Paste la cuptor în vas de lut – iată un preparat care este apreciat indieferent de vârsta celui care-l gustă. Această rețetă de paste la cuptor este iubită în Italia. Este preparată de obicei de familii la diferite adunări sau sărbători, fiind ideală și pentru weekend-urile în care vreți să-i răsfățați pe cei dragi cu un preparat gustos. Află cum poți prepara și tu pastela cuptor atât de bune, încât musafirii te vor întreba de ce nu îți deschizi un restaurant!
Pastele nu îngrașă, dacă respecți o regulă de bază!
Gătește cu încredere paste la cuptor în vas de lut, pentru că te vom învăța cum să calculezi corect proporția dintre cele trei mari grupe de macronutrienți: carbohidrați, proteine și grăsimi, pentru un aport caloric în limite corecte.
O alimentație corectă presupune un aport caloric de circa 600 kcal la prânz sau cină; astfel încât însumând micul dejun și două gustări să nu depășim 2000-2500 kcal într-o zi. Totodată, în interiorul unei limite calorice rămânem echilibrați dacă reușim un aport caloric de circa 20-25% provenit din proteine, circa 50% din carbohidrați și restul de 30-35% din grăsimi. Dacă avem o cantitate corectă de calorii, pasul următor este analiza calitativă. Mai precis, din care alimente provin caloriile.
- proteine: pui și parmezan – circa 200 kcal, circa 30% din total – peste recomandări
- carbohidrați: pastele – 180 kcal, sub 30% – sub recomandări
- grăsimi: ulei – 177 sub 30% – în media recomandărilor
Îți recomandăm să te uiți și la acest video
Ingrediente
Pași preparare
Se încălzește cuptorul la 200 grade Celsius / treapta 6 pe gaz și se pune o oală mare cu apă sărată la fiert. Într-o tigaie în care s-a pus ulei de măsline, se adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul feliat și ardeiul iute din care ați scos semințele și se lasă la călit pentru aproximaiv 10 minute, până când se înmoaie ingredientele, dar nu capătă altă culoare.
Se scoate miezul roșiilor cu ajutorul vârfului unui cuțit, se pun în apă care fierbe și se lasă pentru aproximativ 40 de secunde, până când începe să se decojească, după care se scot cu o lingură de lemn cu fante din apă.
Roșiile se pun într-un bol, se dă drumul la apă rece peste ele, după care se scot cojile, semințele și se toacă mare. Se adaugă roșiile în tigaia cu ceapă și usturoi, împreună cu un pahar mic cu apă. Se aduce la punctul de fierbere și se fierbe pentru aproximativ 20 de minute. Se folosește un blender pentru a pasa sosul. Frunzele de busuioc se spală, se adaugă în sos și se asezonează cu sare, piper și foarte puțin oțet din vin roșu.
După ce sosul, este gata se aduce o oală cu apă la punctul de fierbere. Se adaugă pastele și se gătesc în funcție de instrucțiunile de pe pachet, se scurg bine și se amestecă bine cu jumătate din sosul de roșii și o mână de parmezan proaspăt ras. Într-un vas mai mare din lut, uns cu puțin ulei de măsline, se adaugă un strat de paste, urmate, de puțin sos de roșii, 1 mână de parmezan proaspăt ras și felii subțiri de mozzarella.
Se repetă procedeul până când se termină ingredientele, la suprafață lăsând un strat de brânză. Se lasă la cuptor pentru 15 minute sau până când devin aurii și se creează o crustă crocantă la suprafață.