Vocea ta: Vânătorii de fantome

Ioana Petruș

„Un orologiu sună noaptea jumătate

În castel în poartă oare cine bate?”

…nimeni. Nu locuim în castel, e primul meu gând când mă trezesc brusc dintr-un somn adânc. Ascult… Mda, de sunat sună, și încă insistent. Dar ce anume?

– O fi pe stradă…, mârâie soțul, doar pe jumătate treaz.

Ascultăm amândoi. Un sunet deosebit de enervant, vag cunoscut, pare să vină din interiorul casei, ceea ce mă trimite în explorare.

Scenariu apocaliptic cu țevi sparte în miez de noapte

Întâi în camera copilului. Unde, din fericire, se doarme pe rupte, așa că părăsesc rapid zona, să nu deranjez somnul lin… Bine, nu eu, ci zgomotul – un fel de țiuitură cu trei triluri consecutive, care devin tot mai ascuțite.

Ascult pe coridor, în speranța de a stabili măcar direcția din care vine iritantul țiuit conturbator de somn părintesc. Hm… O iau metodic pe scări în jos, spre parter, pare să fie zona corectă. Cercetez camera de zi și bucătăria, nimic suspect. Diversele cronometre de aparate electrocasnice și alarmele de incendiu vegetează în pace și tăcere. Doar că zgomotul cu pricina încă se aude, anume de sub chiuvetă – scenariu apocaliptic cu țevi sparte în miez de noapte (mai pățisem).

Iau la puricat instalația de apă și, din aproape în aproape, mă deplasez spre pivniță. Înarmată cu ditamai lanterna de fier, combinație binevenită între sursă de lumină pentru cercetat prin cotloane și armă albă, inpectez mașina de spălat rufe. Țiuitul continuă cu intensitate crescută.

Tresar, urlu, ridic lanterna să pălesc creatura răsărită din umbră

În spatele meu se aude un sâsâit suspect, zăresc mișcare cu coada ochiului. Tresar, urlu, ridic lanterna să pălesc creatura răsărită din umbră, dar mă opresc înainte de a-mi lovi soțul, sosit în urma mea tot în baza logicii cu țevile. Omul e mahmur de somn și nu i se pare o glumă bună încercarea mea de asasinat. Că doar mă avertizase sonor dregându-și glasul, ca să nu mă sperie…

Căutăm deci împreună sursa zgomotului inițial, peste care încep să se suprapună lamentările lui bebe, trezit de fojgăiala noastră. Deocamdată decibelii se mențin la nivel suportabil, dar știm amândoi că nu avem prea mult timp.

Becul din pivniță e cam chior, noroc cu lanterna. Țevile par intacte, nicăieri apă; instalația de încălzire, principala sursă de zgomote aberante și aberant propagate din casă (ce ne-a mai stresat imediat după mutare, până ne-am obișnuit cu ea!) – nevinovată.

– Poltergeist, șoptește soțul, de-mi ridică perii pe ceafă.

În crescendo, țiuitul inițial încetează brusc. Plânsul de bebe se întețeste. Unul dintre noi – ghiciți care! – trebuie să meargă la copil, clar.

Privind în urmă, încă suspicioasă, urc scările din trei salturi, liniștesc bebele, îi dau lapte, îi schimb scutecul, cânt un cântecel de leagăn… Între timp, nici urmă de soț, liniște de noapte adâncă. Să fi adormit omul meu în pivniță? Loc strâmt, mașina de spălat cam incomodă… L-o fi mâncat ceva Alien pe-acolo? O fi dat peste vreun păianjen otrăvitor? (Păianjeni erau, dar nu știu cât de periculoși, că mă țin din principiu departe de orice creatură cu mai mult de patru picioare). N-am cum să verific, dacă mă mișc trezesc din nou bebele, ale cărui urlete ar trezi și copilul cel mare…

O carcasă albastru-petrol din care atârnă fire

Într-un târziu, îi aud pașii pe scări. Cu un suspin adânc, îmi arată din ușa dormitorului o carcasă albastru-petrol din care atârnă fire. Recunosc (de-acum fostul) ceas deșteptător. După soț, sursa zgomotului.

Pe scurt, reconstituirea dramei: micul nostru geniu de patru ani, pasionat de cifre, e îndrăgostit de deșteptător, în special de când a observat că poate să schimbe cifrele de pe ecran dacă apasă aleator pe butoane. Ne-a mai trezi și în alte ocazii alarma setată la ore dulci, gen 3:08. Ulterior i-am interzis să se mai joace cu deșteptătorul, deci l-a subtilizat și l-a ascuns în pivniță (proces în care carcasa a suferit leziuni prin care electronica a putut fi și ea investigată), unde obiectul a prins să sune după calorifer, rezultând amplificarea și distorsionarea sunetului alarmei, precum și propagarea zgomotului prin pereți și pe lângă țevi… Caz rezolvat pentru vânătorii de fantome.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa