Vocea ta: Sunt mamă. Cum mă descurc?

Mihaela Manea

”Cât de diferită era viața mea înainte de a deveni mamă!”

Acum aud rostit acest cuvânt de trei ori în același timp. Se întâmplă destul de des ca cei trei copiii ai mei să ceară atenție în același timp. Nevoia de a fi ascultat, de a fi apreciat se declanșează la toți și este, pe cât de solicitant, pe atât de frumos să pot răspunde fiecăruia dintre ei.

Citește și: Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi

O zi normală din viața noastră nu seamănă cu alta și cred că acest lucru este valabil pentru mai toate familiile care au copiii.

Cum reușesc eu să mă descurc? Vă spun ce funcționează în cazul meu:

Încerc să mă odihnesc suficient.

Fac ceea ce îmi place pentru a avea o stare bună de spirit, am reluat pasiunile de dinainte de a avea copiii – când am timp, citesc beletristică, recapitulez limba franceză și citesc cărțile de parenting aproape de sufletul meu pentru a-i înțelege mai bine.

Am dezvoltat pasiuni noi, în care îmi pot implica și copiii. Am descoperit bucuria grădinăritului, bucuria de a lucra cu pământul, de a crește legume și plante aromate la mine acasă astfel încât să folosesc resursele naturale în folosul nostru iar copiii sunt și ei niște mici grădinări care adoră să își murdărească mânuțele cu pământ, să culeagă roșii și flori colorate

În ceea ce privește îndatoririle zilnice am încercat să stabilesc o rutină astfel încât în timpul petrecut spălând vase, rufe, gătind sau făcând curățenie să nu îmi „abandonez” copiii. Am căutat modalități de organizare a timpului -f ăcând curățenie după o agendă stabilită, acopăr toate activitățile casnice într-un mod armonios. De asemenea, de când au crescut fetele, am început să le implic și pe ele astfel încât să avem mai multe momente petrecute împreună. De exemplu, folosim timpul în care întindem rufe ca timp de conectare iar mâncarea le place mai mult atunci când participă la gătitul ei.

Încerc să îmi iubesc copiii așa cum au ei nevoie să fie iubiți și să să văd lumea prin ochii lor
Altfel spus, fac ceea ce îmi place, ce îmi aduce bucurie pentru că astfel și copiii mei vor învață că bucuria este în sufletul fiecăruia dintre ei și că nu au nevoie de altcineva pentru a fi fericiți. A fi mamă, mi-a dat o șansă în plus de a evolua, de a crește sufletește, de a înfrumuseța viața într-un mod unic, autentic, magic.

Cu timpul, am descoperit un lucru important, odată cu noul rol de mamă – copiii sunt cea mai bună oglindă pe care o am în casă. Prin ochii lor mă văd când sunt frumoasă, când sunt fericită, dar și când am momente de tristețe, de furie. De ce consider că este așa important? Pentru că este o oglindă vie, o oglindă care nu minte și care mă iubește necondiționat, o oglindă magică, care mă susține și mă ajută să fiu un om mai bun.

Cum s-a schimbat viața ta de când ai devenit mămica?

Dacă vrei să citești mai multe despre dificultățile vieții de mamă, citește și articolul: Când mama are nevoie de ajutor.

Și nu uita să ne dai like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu ce mai scriem.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa