Vocea ta: Puterea exemplului și oamenii pe care vrem să-i creștem

Anna Maria

Puterea exemplului și oamenii pe care vrem să-i creștem

Am citit de curând un articol care m-a facut să mă gândesc la toate modurile în care adulții influențează formarea copiilor.

Articolul trata subiecte ancorate in realitatea secolului curent, despre femei casnice sau mai puțin casnice, cu foste vicii redescoperite, o lipsă maximă de interes pentru copiii lor și cu soți prezenți doar pe post de mobilier.

O doamnă respectabilă, Susan Copich, actriță, dansatoare și multe altele, s-a găsit în situația ingrată în care nu mai simțea ca viața ei îi aparține.

Printre alte rezoluții și soluții la criza în care se afla, a început sa ia parte la cursuri de fotografie și apoi să iși fotografieze familia exact în acele ipostaze care îi ucideau spiritul.

Pornim la drum cu cele mai bune intenții

Seria de fotografii are, cu siguranța, și o componentă comică și poate părea ușor superficială, dar m-a făcut să realizez că o astfel de mamă, cu mintea împrăștiată și scăldată într-o disperare neputincioasă că nu iși trăiește viața pe care și-a dorit-o, nu poate servi drept exemplu pentru copiii care se modelează în preajma ei.

O mamă pornește pe acest drum cu cele mai bune intenții, sunt sigură. Dar ceva se întamplă pe parcurs și toți demonii interiori o fac să cadă pradă tentațiilor lumii în care trăiește, oricare ar fi aceea. Ăsta devine momentul în care copiii pe care îi crește încep să dezvolte fobii, manii, obsesii și alte astfel de manifestări negative ale mentalului.

Să creștem oameni întregi

Pentru că, să fim foarte bine înțeleși, în afară de cazurile de abuz fizic, pe care voit le exclud aici, absolut toate sechelele cauzate de comportamentul deviat al mamei vor fi de natură psihologică. Mai târziu, în viață, copilul devenit adult, va fi împiedicat tocmai de aceste neîmpliniri emoționale să fie un om întreg.

Eu cred în puterea exemplului cu toata tăria și consider ca nimic nu este mai puternic, vizual si afectiv, pentru un copil, decât să își vadă parinții acționând corect în toate împrejurările. Câteodată nu va fi conform normelor, câteodată lucrurile nu vor ieși la fel de bune ca intențiile, iar alte ori acest tip de comportament va fi abuzat de către cei care se consideră mai egali în societate. În absolut toate cazurile, însă, copilul va înțelege că acesta este modelul de comportament pe care să-l urmeze și își va respecta îndrumătorii cu atât mai mult.

Dacă îți dorești să crești și să educi niște ființe întregi din toate punctele de vedere și cu simț al realitații, trebuie să le fii exemplu. Nu există scuze. Nu există excepții. Nu există cale de mijloc. Ori ești, ori nu ești!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa