Vocea ta: Mami, dacă tu ești veselă și eu sunt veselă!

Psiholog Florentina Dumitru
copii cu parintii in wrap

Cine spunea că femeia da tonul în casă avea dreptate!

Mai mult decât atât se pare că și mămicile sunt responsabile cu sau fără voia lor de buna-dispoziție a întregii familii dar mai ales a copiilor.

Fericirea este o stare simplă și ușor de recunoscut.

Fără a conștientiza acest lucru ne simțim atrași de oamenii veseli, fericiți care își expun starea de bine. Bucuria și jocul, dragostea și atenția contribuie la dezvoltarea armonioasă a oricărui om, dar mai ales a copiilor.

Și totuși rămâne întrebarea: „De ce mama trebuie să fie responsabilă și cu această stare de bine a copilului și nu tatăl?” După ce că în grija ei sunt atât de multe lucruri, mai are obligația să fie și fericită?!  Da, pentru că așa cum spune fetița mea: „Mami, dacă tu ești fericită și eu sunt!” Copilul tău este o părticică din tine și faptul că el își identifică propriile emoții cu ale tale este doar un mecanism prin care își reglează și își valorifica resursele de care are nevoie pe parcursul propriei sale dezvoltări. Doar face asta de pe vremea când era in burtica mamei lui!

Mai ales la vârste fragede, de până la doi-trei anișori, copilul adoptă starea de bine după modelul mamei.

Asta dacă mama e fericită și bucuroasă. Dacă ea simte furie, neliniște ori este tristă și copilul va fi aidoma ei. În relațiile cu ceilalți copii, această manifestare îl va aduce aproape de cei ce-i seamănă. Se va juca cu ei și inconștient va construi relații de prietenie prin similitudine.

Astfel, pentru mămici conștientizarea acestui fapt aduce, practic, încă o sarcină în plus; aceea de a găsi un echilibru între ceea ce simte și ceea ce exprimă raportat la copilul ei. Dacă au fost situații neplăcute în trecut, care au lăsat urme adânci în sufletul mamei, ea ar trebui să facă tot posibilul și prin accesarea mecanismelor potrivite să intre în profunzime și să regleze emoțional starea ei de fapt.

Amintiți-vă de propria copilarie! Priviți cu ochii minții! Care este imaginea mamei ce v-a rămas întipărită în memorie? Oare nu zâmbește cald și va oferă o îmbrățișare?  Cum ați vrea să-și amintească de voi propriul copil ajuns la maturitate?

O femeie fericită și sănătoasă atât fizic cât și mental va crește întotdeauna un copil fericit fiindcă de când îl purtăm în pântece copilul ne aude vocea, gândurile și ne simte emoțiile.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa