Vocea ta: Totul despre nemame

Monica Anghel

Nemame sunt femeile care nu au copii.

Eu sunt una din aia. Pardon. DIN AIA.

Ce știu eu, zic unele mame când mă vâd interacționând copilărește cu puii lor?

Asta nu știe nimic, face numai greșeli, nu știe cum e cu parentingul.

Recunosc, nu știu nimic despre a fi mamă. Singurii copii cu care am interacționat de vreo 20 de ani încoace sunt nepoții și copiii prietenelor mele. Plus cei nenăscuți, dar doriți, ai mei.

Ce voiam să spun:

Da, mi-e greu să mă abțin de la a vorbi în jargon în prezența copilașilor, dar mă străduiesc și mimez larg cuvintele interzise.

Da, realizez că oricum le vor folosi ei înșiși, independent de dorințele mamelor lor, că le vor auzi la ceilalți copii și le vor repeta obsesiv, până când vor fi nevoiți să explice ce și cum.

Da, copiii trebuie feriți de orice fel de rău, dar nu de tot, ci așa, și oarecum așa și dacă se poate să fie feriți, dar să nu simtă. Dar și asta e greu și nici să-i lași să le ia în piept pe toate nu e bine, dar nici în “cocon” să nu stea. Da, dar să aibă self esteem, dar nici să nu fie egoiști sau egocentristi, să fie empatici, să fie…

Da, e bine, dar nu e bine să aibă animal de companie, dar mai bine nu, deși da, e bine. Dar nu când e mic, deși când e mărișor nu e chiar ok, fiindcă nu-i mai pasă… era mai bine dacă îl avea când era mititel, dar dacă se îmbolnăvea? Deci e bine, dar nu e bine.

Da, e bine să vorbești cu ei ca și cu adulții, dar uneori nu e bine. Dar nu e bine nici să fii prea copilăros, deși e bine să te lași tăvălit, gâdilat, prostit, să te prefaci că nu-I vezi când cu v-ați ascunselea. Să-i vezi, dar nici prea-prea, nici foarte-foarte.

Și altele.

În calitate de nemamă, mă voi comporta ca un copil în preajma copiilor

Voi face promisiuni care nu se țin, voi fi nici călare, nici pe jos, când prințesă, când dragon, când rea, când crudă, când zână. Voi vorbi cum vreau, voi mima cuvinte interzise și le voi spune cu toată gura în momentele nepotrivite, în preajma mamelor lor, voi sta la coafat în cele mai sinistre stilizări și voi iubi mirosul gurii lor de copii, cu scuipatul, râgâielile, scheunăturile, rahații și pârțurile și cosmeticăria devenirii lor.

Ca să le dau peste bot prietenelor mele mame, care mă cenzurează permanent ca pe un (ne)copil!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa