Vocea ta: Draga mamă, îți mulțumesc!

Mihaela Manea

  Nu îți apreciezi mama cu adevărat decât după ce devii și tu mamă, la rândul tău.

  Încep prin a-mi cere iertare, mamă, pentru toate supărările, pentru toate grijile ce ți le-ai făcut pentru mine, pentru toate pretențiile mele. Înțelepciunea vine odată cu timpul, cu experiența, cel puțin așa se spune. Așa a fost și în cazul meu.

  Încă mai am multe de învățat însă sunt conștientă că altfel ar fi fost relația între noi, mamă, dacă aș fi avut atunci, în adolescență, mintea de acum!

  Copilăria a fost o etapă frumoasă cu miros de prăjituri, de cozonac și înghețată de casă.

  Eram mândră de tine, și te iubeam și te ascultam. În adolescență, lucrurile s-au schimbat. Am început să nu mai comunicăm, să nu mai avem încredere una în cealaltă și așa am intrat cu stângul în etapa de răzvrătire, când nu mă interesa părerea ta și degeaba îmi spuneai că îmi voi da seama mai târziu, când voi avea și eu copii.

  Mi-a fost greu să nu am tot timpul un sfat din partea ta, poate mi-ar fi fost mai ușor, sau poate așa a fost să fie. Timpul a trecut, acum am și eu copii și când privesc în urmă și aleg ce-a fost mai frumos între noi pot să spun: Mamă, îți mulțumesc pentru că m-ai purtat în pântece!

  Mulțumesc pentru toate nopțile pierdute când mă legănai în brațe sa mă liniștesc când plângeam, când dormeai pe scaun cu mine în brațe. Îți mulțumesc că m-ai ținut de mână când am mers la dentist și îmi era frică, că am dansat pe picioarele tale când eram mică.

  Ce emoții am avut în prima zi de școală dar ai fost acolo și mi-a fost bine! Îți mulțumesc că m-ai lăsat liberă și am putut să aleg ce pasiuni am vrut și că nu ai fost dezamăgită când am renunțat la ele. Îți mulțumesc că ai avut încredere în mine și că mi-am ales prietenii singură. M-ai susținut când mi-am deschis aripile și am plecat la facultate departe de casă, când am ales să mă mărit la 22 de ani.

  Mulțumesc că ai înțeles, atunci când am devenit mamă pentru prima dată, că am nevoie de spațiu, de timp doar eu și cu fetița mea, că nu aveam nevoie de sfaturi atunci, citisem o mulțime de cărți despre puericultură, ci doar de timp, de liniște să descoperim împreună, eu și ea, magia vieții.

  Îți mulțumesc și acum când încerci să intri tu în ritmul nepoatelor tale și nu încerci să le schimbi sau să îți dorești altceva de la ele, că te bucuri pur și simplu de ce îți oferă ele și nu ceri mai mult.

  Îți mulțumesc pentru toate darurile tale de suflet.

  Ar fi frumos să ne apreciem mai mult mamele și să le mulțumim mai des, nu doar de ziua mamei. Tu pentru ce îi mulțumești mamei tale?

  Dacă nu i-ai mulțumit încă mamei tale pentru tot ce a făcut pentru tine, citește și acest articol din care vei înțelege de ce nu e niciodată prea târziu pentru un ”Mulțumesc”.

  Dă-ne și un like pe Facebook (dacă nu ne-ai dat deja) și te ținem la curent cu noutățile.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa