echilibrul hormonal etc.
- Vitamina C este un ingredient esențial pentru un sistem imunitar puternic, iar vitamina A este importantă pentru vedere.
Îți recomandăm să te uiți și la acest video
Ingrediente
Pași preparare
Se porneşte cuptorul şi se setează la o temperatura de 175 de grade C. Se pregătește o tavă de brioşe în care încap 12-14 brioşe cu dovleac şi se pune în fiecare spaţiu câte o formă din hârtie special făcută pentru acest preparat.
Se amestecă într-un castron făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea şi scorţişoară, iar într-un alt castron se bat ouăle cu mierea. Peste acestea din urmă se pun: piureul de dovleac, uleiul, laptele şi vanilia şi se amestecă până se încorporează bine. Ingredientele umede se toarnă peste cele uscate şi se amestecă, nu prea mult, însă, cu un tel ca să nu se formeze cocoloaşe.
Aluatul se pune cu atenție în formele de brioşe, având grijă să nu se umple perfect fiecare formă cu această compoziție, pentru că ea va creşte în cuptor şi va da mult pe-afară. Brioşele trebuie coapte 17-18 minute, iar după ce sunt gata (se încearcă cu o scobitoare, iar când iese curată, înseamnă că s-au copt), se scot din cuptor, și se lasă puţin să se răcească înainte de a fi servite.
Pentru a se obține nişte brioşe cu dovleac mai sofisticate, înainte de a pune aluatul în forme se poate adăuga o mână de ciocolată de bună calitate în compoziţia finală. Aspectul final al brioşelor va fi şi mai simpatic, cu puncte mici de ciocolată, dar şi mai atractiv pentru cei de-ai casei sau pentru musafiri!