Când îi dăm bebeluşului dovleac?

Iulia Mirică
dovleac-diversificare-totul-despre-mame

De la ce vârstă îi putem da bebelușului dovleac?

Puteți să începeți să introduceți dovleac în diversificarea alimentației copiilor începând cu vârsta de 6 luni, fie că îl serviți simplu sau amestecat cu cereale, iaurturi sau, un pic mai târziu, cu carne.

Beneficiile dovleacului

Furnizează substanțe nutritive esențiale

Vitaminele și mineralele care se regăsesc în dovleac sunt ideale pentru dezvoltarea copiilor, fie că vorbim de calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina C, vitamina A, acid folic, riboflavină, vitamina E sau vitamina K. Aceste vitamine și minerale joacă un rol important în dezvoltarea copiilor. Calciul și magneziul ajută la construirea oaselor mai puternice, fierul este ideal pentru producerea hemoglobinei și a celulelor roșii din sânge, fosforul este util pentru digestie, funcțiile creierului, formarea de proteine, echilibrul hormonal etc. Vitamina C este un ingredient esențial pentru un sistem imunitar puternic, iar vitamina A este importantă pentru vedere.

Proprietăți antihelmintice

Copiii sunt mai predispuși la infecții, nu doar cu microbi, ci și cu paraziți intestinali. În astfel de cazuri, dovleacul poate fi administrat celor mici, deoarece are proprietăți antihelmintice și previne infecțiile cu paraziți intestinali atunci când este consumat în mod regulat.

Sursă bună de antioxidanți

Dovlecii nu conțin doar vitamine și minerale, ci și antioxidanți.

Ce tip de dovleac să alegi?

Dacă folosiți dovleac pentru a prepara anumite alimente, căutați acei dovleci mai mici, imaturi, aceștia fiind etichetați ca dovleci de zahăr. Dovlecii mici oferă o completare gustoasă la orice fel de mâncare la cuptor, însă sunt la fel de buni și pentru supe. Dovlecii mai mici sunt mai puțin fibroși decât soiurile mai mari și sunt și mai dulci. De asemenea, puteți folosi și dovleac la conservă. Asigurați-vă totuși că luați conserve de dovleac, nu un mix de dovleac, pentru că acesta conține și zaharuri, amidon și alți aditivi.

Dovleacul poate fi gătit sub formă de piureuri, iar aici găsiți o rețetă ideală pentru dovleac: Rețetă de piure de legume.

diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor~8094979Pentru o diversificare fără stres, îți recomandăm cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale. Volumul poate fi achiziţionat din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME, dar şi din reţeaua librăriilor Humanitas.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa