Vocea ta: De cât de puține lucruri au copiii nevoie…

Mihaela Manea

De cât de puține lucruri au nevoie copiii ca să fie fericiți cu adevărat…

Fata mea cea mare vine la mine de dimineață cu un caiet și îmi spune ”Mami, vrei să îți spun ce îmi doresc eu să facem azi? Vreau să stau ziua asta doar cu tine și să facem următoarele lucruri: să mă dai în leagăn, să ne dăm în tobogan, să îți culeg o floare, să mergem în parc, să ne ținem în brațe și să îți spun că te iubesc. Aaaa și să îți fac o felicitare.”

Încă nu știe să scrie prea bine la șase ani și jumătate, însă desenează orice îi trece prin cap. Acum avea desenate miniaturi cu fiecare activitate pe care dorea să o facem împreună și lăsase în dreptul fiecăreia o casetă liberă pe care să o bifeze. Am zâmbit și i-am spus să începem să ne ținem în brațe și să îi spun că o iubesc. Ne-am dat în leagăn și am făcut rând pe rând tot ce era trecut pe lista ei. Am cules în plus flori din grădină și le-am pus la uscat pentru ierbar.

Cât de important este să petrecem timp împreună, făcând ce își doresc ei!

Am fost foarte emoționată de cererile ei pentru că mi-au arătat de cât de puține lucruri au nevoie copiii să fie fericiți cu adevărat și cât de important este să petrecem timp împreună, făcând ce își doresc ei. Mi-au arătat că indiferent cât de mari vor crește, copiii vor avea mereu nevoie din când în când de câte o îmbrățișare din partea noastră.

Uneori noi, părinții, tindem să preluăm controlul în mod excesiv și uităm de ce simte și își dorește copilul și chiar și atunci când se joacă îi trasăm tot felul de sarcini. Mi s-a întâmplat și mie să îi dau foi albe de hârtie și culorile și să îi spun ce să deseneze. Jocul este universul copiilor și nu au nevoie de un regizor atunci când descoperă lumea prin joc, e bine însă să le fiți aproape în caz de au nevoie de ajutor.

Lăsați-vă copiii să preia inițiativa atunci când se joacă și implicați-vă când puteți în jocul lor!

Capătă încredere în ei în acele momente. Uneori însă nu au nevoie să vă implicați prea mult, ci doar să fiți acolo, lângă ei. Știu, uneori e greu, și eu aș face altceva în loc să stau să mă joc însă am constatat că îmi fac bine aceste momente de relaxare, de deconectare de la treburile casnice, de la rutină.

Atunci când copiii ne cer să ne implicăm în jocul lor nu dau dovadă de lipsă de inspirație, pentru că nu este nevoie să le sugerăm noi jocurile, dimpotrivă, ei au deja un plan când ne implică și pe noi și fac acest lucru pentru că vor să ne cunoaștem mai bine, să se apropie de noi. Odată tot ea mi-a spus ”Mami, noi nu ne săturăm niciodată de tine și știi de ce? Pentru că ești mama noastră.”

Da, copiii se joacă de cele mai multe ori singuri sau împreună cu alți copiii, însă ce poate fi mai minunat pentru ei decât ca părinții lor să uite, din când în când, de reguli, de priorități, de activitățile casnice și să le ofere lor timp? Ea nu mi-a cerut nici dulciuri și nici vreo jucărie nouă, doar timp pe care să-l petrecem împreună și acest timp nu poate fi înlocuit cu nimic.

Haideți să descoperim care sunt activitățile care umplu cu iubire și atenție ”rezervoarele” copiilor noștri. Haideți să le arătăm că ei contează cel mai mult pentru noi și să facem acest lucru „pe limba lor” adică prin joc, îmbrățișări și bucurie.

Citește și: De ce NU au copiii nevoie.

La naiba, nu uita să ne dai un like pe Facebook, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa