Vocea ta. Despre reguli și 4 secrete de viață pe care i le-am dezvăluit fiicei mele

Anca Vlad
reguli

Ai simțit vreodată că ești singura persoană care respectă reguli și norme sociale?

Suntem foarte norocoși să avem sistemul de învățământ plini de profesori extraordinari cărora le încredințăm zilnic copiii noștri. Când copiii sunt la școală, profesorii dețin controlul total. Cer permisiunea profesorilor să retrag copiii de la ore pentru târguri de carte sau evenimente speciale și profesorii întotdeauna au fost de acord, cu excepția zilei de azi. Azi am vrut să îmi retrag fiica de la ore pentru a participa la o festivitate specială împreună cu clasa fratelui său, dar directorul s-a opus. Și nu te pui cu directorul!

După ce i-am dat fiicei mele vestea că nu o pot retrage de la ore (deoarece nu era corect față de colegii ei de clasă care nu au fost invitați), ne-am îmbrățișat, am plâns, ne-am mai îmbrățisat un pic, dar am fost fermă, deoarece nu intenționam să încalc regulile. Erau mulți părinți care încălcau dorințele directorului, iar fiica mea avea tot dreptul să fie supărată. Mulți dintre colegii ei de clasă mergeau la serbare și respectarea dorinței directorului însemna că ea va rata ceva mai important decât un târg de carte. Dar să fii părinte înseamnă că trebuie să iei și niște decizii grele…de aceea au existat 4 lucruri pe care fiica mea le-a învățat azi:

1.Nu este în regulă să încălcam regulile

Chiar dacă toată lumea o face și nimănui nu pare să îi pese, nu este în regulă să încălcăm regulile. Azi am avut ocazia să îi arăt fiicei mele că indiferent de numărul părinților și al copiilor care încalcă regulile, noi nu aveam de gând să o facem.

Aproape jumătate din colegii de clasă ai fiicei mele au venit la serbare. S-a dovedit că nici măcar nu ceruseră permisunea, pur și simplu s-au prezentat, iar fiica mea era cea care nu a mers pentru că nu era corect față de colegii ei de clasă. Nu e nici o problemă, noi aveam să ne păstrăm moralitatea și să respectăm regulile cât putem de bine.

2.Viața poate să fie extrem de nedreaptă

Pare să fie adevărat că cei corecți termină ultimii. Nimeni nu o să te răsplătească pentru că ai făcut ce era corect și din păcate nici nu se vor face prea multe în privința celor care nu fac ceea ce e corect.

Eram perfect conștiente de ceilalți copii care părăseau clasa în număr mare, iar eu nu am primit nici măcar o înclinare de cap pentru bunul comportament. Deci nu, nu vei primi nici o recompensă pentru respectarea regulilor și cel mai probabil nici măcar un zâmbet din partea celui care a făcut regulile. Întradevăr, este posibil ca cel care face regulile și oamenii în general să fie chiar mai deranjați de faptul că tu respecți regulile, decât de multitudinea de persoane care nu le respectă. Nu mă credeți? Încearcă să conduci cu viteza legală și vezi de câte ori vei fi claxonat.

Dacă și tu îți dorești să-ți înțelegi și să-ți gestionezi mai bine propriile emoții, astfel încât să poți acționa cu empatie față de copilul tău, îți recomandăm cartea Părinți liniștiți, copii fericiți, scrisă de Dr. Laura Markham, pe care o găsești aici.

3. Îmi dau toată silința și fac, totuși, greșeli

Deja copiii meu au început să realizeze zi după zi că nu sunt perfectă, iar azi, i-am confirmat fiicei mele după toată tevatura cu încălcatul regulilor, după toate discuțiile despre corectitudine și după ce cu greu am reușit să dețin avantajul..am ales să încalc regulile. Da, asta am făcut în cele din urmă. Am luat-o de la școală și am plecat la festivitate. Și sunt fericită cu această alegere.

4. Sentimentele ei sunt mai importante pentru mine decât niște reguli învechite

Fiica mea a aflat azi că indiferent dacă sunt imperfectă, încalc regulile sau că încerc să fac lumii pe plac, o iubesc mai mult decât orice. A învățat că ea și sentimentele ei sunt pe primul loc și că voi lua atitudine pentru ea.

În timp ce îmi făceam procese de conștiință pentru că am încălcat regulile, pentru că toți o făceau și pentru că nu era corect, sunt totuși fericită că am ales să îmi alin fiica și să o las să participe în loc să mă supun unor reguli învechite.

Peste ani, este posibil ca micuții mei nici să nu își amintească numele directorului școlii, să nu își amintească evenimentele sau toată tevatura de azi, nici chiar tentativa mea de a fi un părinte bun. Ce își vor aminti este că au sărbătorit împreună. Și chiar dacă într-un final am încălcat regulile, lucrul pe care sper că fiica mea și-l va aminti este că o iubesc. Că în toată această discuție, am ales binele ei. Că nu au fost chiar 4 lucruri pe care am vrut ca ea să le învețe, ci unul : că nevoile ei vor fi mereu pe primul loc.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa