Vocea ta: Respectă-ți promisiunile făcute în fața copilului!

Psiholog Florentina Dumitru

E foarte important să-ți respecți promisiunile făcute în fața copilului! Întotdeauna!

Când copilul tău are o criză de nervi, e furios, neliniștit, iar tu ca mamă ai tendința de a-i promite tot felul de lucruri uneori pe negândite… doar, doar îl vei cuminți pe moment.

Prima lecție de demnitate pe care i-o poți oferi pruncului tău este ca tu să ai cuvânt în fața lui.

Dacă nu-ți vei onora promisiunile, acest lucru va eroda relația dintre voi doi și, pe măsură ce timpul va trece, îți va fi tot mai greu să fii ascultat, respectat și crezut de el.

Copilul tău nu uită niciodată ceea ce-i promiți! Fie că e o promisiune sau o amenințare el va ține minte! Emoția este cheia acestei reacții. Nu are o minte organizată în așa fel încât să structureze întâmplările prin care trece, însă emoția pe care a trăit-o în acel moment îi va reveni și va reacționa ca o oglindă în momentul când situația se repetă.

Îți amintești când erai copil sau adolescent și părinții îți spuneau că dacă nu te întorci la ora stabilită vei rămâne afară, că nu te vor mai lasa să intri în casă?  Îi credeai? Nu prea… fiindcă indiferent ce s-ar fi întâmplat, după ceartă și reproșuri urma să intri în casă. Unii dintre noi mai primeau și o mamă de bătaie pentru asta și tot ne încăpățânam să întârziem. Amenințarea nu era menită decât să ne sperie. Dacă o singură dată s-ar fi întâmplat să fie pusă în aplicare, nu am mai fi repetat greșeala.

Adultul care face mereu promisiuni unui copil și nu le respectă îi hrănește de fapt pe amândoi cu o iluzie ce va genera dezamăgire în plan dublu.

Dacă îi promiți copilului tău că veți ieși în parc după ce vii de la serviciu și totuși nu o faci din diferite motive mai mult sau mai puțin plauzibile, atunci îl vei dezamăgi. El a așteptat momentul ăsta toată ziua. I-a fost dor de tine și abia aștepta să petreceți timpul împreună. Cum ai vrea să te mai creadă în situații de genul: „Mănâncă-ți legumele că altfel te vei îmbolnăvi!” Tu îl iubești și îi vrei binele, dar dacă nu mai prezinți credibilitate va fi foarte greu mai târziu să o redobândești în fața lui.

Dacă frățiorul mai mare își tachinează sau își lovește surioara mai mică, îi vei spune: „las-o în pace, că nu știu ce-ți fac!” Și în fapt, nu-i faci nimic. Asemenea comportament trebuie sancționat. Oprește-l pe copil din acțiunea lui și pedepsește-l punându-l la colț. Până nu va adopta un alt comportament și îi va cere scuze surorii lui nu-l lăsa să revină la locul de joacă. Dacă permanent vei lăsa această acțiune să se petreacă sub ochii tăi fără să intervii sau să iei o măsură oricare ar fi ea, copilul va știi că nu i se va întâmpla nimic și că a reușit în fapt doar să-ți atragă atenția, lucrul pe care îl voia de la început.

Promisiunile nu sunt făcute pentru a fi încălcate!

Cele mai grave amenințări sunt: „Nu te mai iubesc!” sau „Nu mai ești copilul meu!”. Din capul locului știm că sunt doar niște vorbe în vânt, însă copilul nu o știe. Nu-i condiționa iubirea de comportamentul lui. Deși pare că nu te crede, în sufletul lui se naște ideea că aceste lucruri s-ar putea întâmpla.

Într-o zi, când vei pleca la serviciu s-ar putea să plângă deși tu îi spui că te vei întoarce negreșit. Nu te mai crede. Într-o zi, l-ai amenințat că nu o să-l mai iubești dacă nu e cuminte. Emoția de atunci îi revine în prezent.

În aceeași situație vei fi când îl duci la grădiniță și va plânge de teamă că nu vii să-l mai iei de acolo. Știe că a făcut prostioare, că te-a supărat și în mintea lui vor răsuna cuvintele: „Nu mai ești copilul meu!”.

Cuvintele rostite și promisiunile făcute nu ți le mai poti retrage. Ai grijă cum îl înveți lecția demnității!

Respectă-ți promisiunile făcute în fața copilului!

Citește și: Îți promit, copile!

Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi în fiecare zi și alte articole interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa