Vocea ta: Despre ordine şi curăţenie

Cristina Buja
tinerete

Diferența dintre ordine și curățenie

Privind dezordinea permanentă din casă, duceam o dâră de vinovăție cu mine. Dar doar până de curând, când m-a lămurit cineva că e o diferență clară între „ordine” și „curățenie„. Serios că n-am sesizat asta până acum.

Curățenie înseamnă să trăiești într-un mediu sigur pentru sănătate

Să știi cum se ține aspiratorul în mână, să nu te îngropi în praful din casă, copilul să fie în siguranță dacă dă cu mărul pe jos și apoi îl mănâncă.

Ordinea e ținutul lucrurilor la dungă

Cam așa făceam eu până să apară David. Psihologic vorbind, cei care au nevoia asta persistentă de a păstra lucrurile fix la locul lor, de fapt, au dezordine în viață, sau într-un segment din ea și încearcă să dețină permanent controlul. Păi la cum arată casa acum, înseamnă că viața mea e mai mult ca perfectă. Mersi, David!

Bun, deci obsesiile mele se degradează și tare bine mai e. Unele se încăpățânează să mai rămână un pic, nu cumva să uit de cea care am fost.

Totul era ordonat după diverse criterii

Înainte, păstram totul ordonat după diverse criterii în cutii, pungi, sertare. Erau atât de clar delimitate încât n-aveai cum să nu găsești o aspirină nici dacă veneai pentru prima oară la noi acasă. Acum ne-am cumpărat câteva cutii mari, le-am suit pe dulapul de pe hol și când ne încurcă vreun obiect, îl aruncăm acolo. Imediat ce suntem în căutare de ceva anume care nu pare vizibil căutăm pe dulap. De cele mai multe ori și găsim. În schimb jucăriile lui David sunt aranjate pe categorii în cutii transparente, din simplul motiv că altfel nu se joacă cu ele. E adevărat că cel puțin în fiecare seară unul din noi sortează la ele, noroc că nu sunt multe.

În bucătărie îți era și milă să mănânci

Înainte, în bucătărie îți era și milă să mănânci! Acum, abia găsești loc să te așezi cu juma’ de bucă pe un scaun, pe care îl împarți cu cratița lui David. Iar pe jos zac jucării aduse din cutiile de care vă povesteam mai devreme și mare parte din zestrea noastră de oale. Se pare că bucătăria e și locul preferat al lui David, nu doar al meu.

Aragazul lucea

Înainte, aragazul lucea. Nici în magazin nu fusese spălat pe cât îl spălăm eu. Nu suportam să văd o pată pe el. Pesemne că aveam mult timp. De altfel, eram de părere că o gospodină o cunoști după cât de curat e aragazul. Mătușa mea mă învățase așa, iar pe principiul ăsta numai gospodină nu-s acum.

Frigiderul era impecabil

Înainte, frigiderul era aliniat ca la supermarket, numai eu puneam cumpărăturile în el să mă asigur că se respectă fiecare loc. Ăsta e singurul detaliu schimbat prea puțin. Încă mai deschid ușa imediat ce a gătit domnul, să fac ordine în frigider. Nu mă întrebați de ce, nu știu, că doar timp n-am prea mult (dar poate nici minte).

Manichiura era manichiura

Înainte, manichiura era de-a gata ca și cum m-aș fi dus o dată la două zile la salon. De unde? Am fost doar când m-am maritat. În schimb, purtam mereu unghiile date cu ojă și pictate în modele care mai de care mai interesante. Deci, aveam timp. Acum le țin mai mult scurte, să nu zgârii mândrul și le vopsesc doar la ocazii, că altfel sare oja până la culcare, la câte vase spăl. Dar încă le îngrijesc, să fie uniforme, cu pielița tăiate și, din când în când, date cu lac.

Aveam părul mereu aranjat

Înainte, îmi prindeam părul o dată pe lună. Îl țineam pe spate, lung cum era, îndreptat sau ondulat, dat cu tot felul de soluții. Acum l-am tuns scurt și-l port pe spate destul de rar, că îl încurc pe David sau mă încurc eu în el. Dar încă mă spăl pe cap și tot folosesc produse de calitate. Aștept însă să mai crească … și părul și mândrul.

Înainte șifonierul era ordonat ca la mall. Pe umerașe, categorii, fiecare cu partea lui. Inclusiv de a domnului aveam grijă, că mă durea capul dacă vedeam vraiște. Acum mai trec cu vederea jumătatea lui, pe a mea o păstrez cât de cât ordonată, dar asta doar fiindcă hainele mele nu prea le mai calc, doar dacă chiar arată ca și cum le-aș fi scos din cu…va mașinii de spălat.

Hai că m-am vindecat … aproape.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa