Vocea ta. Să trăiești cu febră sau să o scazi cu medicamente? Asta e întrebarea!

Alexandra Irimiea
trăiești cu febră

Am febră și asta nu mă lasă să dorm. Dar nu mai au nici pastile. La ce bun? Oricum va reveni și mai puternică. Vreau să testez teoria care spune că e bine să nu scazi febra, să lași organismul să lupte. Să văd unde o să ajung…

Un medic pediatru, specializat în homeopatie mi-a spus teoria asta acum câțiva ani. “Eu când am febră, sunt fericit!”, spunea el entuziasmat. Am căscat ochii mari și l-am crezut. Tare aș vrea să-l contrazic acum!

Până la urmă, ce poate fi bine să ai febră? Conform explicațiilor medicale, când ai febră organismul tău luptă cu “răufăcătorii” care l-au atacat. Practic, e un război în corpul tău. Însă, cât de indicat este să lași febra să-și facă de cap?

Ei bine, în noaptea asta am decis să-i testez ideea. Bun! Hai să vedem! Ce se poate întâmpla dacă nu scad febra? Ca o mică paranteză, cumva, întrebarea asta îmi aduce aminte de o întâmplare din copilărie când mi-am zis: ce se poate întâmpla dacă îmi bag piciorul la spițele roții de bicicletă, în timp ce tataie mă plimbă? Am ajuns în șanț, la spital și am rămas cu un semn la gleznă. Să sperăm că decizia mea de acum e mai matură decât cea luată atunci, la 6 ani.

Cum se simte viața la peste 37 de grade

Să trăiești cu febră nu e nicio fericire. Nu e nicio petrecere. Mă doare capul peste tot, mai ales în ceafă. Respir flăcări. Ochii îi simt grei și parcă și ei dor. În piept simt o căldură, dar nu e una sufletească. Auzi, “eu când am febră sunt fericit!”. Pe naiba! Asta nu seamănă deloc cu definiția mea de fericire. Dar doctorul mi-a spus cum el a trăit cu febra și cum s-a vindecat mult mai repede. Ah, sună a SF.

Of, unul câte unul, simt cum soldații mei își dau viața pe front. Ah, tastatura asta e așa rece și bunăăă. Mai devreme m-am urcat cu nerușinare peste soțul meu (și nu în sensul la care vă gândiți voi, glumețelor). Pur și simplu din palmele mele și din tălpi ieșeau flăcări, așa că asta mi s-a părut cea mai bună opțiune de răcit. A fost bine, până când, minute mai târziu, soțul meu nu mai avea nicio părticică rece din corp. Ah, ziceai că-s o drogată, disperată să caut următoarea sursă de răcit. Acum am dat de laptop și e tare bine. Deocamdată. Oare când o să-mi treacă? O să-mi treacă fără medicamente? Sunt așa tentată să iau un paracetamol, dar dacă tot am intrat în hora asta, hai s-o joc până la capăt.

Te-ar mai putea interesa și:
Febră și frisoane în sarcină. Ce este de făcut?

Și pentru că îmi e în fire să verific orice informație, uite-mă cum caut acum articole pe net despre febră. Ei bine, da, febra poate ajuta. “Teoretic, febra poate ajuta apărarea gazdei. În mod cert există unele reacții imunologice care sunt grăbite de prezența febrei și unii patogeni, care supraviețuiesc doar la anumite temperaturi, pot fi îndepărtați cu ajutorul febrei. … Febra nu trebuie tratată întotdeauna. Febra este un semnal important că ceva nu este în regulă în organism și poate fi folosită pentru evaluarea eficacității tratamentului.”, scrie pe un site specializat.

Deci merg înainte. Deja, de la un timp, m-am obișnuit și cu ea.  Am trecut de la intrigă (of, febra asta m-a trezit în mijlocul nopții. Iar), la tristețe și nemulțumire (de ce eu? De ce nu scap o dată de ea?), la gânduri despre viață și nemurirea sufletului (Ah, ce viață am. Simt că aș putea face mai mult. Încotro tot alerg? Unde e bucuria momentului? Etc.), la durere de stomac, durere de cap, de ochi, de mușchi, și până la resemnare (OK, Alexandro, ai febră. Asta e. Nu e frumos, dar ce poți să-i faci? Treci peste!).

Cum e mai bine: să scazi febra sau să o lași să acționeze?

Febra este o parte a mecanismului de apărare al organismului, reprezentând doar un simptom al unei afecțiuni. Cu toate acestea, pentru o bună funcționare a organismului este necesară scăderea temperaturii. Febra excesiv de ridicată îngreunează circulația și funcțiile inimii.”, spune și Wikipedia. Ei bine, a mea nu e excesivă. Nu încă. Am început cu 37,4 acum vreo două ore, am ajuns apoi la 37,8 și la 38,4, acu vreo oră. S-o mai măsor? M-a luat o lene și parcă am obosit. O să mă întind în pat. Poate o să dorm. O revin cu un update. Și eu sunt tare curioasă dacă febra asta a fost benefică, că de stresantă sigur a fost!

Te-ar mai putea interesa și:
Bebe plânge, are febră, este indispus? Soluții pentru mame

Update. Da, cu febra nu e ușor de trăit, dar cred că se confirmă teoria care spune că e bine s-o lași să acționeze. După ce am scris acest articol am dormit vreo două ore și m-am trezit simțindu-mă mult mai bine. Încă mai aveam o stare febrilă, 37 cu ceva, dar cert e că a scăzut și de una singură. Nu știu dacă m-a ajutat tot acest chin să mă vindec mai repede, dar m-a bucurat faptul că i-am supraviețuit. Voi, ce faceți când aveți febră? O scădeți cu medicamente sau o lăsați în pace?

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa