Vocea ta: Îndrăgostită la 12 ani!

Psiholog Florentina Dumitru

Îndrăgostită la 12 ani! Prea devreme, prea ciudat, dar adevărat!

Sunt nişte fetiţe. Copii, în adevăratul sens al cuvântului, care în pofida faptului că fizic arată de  15-16 ani şi mintea le mai zburdă din când în când şi la păpuşi şi alte jocuri puerile, se grăbesc totuşi să sară peste nişte etape, să fie oameni mari cu amintiri pe măsură.

Sunt tot felul de forumuri pe care găsești tot felul de probleme: ”Am 12 ani şi iubesc!” Unele copile spun: ”Iubesc matur!” sau “Știu, sunt matură pentru vârsta mea!”. Mă întreb… oare părinţii ştiu că fetele lor sunt îndrăgostite până peste cap şi mai şi suferă din pricina asta?

Noi, generaţia celor care avem acum 30-40 de ani nici nu ne gândeam la dragoste pe când aveam vârsta lor!  Era aşa… o simpatie pentru câte un coleg de clasă sau pentru cel mai nou dintre ei. Îi mai fixam câteodată cu privirea, poate din curiozitate, băieţii ne mai tachinau luându-ne câte un caiet ori ne mai făceau în ciudă preferând la volei o colegă care, de obicei, le aducea dulciuri la şcoală.

Unde oare se grăbesc copiii ăştia?

Sunt fetiţe de 12 ani machiate strident, îmbrăcate indecent sau, mai bine zis, aproape goale, care vorbesc tare şi-şi manifestă dorinţa de atenţie într-un mod ostentativ. Ele nu ştiu încă diferenţa dintre bine şi rău şi au pretenţia să-și declare şi să-și susţină iubirea până la sacrificiul suprem. Unele se automutilează, altele plâng, unele se izolează, altele fac gesturi necugetate şi le reproşează părinţilor că nu le înţeleg şi că le discriminează.

Sunt copile de 12 ani care îşi fac planuri, întorc pe dos tot felul de situaţii şi nu ştiu cum să-şi declare iubirea cât mai evident faţă de băiatul pe care îl plac. De multe ori, lipsesc de la şcoală, rezultatele bune încep să zboare precum fluturii din stomac.

Înţeleg că trăim alte vremuri şi că cei mici au acces la informaţie permanent. Ei se dezvoltă mai rapid, cresc fizic mai repede, însă mintea rămâne conform vârstei.

La 12 ani, copiii – fie ei băieţi sau fete – sunt în plin proces de pubertate. Pubertate, da… nu adolescență! E o perioadă când toţi cresc ca din apă, îşi schimbă înfăţişarea, se petrec anumite schimbări hormonale care îi pregătesc pentru adolescență. Pot simţi atracţie faţă de sexul opus, însă nu trebuie confundată prietenia cu iubirea.

Ca părinţi, avem datoria de a-i sprijini şi empatiza cu ei. Este important să vorbim cu copiii noştri despre modul în care se produc aceste schimbări şi să găsim întotdeauna răspunsul potrivit în funcţie de întrebările lor.

Dacă copilul tău de 12 ani s-a îndrăgostit, atunci trebuie să ştii că are nevoie de tine mai mult ca niciodată. Nu-l certa, nu-i face morală, nu-l ironiza şi acordă-i importanța cuvenită căci pentru el acest fapt este foarte important. Încearcă să-i fii cel mai bun prieten şi ajută-l să înţeleagă momentul acesta special.

Citește și: Dragoste în vremea medaliei.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Te-ar mai putea interesa