Cum a fost regina Elisabeta a II-a ca mamă: și-a alăptat copiii și a cerut ca tatăl să fie prezent la nașterea ultimului lor fiu

Regina a insistat ca soțul ei să fie prezent la nașterea ultimului lor copil fiindcă citise că prezența tatălui va fi benefică. Astfel, prințul Philip a devenit primul tată regal în istoria modernă care a asistat la sosirea unuia dintre copiii săi.

Cristina Călin, redactor
scris pe
regina elisabeta cu prințul philip și nepoții
Regina Elisabeta împreună cu Prințul Philip și strănepoții lor/ Facebook Royal Family

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost cea mai longevivă suverană din lume, cu o domnie de 70 de ani. A preluat tronul pe 6 februarie 1952, la 26 ani, după moartea tatălui său, Regele George al VI-lea. Regina s-a stins din viață la Palatul Balmoral, pe 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, după ce starea de sănătate i s-a degradat vizibil în ultimele luni.   

Regina Elisabeta a II-a, botezată Elisabeth Alexandra Mary, a fost primul copil al Prințului Albert, Duce de York și a soției sale Lady Elizabeth Bowes-Lyon, care mai târziu a devenit Regele George VI, în 1936. Aceasta a fost și momentul în care ea devenit moșternitoarea prezumtivă a tronului. Oricum, a primit o educație aleasă, supravegheată îndeaproape de mama ei.

Când era mică Regina era alintată Lilibet/ Sursa foto: Facebook Royal Family

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ea și sora ei, Prințesa Margaret Rose, și-au petrecut o mare parte din timp în siguranță departe de bombardamentul londonez și s-au despărțit de părinții lor, locuind mai ales la Castelul Balmoral din Scoția și la Castelul Windsor.

Căsătoria cu locotenentul Philip Mountbatten

La începutul anului 1947, prințesa Elisabeta a plecat cu regele și regina în Africa de Sud, iar la întoarcere a fost anunțată logodna cu locotenentul Philip Mountbatten de la Marina Regală, fost prinț al Greciei și Danemarcei. 

Căsătoria a avut loc la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947. În ajunul nunții, tatăl ei, regele, i-a conferit mirelui titlurile de duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron Greenwich. Cei doi s-au stabilit la Clarence House din Londra și au rămas căsătoriți până în 9 aprilie 2021, când Prințul Philip a decedat la vârsta de 99 de ani.

Ziua nunții Prințesei Elisabeta cu Prințul Philip/ Sursa foto: Facebook Royal Family

Primul lor copil, Prințul Charles (Charles Philip Arthur George), s-a născut pe 14 noiembrie 1948, la Palatul Buckingham.

Moartea tatălui său a adus-o pe tron la o vârstă foarte fragedă

În vara anului 1951, pentru că starea de sănătate a regelui George al VI-lea s-a degradat foarte tare, Prințesa Elisabeta l-a reprezentat în diferite ocazii de stat. În același an, împreună cu soțul său, Prințesa a pornit într-un turneu de mare succes în Canada și Washington, apoi în Australia și Noua Zeelandă. Pe drumul de întoarcere au fost anunțați că Regele George VI a murit.

Ziua încoronării/ Facebook Royal Family

A fost numită Regină și a fost încoronată la Westminster Abbey pe 2 iunie, 1953. Atunci a fost momentul în care a devenit suverană peste cele 15 state din Commonwealth:  Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis. Primul ei născut, Prințul Charles, a devenit moștenitor al tronului și a primit titlul de Prinț de Wales la 26 iulie 1958.

Regina Elisabeta II ca mamă

Ceilalți copii ai reginei sunt Prințesa Anne (Anne Elizabeth Alice Louise), născută la 15 august 1950 și numită Prințesă în 1987, Prinţul Andrew (Andrew Albert Christian Edward), născut la 19 februarie 1960 numit Duce de York în 1986 și prințul Edward (Edward Anthony Richard Louis), născut pe 10 martie 1964, numit Contele de Wessex și Vicontele Severn în 1999. Primul nepot al lui Reginei Elisabeta (fiul prințesei Anne) s-a născut pe 15 noiembrie 1977, Peter Phillips.

Familia regală la nașterea Prințului Andrew/ Facebook Royal Family

Reginei i-a plăcut mereu să apară în public cu copiii și nepoții săi. Din cauza programului încărcat și-a văzut copiii destul de rar, în principal la micul dejun și la ceai. Martin Charteris, un fost consilier al Reginei, a povestit în biografia Prințului Charles, că cei doi suverani nu obișnuiau să își arate afecțiunea într-un mod foarte entuziasmant față de cei mici. Acest lucru se întâmpla în mare parte din cauza educației primite de cei doi.

Îndatoririle regale au ținut-o departe de copii

O parte dintre îndatoririle sale presupuneau să plece în călătorii lungi, ceea ce însemna că regina Elisabeta II era constant departe de copiii ei. Una dintre cele mai lungi călătorii ale sale a fost turneul de șase luni pe care l-a făcut în 1953.

A vizitat 13 țări din Commonwealth, inclusiv Australia, Noua Zeelandă, Bermuda, Jamaica și Uganda. Avea 27 de ani la acea vreme și era monarh de puțin peste un an, așa că a trebuit să facă această călătorie. Prințul Charles avea cinci ani la acea vreme, iar prințesa Anne trei.

Regina și Prințul Philip cu primul lor născut/ Facebook Royal Family

Potrivit lui Martin Charteris, Regina nu își lua copiii în călătoriile oficiale pentru că se temea că ar fi obositor pentru ei. În schimb, în creșterea copiilor s-a implicat Regina Mamă, mama Reginei Elisabeta. Aceasta îl vizita pe Prințul Charles la internatul din Scoția pentru a nu se mai simți neglijat.

Când bona avea liber, Regina era fericită

Totuși, atunci când nu era plecată Regina petrecea timp de calitate cu copiii ei. Potrivit lordului Mountbatten, unchiul prințului Philip, noaptea preferată din săptămână pentru Regină era cea în care bona Mabel avea liber.

„Când bona Mabel nu era de serviciu, Elizabeth putea să îngenuncheze lângă baie, să facă baie bebelușilor, să le citească și să-i pună în pat ea însăși”, a spus el. Chiar și atunci când bona era la datorie, Regina obișnuia să se trezească noaptea atunci când copiii plângeau. Mai mult, Regina și-a alăptat toți copiii, așa cum și mama ei a făcut-o.

Dacă la primii doi copii a avut de îndeplinit o mulțime de îndatoriri, la cel de-a treilea lucrurile s-au schimbat. Deoarece prințul Andrew s-a născut la opt ani după urcarea pe tron, Regina s-a simțit suficient de confortabil pentru a merge în concediu de maternitate timp de un an și jumătate. „La începutul anilor 1960, Majestatea Sa a hotărât că și-a făcut datoria față de țara ei și și-a luat cea mai mare parte din optsprezece luni de concediu pentru a se bucura de „a doua familie” a ei, tinerii prinți Andrew și Edward, născuți în 1960 și 1964, respectiv”, a declarat o sursă de la Palatul Buckingham.

Prințul Philip i-a fost alături la nașterea Prințului Edward

La fel ca orice altă mamă, Regina a vrut să rămână la curent cu noile tehnici de creștere și practici parentale. Potrivit cărții Ingrid Seward, My Husband and I: The Inside Story Of 70 Years Of Royal Marriage , Reginei Elisabeta a II-a îi plăcea să citească reviste pentru femei înainte de nașterea celui mai mic copil al ei, Prințul Edward. Într-una dintre aceste reviste ea a aflat despre beneficiile de a avea tatăl prezent în timpul nașterii, iar prințul a fost de acord să fie acolo. 

Potrivit lui Seward, „Regina, pe atunci în vârstă de 37 de ani, îi ceruse să fie acolo; citea cu atenție reviste pentru femei care subliniau importanța implicării taților în naștere și devenise fascinată de idee. Astfel, Philip a devenit primul tată regal din istoria modernă care a asistat la sosirea unuia dintre copiii săi”.

Împreună cu Prințesa Anne/ Facebook Royal Family

Bucuroasă să fie mamă

În ciuda faptului că a trebuit să jongleze cu viața de familie și tronul regal, Reginei Elisabeta II îi plăcea să fie mamă. Într-o scrisoare scrisă bonei Mabel Andersen la două săptămâni după ce Prințul Edward s-a născut împărtășea bucuriile maternității.

„Copilul înflorește și se îngrașă splendid. Este o mare bucurie pentru noi toți, în special pentru Andrew, care este complet fascinat de el. De fapt, el îl consideră proprietatea lui, spunându-i chiar lui Charles și Anne să „vină să-mi vadă copilul”! Doamne, ce distractiv este să ai din nou un copil în casă!”

Scrisoarea scrisă de Regina Elisabeta II bonei sale

De-a lungul domniei, Reginei Elisabeta II lumea a suferit o mulțime de transformări de la răsturnarea comunismului, războaie, înființarea sau desființarea unor state, asasinarea unor președinți de stat. Și la nivelul Regatului Unit au fost schimbări, au trecut prin momente complicate, dar și fericite.

În 2024 ar fi devenit cel mai longevivi monarh al tuturor timpurilor

Regina Elisabeta II și-a depășit străbunica, Regina Victoria, devenind cel mai longeviv monarh britanic la 21 decembrie 2007 și monarhul britanic cu cea mai lungă domnie și șefa de stat cu cea mai îndelungată funcție din istoria lumii, la 9 septembrie 2015. Ea a devenit cel mai în vârstă monarh actual după ce regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit la 23 ianuarie 2015. 

Ulterior a devenit monarhul actual cu cea mai lungă domnie și cel mai longeviv șef de stat actual după moartea regelui Thailandei la 13 octombrie 2016, și cel mai în vârstă șef de stat actual după demisia lui Robert Mugabe la 21 noiembrie 2017. 

Regina Elisabeta II/ Facebook Royal Family

La 6 februarie 2017, ea a devenit primul monarh britanic care a comemorat un Jubileu de Safir, iar la 20 noiembrie, ea a fost primul monarh britanic care a sărbătorit o aniversare a nunții de platină. Prințul Philip s-a retras din funcțiile sale oficiale în calitate de consort al reginei în august 2017.

Jubileul ei de platină era planificat pentru 2022. L-ar fi depășit pe Ludovic al XIV-lea al Franței ca monarhul cu cea mai lungă domnie al unui stat suveran din istoria lumii, la 27 mai 2024.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa