Vocea ta: Încurajați-vă copiii să își scrie propria poveste, nu să fie supuși!

Psiholog Florentina Dumitru

Psihologul Erich Fromm susține că „putini părinți au curajul și libertatea de a le păsa mai mult de fericirea copiilor lor, decât de succesul acestora.”

Prea multă presiune punem asupra copiilor noștri și prea îi suprasolicităm cu tot felul de activități și cursuri care mai de care „educative’ și „moderne”. Presiunea pentru atingerea succesului îi distruge armonia copilului care practic sacrifică prezentul pentru viitor.

Suntem cu toții tentați să controlăm viața micuțului nostru până în cele mai mici detalii. De multe ori, avem așteptări nerealiste de la ei și îi presăm să fie cei mai buni în toate.

Ar trebui să-i ascultăm mai des, să punem mai multe întrebări și să aflăm și părerea lor raportată la felul cum vor să-și petreacă timpul.

E adevărat că e nevoie de ceva exercițiu pentru a accepta faptul că nimeni nu-i perfect și că nu toți ne-am născut ingineri. Tendința aceasta de a-i impresiona atât pe profesori cât și pe părinți poate deveni pentru copil o adevărată povară. Copilul dezvoltă astfel o falsă identitate fiindcă pune pe primul plan dorința altora și nu nevoia lui.

Ne dorim un copil cuminte și ascultător. Rigorile impuse de societate se cer respectate.

Orice abatere e sancționată și ești judecat aspru, ca părinte, dacă cel mic nu se supune regulilor. Uităm însă că un copil cuminte, bun, ascultător care nu are dreptul de a explora, de a experimenta, de a-și spune punctul de vedere este un copil ce va deveni un adult fără stimă de sine, fără încredere în forțele proprii si cu teamă de responsabilitate. Trebuie să proiectăm imaginea copilului nostru în viitor. Trebuie să-l pregătim pentru viitor!

Cu cât avem o disponibilitate financiară mai mare, cu atât vrem să investim mai mult în educația lui.

Asta nu ar fi nimic rău, ci dimpotrivă, însă găsirea unui echilibru va aduce bucurie și satisfacție de ambele părți. Nu poți să ocupi zilnic timpul liber al copilului cu o activitate suplimentară „benefică”. El are deja responsabilitatea de a merge la școală, de a-și face temele, de a învața, de a se juca, de a trăi, de a simți. Realitatea este că nici tu, ca adult, nu poți funcționa la capacitate maximă șapte zile din șapte.

Prea mult stres, prea multă presiune punem asupra copiilor.

Suntem tentați să le cerem și să le oferim din ce în ce mai mult. Ar trebui să ne preocupe fericirea lor și nu împlinirea propriilor noastre dorințe și vise. Copiii trebuie să crească în armonie, trebuie să fie fericiți, bucuroși și curioși. Spunea cineva o dată că „toti ne naștem cu aripi, dar nu știm să zburam”. Ca părinți, avem datoria de a-i învața pe copii să se desprindă de noi, să fie liberi și conștienți că au propria viață în mâini. Trebuie să-i încurajăm să-și trăiască propria poveste, propriul vis și să îi susținem în zborul lor.

Pe Florentina Dumitru o găsiți și pe blogul eiESENTIALLE.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa