Vocea ta: Războiul bunicilor pentru dragostea nepoților

Psiholog Florentina Dumitru

Doamna Ionescu povestește ușor intrigată cum, de câteva luni, a devenit din nou bunică însă nu se aștepta la o asemenea concurență atât din partea părinților copilului cât mai ales din partea celorlalți bunici. Trăiește sentimente de gelozie și rivalitate de o intensitate greu de descris. Credea că măcar acum, la apariția celui de-al doilea nepot, lucrurile se vor schimba. Dar s-a înșelat. Nici de data asta, dragostea nepoților nu a reușit să-i unească pe cei patru bunici.

Și-ar dori să iasă cu bebelușul la plimbare, să-i fie în preajmă, să-l hrănească, să-l îngrijească, însă acum e singură în parc. Un sentiment de frustrare tinde să-i înlocuiască euforia faptului că e din nou bunică. Nu poate concura cu ceilalți bunici. Ei locuiesc mult mai aproape de cei tineri, îi vizitează în mod regulat, le fac cadouri costisitoare la care ea nici măcar nu se poate gândi.

Zilele trecute, “și-a luat inima în dinți” și s-a hotărât să meargă să-i viziteze pe proaspeții părinți. A trebuit să parcurgă 2 ore până la destinație, într-o căldură sufocantă și să schimbe trei mijloace de transport în comun. Doamna Ionescu susține că a meritat efortul, iar acum povestește însuflețită cât de drăgălaș și de frumușel este cel mic. Însă și de data asta a trebuit să împartă atenția copilului cu cealaltă bunica. Au ieșit împreună la plimbare însă nu s-au putut abține să nu se contrarieze. Fiecare știe ce-i mai bine pentru copilaș și își susține punctul de vedere. Firește că cel mai dezavantajat a fost bebelușul fiindcă tensiunea dintre bunici a resimțit-o pe pielea lui. Ba era cu pălăriuță pe cap, ba cu umbreluța la cărucior, fie una dintre bunici îl lua prea des în brațe la primul scâncet, fie cealaltă interpreta plânsul că o cerință pentru alăptare.

În lupta pentru dragostea nepoților, părinții fac regulile

Această concurență neloială a bunicilor față de copii le poate dauna acestora. Micuții știu cum să profite de fiecare în parte însă cel mai important este să fie stabilit un set de reguli de către părinți în colaborare cu bunicii. Fiecare își poate contribui la creșterea și dezvoltarea armonioasă a micuților însă nimeni nu trebuie să concureze pentru atenția ori pentru zâmbetul lor.

Tendința de a cumpăra jucării din ce în ce mai scumpe, înnoirea garderobei copilului într-un mod exagerat, vizite care se lasă cu mormane de dulciuri, reguli inventate sau intervenții majore în rutina zilnică a copilului nu vor face decât să creeze o stare de confuzie micuțului. El are nevoie de un climat stabil, echilibrat și armonios în care să crească.

Ar fi de preferat ca la solicitarea ajutorului părinților, bunicii să vină la domiciliul copilului. Așa nu s-ar mai creea confuzii și regulile casei ar fi mult mai clare atât pentru copil cât și pentru bunici. Toată lumea ar trebui să acționeze în interesul superior al copilului, să-l iubească necondiționat și să îl educe cu blândețe.

Nu uitați, dragi părinți, că voi trebuie să vă asumați și această sarcină de împărțire a responsabilităților în ceea ce-i privește pe bunici. Diferențele de valori între generații, inconsistența metodelor de educație, anumite neînțelegeri și frustrări trebuie gestionate cu finețe astfel încât copilul să nu resimtă în dezvoltarea lui niciun fel de confuzie.

Probabil, concurența bunicilor va fi mereu un subiect delicat care tensionează relațiile de zi cu zi în familiile extinse însă să nu uităm un lucru esențial și anume că trebuie să facem front comun ghidați de iubirea necondiționată pentru copilul nostru.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa