Vocea ta. Pune-ți deoparte pantofii cu toc și lasă-i copilului dreptul de a fi fericit

Mihaela Manea
1 Iunie este o zi specială nu doar pentru ca sunt părinte, este o zi deosebită pentru că poartă toată încărcătura emoțională a copilului meu interior. Chiar dacă am crescut, fetița zglobie care cânta toată ziua și care nu s-ar fi dat jos din leagăn nu a dispărut. O port cu mine oriunde mă duc si uneori privesc cu ochii ei lumea înconjurătoare și atunci văd cât e de frumoasă și aleg mă bucur de fiecare trăznaie a copiilor mei.
Când ignor “fetita” din sufletul meu și mă încalț cu “pantofii cu toc” mă copleșesc emoțiile și îmi doresc parcă prea multe de la cei mici și ajung uneori sa le îngrădesc joaca din simpla dorință de a avea o casă ordonată, de a avea un moment de liniște, etc.
De abia dupa ce analizez din nou situația prin “ochii mici” îmi dau seama că joaca este cea mai frumoasă activitate și că așa cum arată casa acum, plină de jucării împraștiate, de bucățele de hârtie și creioane colorate,  de piese de lego, este o casă vie, care trăiește și care “crește” și se maturizează odată cu cei mici.
M-am gândit mult care ar putea fi cel mai frumos cadou pe care să-l fac anul acesta copiilor mei de 1 Iunie si am ajuns la concluzia că o atitudine mai relaxată din partea mea, care să le permită să se simtă acceptați oricând, îi va ajuta să acorde mai mult timp lucrurilor cu adevărat importante în viata lor: joaca, prietenii și timpul petrecut cu familia în armonie.
Am luat în serios necesitatea acestei atitudinii relaxate și, uitându-mă în jur, am analizat ce pot face eu să optimizez spatiul, astfel încât să corespundă nevoilor lor de joacă, de creștere, de frumos!
Pornind de la acesta dorintă de a oferi libertate de joacă copiilor mei, libertate în a-și personaliza spatiul așa cum doresc, am ajuns la concluzia că nu putem să controlăm reacțiile lor, emoțiile lor, însă putem gestiona lucrurile care ne înconjoară, putem să eliminam toate acele lucruri care ne sufocă, care nu-și găsesc locul niciodată sau pe care le vom folosi ”cândva” și să facem loc de joacă. Am citit de curând într-o carte că suntem cu atât mai liberi și mai împliniti, cu cât avem mai puține lucruri. Am ales să privesc simplitatea ca pe o valoare pozitivă care îmbogățește și să transform casa într-un loc de relaxare, unde putem să citim, să ascultam muzică, să dansăm, să coloram si de ce nu: să ne dam cu rolele, să ne jucam cu mingea si să facem lucruri cât mai distractive împreună.
Anii au trecut și am uitat multe dintre momentele magice din copilărie, multe emoții trăite, multe bucurii împărtășite cu prietenii de atunci, dar am o ocazie fantastică să retrăiesc acum magia copilăriei alături de copiii mei. Îmi doresc tare mult să îmi organizez casa, activitătile curente, viața, astfel încât să petrec cât mai mult timp jucându-mă alături de ei.
Stiu că pentru fiecare părinte copiii sunt cei mai importanti. Orice lucru poate fi înlocuit, însă timpul trecut nu-l mai putem recupera. Astfel, dragă părinte, dacă te gandesti și tu ce cadou să îi faci copilului tău, pe lângă toate acele lucruri deosebite pe care știu că le vei pregăti, gândește-te ce poti schimba la tine, la prioritățile zilnice, astfel incât să răspunzi cu iubire nevoilor cu adevărat importante pentru el.
M-aș bucura să aflu cum reușiți voi sa adoptați o atitudine relaxată in relația cu cei mici!

Te-ar mai putea interesa