Vocea ta. Dar pe părinții needucați cine îi educă?

Cristina Olivia Găburici, editor
părinţii needucaţi şi Coloana Infinitului

  O fetiță de 12 ani s-a gândit să-și declare dragostea față de cea mai bună prietenă scrijelind nici mai mult, nici mai puțin, decât pe Coloana Infinitului, celebra operă a lui Constantin Brâncuși. Sculptura, care este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului țării, a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial, morți în 1916 în luptele de pe malul Jiului. Tocmai aici și-a găsit tânăra să marcheze ”S+S= BFF (Best Friends Forever- Cele mai bune prietene pentru totdeauna)”.

  Ceea ce este surprinzător nu este neapărat actul de vandalism în sine, deși la 12 ani se presupune că știi ce înseamnă o operă de artă și că distrugerea ei e un lucru foarte grav, ci atitudinea părinților fetei. Amendați de autorități cu 500 de lei (deși reparațiile, cu proiect și aprobare de la Ministerul Culturii vor costa ”infinit” mai mult), părinții copilei s-au arătat contrariați. De altfel, fata a sculptat în opera lui Brâncuși exact sub ochii lor, fără ca ei să încerce să o oprească. ”Dar nu am văzut niciun panou care să interzică asta!”, s-a apărat mama fetei.

  Dincolo de gravitatea faptului, această întâmplare arată că, undeva, foarte aproape de noi, cei care ne dăm peste cap să asigurăm copiilor cea mai bună ecoloana-infinitului-a-fost-vandalizata-2ducație cu putință, se află părinți care, la rândul lor, au nevoie de cineva care să le ofere o minimă educație. Și îi vedem la tot pasul. În parc, când lasă punga goală de pufuleți pe bancă, la locul de joacă, unde nu se sfiesc să-și aprindă țigara, în magazin, unde desfac sticle de suc pentru copiii lor și apoi ”le uită” printre rafturi, la spital, unde se iau de medici și asistente că nu le tratează cum trebuie odrasla (să nu uităm că, recent, un medic de la ”Marie Curie” a fost pălmuit de un tată, nemulțumit de diagnostic). Cine îi mai educă pe acești părinți? Dar pe copiii lor, colegi și prieteni de joacă ai copiilor noștri?
  Școala, veți spune! Dar mi-e teamă că dascălii nu pot face ceea ce nu au știut să facă acasă mama și tata. Nu pot, nu au timp, nu au chef poate și, până una- alta, nici măcar nu e treaba lor.

  Îmi povestea o prietenă, profesoară de liceu, că de 1 Martie le-a dus copiilor bomboane, ca în fiecare an. ”Iar bomboane?” ”Țin post, nu pot mânca. Nu mai bine ne aduceați un mărțișor?”Acestea au fost o parte dintre reacții. ”Nu era mai simplu să-mi spună un simplu mulțumesc?”, se întreba mâhnită prietena mea. Cum poți, ca profesor, să-i mai îndrepți pe acești copii, aflați acum la vârsta adolescenței? Ce impact ar avea asupra lor morala, atâta timp cât acasă modelele lor sunt la fel de needucate? Cum poți pretinde unui copil să aibă cei șapte ani de acasă atâta timp cât părinții lui stau dezastruos la acest capitol?

  Citind întâmplarea cu ”Coloana Infinitului” mi-am adus aminte un episod din copilărie, când am mers cu elevii unei clase (de la țară, ce-i drept, dar mă îndoiesc că ar avea vreo importanță), într-o excursie. Eram la bunici în vacanță, iar vecina, profesoară, m-a invitat și pe mine în excursie cu școala din sat. În prima zi am mâncat din pachețel, undeva pe o pajiște, în drumul spre obiectivele turistice. Îmi amintesc perfect că în urma noastră au rămas pungi goale, conserve, resturi de mâncare, hârtie, sticle. Eu, copil, știam că nu e bine, că nu e frumos să lași mizerie în urma ta, nici în natură, nici în altă parte. Adulții care erau cu noi, copii și părinți deopotrivă, nu știau asta. Că doar câmpul e al nimănui, nu? Nu am avut curaj să mă apuc singură de strâns. Sau poate îmi era rușine să ies din tiparul grupului cu care eram. Așa că tot ce am făcut a fost să mă uit cu tristețe, din mersul autocarului, spre maldărele de gunoi rămase în urma noastră.

  Mă întreb acum dacă elevii care au fost în acea excursie fac la fel acum, adulți fiind, când ies la iarbă verde. Dacă și ei s-ar uita indiferenți la copiii lor când aceștia ar scrijeli pe Coloana Infinitului S+S=BFF.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa