Vocea ta. Vacciniști și anti-vacciniști, lăsați pietrele jos o clipă! 30 de mame își plâng copiii

Cristina Olivia Găburici, Redactor-Șef
vaccinarea

Citesc comentariile de la știrile care anunță deces după deces din cauza complicațiilor rujeolei și mă crucesc. Pe de o parte, pentru că numărul morților din acest an sfidează statisticile, iar acest lucru e îngrijorător. La epidemia precedentă, la 5.000 de îmbolnăviri se înregistrase un singur deces, iar anul acesta, numărul lor, raportat la 8000 de cazuri, a ajuns la 32, dintre care 30 copii. Nici medicilor nu le este prea clar de ce. Șocantă este însă și atitudinea părinților și, mai ales, limbajul lor.

Citesc și mă crucesc. ”Ești un bou/ ești criminal/ vii de la coada vacii/ sunteți dobitoci/ vă omorâți copiii/ ne omorâți copii/ cretino/ păsărico/ aveți ochelari de cal/ campanii de intoxicare/ propagandă josnică/ știri de căcat”- atâta înverșunare și atâția părinți învrăjbiți nu cred că s-au mai văzut vreodată în România.

Atâta emulație există în jurul dezbaterii anti-pro lege a vaccinării, atâta vehemență, atâta creier prăjit, atâta forță, că mă aștept ca, la un moment dat, undeva să iasă, la propriu, scântei. Se strică prietenii, amicii de viață au ajuns să se înjure, oamenii se fac proști/ dobitoci/ criminali unul pe altul cu lejeritate.

Nicio urmă de respect reciproc, toată lumea are certitudini, nimeni nu se îndoiește de nimic. Fiecare deține adevărul absolut sau, cel puțin, așa se poartă.

Cumva, gândind la rece, este o reacție firească, de apărare. Ne dorim atât de mult binele  copiilor noștri încât ne este greu să digerăm orice potențială dovadă a faptului că facem ceva ce i-ar putea pune în pericol. Și pe copiii cu părinți pro, și pe cei cu părinți contra. Primii se înfoaie și scuipă venin când cineva din tabăra adversă le spune că nu fac bine. Ceilalți, la fel. Unii au argumente, alții, indiferent din ce tabără sunt, au impresia că au argumente. Dintre aceste argumente, unele sunt științifice, altele sunt din Poiana lui Iocan. Textul continuă mai jos.

Unii au date exacte, au rapoarte, au statistici. Ceilalți, le dau cu cifrele în cap, convinși fiind că acestea nu sunt decât niște instrumente prefabricate, de manipulare. Unii citează medici, care, la rândul lor citează surse științifice. Alții, citează și ei medici care, la rândul lor citează surse poate ”nu la fel de științifice”, dar mai ”bine intenționate”.

Unii sunt convinși că firmele din industria farma joacă atât de meschin încât sunt în stare să ne omoare copiii. Alții, au altă convingere: că singurii care pun în pericol viața bebelușilor și a bolnavilor nevaccinați din motive de vârstă/ medicale sunt dușmanii din tabăra anti-vaccin.

Până una-alta, 30  de mame își plâng copiii, morți în urma complicațiilor rujeolei. (Sau nu-susțin vehement unele voci). Nu știm cât e din vina Guvernului, care s-a jucat alba- neagra cu vaccinurile în ultimul timp, nu știm cât e vina celor ce refuză vaccinarea și, mai ales, nu știm cât e din vina sorții. Ceea ce știm sigur însă este că 30 de mame și 30 de tați își plâng acum copiii morți. Putem lăsa oare jos pietrele și putem face puțină liniște?

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa