Copilul este morocănos dimineața și tragi de el să se trezească? 5 recomandări de la o mamă pentru mame

Veronica Guzun, redactor

”Mami, hai eu mă ascund sub pătură și tu vii și întrebi: «unde-i băiatul, unde-i băiatul?»” – îmi spune copilul, la nici cinci minute după ce s-a trezit. Jocul face parte din rutina de dimineață și, de când începem ziua cu gâdilat, îmbrătișat, râs și joacă, parcă tuturor ne merge mai bine.

Trezirea e foarte dificilă pentru fiecare și cu cât va înainta toamna, cu atât mai îmbietoare va fi plapuma și mai neprietenoasă ieșirea de sub ea. Așa că giugiuleala de dimineață face începutul de zi mai vesel. Da, aceasta înseamnă că ne trezim cu 10 minute mai devreme, dar, după ce ne încărcâm fiecare cu bucurie din porțiile de îmbrățișări și râs, oferite și primite, cooperarea merge mult mai bine.
În familia noastră este cel mai intens moment de conectare, pentru că suntem toți odihniți, încă nu ne-am pus bagajul stresului de la serviciu în spate și nici nu am apăsat butonul ”pe repede-îninte” al activităților de dimineață. Și seara e un moment bun, dar parcă mereu se diluează cu gânduri care zboară către toate câte s-au întâmplat peste zi.

Cum strecori conectarea în rutina de dimineață?

Culcați-vă mai devreme
Dacă toată lumea își ia porția suficientă de somn, șansele ca cineva să se trezească indispus scad simțitor. Așa că mersul la culcare mai devreme, pentru toată familia, asigură porția sănătoasă de somn pentru copil, (atât de necesară pentru dezvoltarea creierului) și trezirea la timp pentru părinți (la fel de necesară pentru echilibrul lor emoțional).

Debutul unei zile fără tensiuni începe cu o seară înainte
Ghiozdanul, gustarea pentru școală, geanta pentru sport ale copilului și ținuta, poșeta, servieta, gustarile pentru serviciu, în cazul părinților, toate pot fi pregătite din timp, astfel încât să nu scapi totul din mâni dimineața și să transmiți starea de agitație și celor mici.

5 sfaturi pentru a eficientiza programul de dimineaţă al copiilor

Fiți gata voi, apoi copilul
Când părinții se trezesc mai devreme, pot să se pregătească pentru serviciu fără să mai grăbească pe încă cineva. Apoi, când sunt gata, pot trezi și copiii. Acesta e momentul potrivit pentru distracție. Poate cei mici nu sunt încântați să schimbe căldura patului cu hainele reci de grădiniță sau școală, dar să facă schimbul cu o porție bună de râs și joacă ar putea să le surâdă.

Conectați-vă, apoi treceți la rutină
Câte cinci minute acordate fiecărui copil pot face minuni când va trebui apoi să-i pregătiți de ieșire din casă. Așa că jucați-vă, râdeți, gădilați-vă, bateți-vă cu perne. Când fețele somnoroase s-au transformat în chipuri zâmbitoare, puteți trece la activitățile dimineții. Și ele pot fi făcute în joacă. Înlocuiți ”hai, mai prepede, că iar întârziem” cu ”lasă șeful să mai aștepte, noi avem de găsit o jucărie potrivită care să te însoțească la grădi”.

Fiți flexibili, în limitele timpului disponibil
Rigididatea nu va face decat să spulbere efectele pozitive ale conectării. Așa că nu țineți neapărat ca cei mici să îmbrace exact ceea ce vă doriți voi, sau să respecte pașii ca într-o fabrică: îmbrăcat, spălat, mic dejun. Poate că în altă ordine lucrurile vor fi mai pe placul lor.

Chiar azi dimineață copilul îmi spune: ”Mami, hai tu ma întrebi: «unde merge băiatul?» și eu răspund: «la grădi» și tu spui: «coreeeect» și ma giugiulești, vrei?

Citește și ”Copilul conștient”, cartea din care înveți tehnici care să permită copilului să acorde o atenție mai mare gândurilor, sentimentelor și emoțiilor sale. El se va putea concentra mai bine la școală, va fi mai empatic și mai atent la tot ceea ce i se întâmplă. Va trăi conștient! Detalii AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa