Negresă, rețeta clasică pe care o poți îmbunătăți cum vrei tu

Rețeta clasică de negresă poate fi îmbunătățită de fiecare bucătăreasă în parte cu gem, dulceață, nuci ori alte ingrediente care știi că sunt preferate de familia ta!
negresă
Timp de preparare
Pregătire:
Gătire:
Vârsta recomandată
de la 24 luni

Negresa este o prăjitură simplă, ușor de făcut și destul de ieftină. Toată lumea vrea o negresă la desert așa că astăzi vei învăța cum se face varianta clasică. Evident că îți poți pune imaginația la lucru pentru a o îmbunătăți, atât din punct de vedere al ingredientelor, cât și a modului de ornare și servire! Spor la bucătărit!

Negresa e bună, dar dăm copiilor dulciuri?

Da, dar cu măsură și de preferință dulciuri preparate în casă! Papilele gustative pot fi educate la orice vârstă cu puţină voinţă. Fructele sunt cele mai sănătoase dulciuri, deoarece pe lângă zaharuri, ele conţin şi fibre, enzime, antioxidanţi, vitamine şi minerale. Folosirea îndulcitorilor artificiali este o variantă de compromis. Deşi, studiile privind beneficiile sau nocivitatea acestora abundă, acţiunea lor asupra organismului nu a fost clar pronuntaţă de specialiştii nutritionişti şi oncologi, iar statutul lor rămâne în continuare controversat.

Ciocolata neagră bună, dar cu măsură

Ciocolata neagră conţine multe flavonoide, substanţe care previn depunerile de colesterol pe pereţii vaselor de sânge. E ea benefică, dar nu la discreţie. Cantitatea optimă este limitată la 10 g pe zi! În plus, laptele, care este tot un ingredient al ciocolatei, inhibă această acţiune a flavonoidelor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Ingrediente

unt 120 g
zahăr 400 g
cacao 50 g (cam trei linguri)
lapte rece 10 linguri
ouă 4 buc.
pătrăţele de ciocolată 6-8 buc.
praf de copt/ bicarbonat de sodiu 1 pliculeț
gem, nucă opțional

Pași preparare

Prima compoziție din negresă

Se freacă untul cu zahărul, cacaua şi laptele într-un vas, care se pune apoi pe aragaz, la foc mic, până la primul clocot. Se ia imediat vasul de pe foc. Într-o cană, se păstrează cam 20 de linguri din această compoziţie, adăugând cele 2-3 pătrăţele de ciocolată şi amestecând până se omogenizează.

Ordinea înglobării ingredientelor

Restul compoziţiei se pune la rece cam un sfert de oră. După ce s-a răcit, se încorporează unul câte unul gălbenuşurile, amestecându-se bine după fiecare în parte. Se pune apoi făina, în care s-a adăugat în prealabil praful de copt sau bicarbonatul. Albuşurile se bat spumă tare (ca la bezele) şi se amestecă cu compoziţia de mai sus.
Opțional se poate adăuga nucă sau gem!

Coacerea

Se încălzeşte cuptorul, se unge şi se tapetează cu făină o tavă, în care se toarnă compoziţia. Se coace la foc potrivit, cam 30-40 de minute. În primele 20 de minute nu este indicat să se deschidă cuptorul. Vei şti când este gata înfigând în prăjitură un pai sau o scobitoare. Dacă paiul rămâne uscat, poţi scoate tava din cuptor.

Sfat util

Cât încă este caldă prăjitura, se întinde deasupra amestecul cu ciocolată pe care l-ai păstrat în cană. Când se mai răceşte o poţi tăia în diverse forme vesele, care să capteze atenţia şi interesul copiilor.

Când se pune glazura

Cât încă este caldă prăjitura, se întinde deasupra amestecul cu ciocolată pe care l-ai păstrat în cană. Când se mai răceşte o poţi tăia în diverse forme vesele, care să capteze atenţia şi interesul copiilor.

Sugestie

Se poate servi negresa copilului pe o farfurie, în care s-au pus fructe decupate în formă de stea, cu nas şi ochi din stropi de ciocolată.

Cum ți s-a părut rețeta?

Click on a star to rate it!

Rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.