Vocea ta: Lasă-l să se murdărească!

Psiholog Florentina Dumitru

Să le dăm copiilor noștri libertatea să se murdărească!

Dacă copilul tău vine de la joacă iar hăinuțele lui sunt perfect curate, neatinse, acest lucru ar trebui să te pună pe gânduri. Înseamnă că el este bolnav, trist ori nu are prieteni de joacă.

Tu, când erai copil te jucai ore în șir în față blocului, uitai de sete și de foame, nu simțeai oboseala și nu-ți păsa cât negru sub unghie dacă te murdăreai sau nu. Ajungeai acasă cu pantalonii negri în genunchi, cu urme de iarbă pe coate, cu mâinile murdare, părul vâlvoi dar cu obrajii rumeni și vesel nevoie mare.

Mama te apostrofa cu binecunoscuta frază: „Iar te-ai făcut ca porcul!”. Nici n-o auzeai. Poate puțin tonul vocii te făcea să lași capul în piept. Mama se supăra repede, dar la fel de repede îi și trecea fiindcă te vedea râzând și îi umpleai inima de bucurie. Neajunsurile și supărările ei se evaporau odată cu venirea ta acasă.

Dacă copilul tău se murdărește afară, la joacă, nu-l certa, nu-l jigni, nu-i reproșa asta. Fă tu în așa fel încât hainele de joacă să fie altele decât cele de grădiniță, școală sau ocazii speciale.

Trebuie să te pui în pielea lui. El nu vrea decât să se joace. Nu-i pasă dacă se murdărește.

Este important să-l înveți să se spele imediat ce ajunge acasă, să cunoască regulile de igienă personală și să le respecte.

Trebuie să aibă grijă de lucrurile lui, însă să nu se atașeze prea mult de ele. Dacă își rupe perechea de pantaloni preferată nu trebuie să facă din asta o tragedie. Pe de altă parte, nu trebuie nici să adopte un comportament distructiv. Explicațiile privind valoarea lucrurilor îi vor fi de folos.

Furia adultului în fața copilului distruge practic relația dintre cei doi. Poate hăinuțele au costat mult dar joaca lui și felul în care alege să se descopere prin joc chiar murdărindu-se este mai important decât crezi. Gândește-te acum, în liniște, eventual scrie pe hârtie această propozitie: „Am țipat la copilul meu pentru că s-a murdărit.”

Merită oare cel mic să treacă prin aceste momente de neliniște, de teamă, de frustrare doar pentru că bluzița lui nu mai e perfect curată?!

Vrei să crești un copil sănătos din toate punctele de vedere, îți dorești să devină un adult echilibrat. Atunci trebuie să-i permiți să fie curios, să exploreze. Ai răbdare cu el, stimulează-i imaginația și creativitatea.

Lasă-l să se exprime într-un mod natural

Dacă tu îi interzici să se murdărească, el va înțelege că nu mai are voie să se joace, să se miște, să se descopere.
Stabilește limite și reguli adaptate vârstei lui care-i să îi garanteze siguranța și sănătatea. Părerea celorlalți contează mai puțin în raport cu faptul că tu vei avea un copil fericit, nu unul rigid și fără vlagă, parcă abia scos din cutie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa