Vocea ta: Copiii şi animalele de companie

Matei Alexandru

Copiii și animalele de companie. Cum ne pregătim pentru venirea pe lume a bebelușului când în casă există și un pisoi?

Cu câțiva ani în urmă am început o dublă relație: cu iubita mea, care mi-a devenit soție, și cu Zgubi – Nobilul Tomberonez. Cei doi au venit la pachet în viața mea și, cu timpul, o mare parte din îngrijirea lui Zgubi (zis și Zgubone, Marti, ZgubiNU…) a devenit una din atribuțiunile mele zilnice.

O bună bucată de vreme ne-am referit la el ca la copilul nostru. Asta până când, într-o dimineață,  lângă cana de cafea, au apărut două liniuțe roz. Din acel moment, Zgubi nu a mai fost considerat copilul nostru… A fost copilul cel mare.
Cu toate că bărbații nu se bucură la culoarea roz, bucuria din sufletul meu a fost imensă pentru că îmi doream de foarte mulți ani un copil cu care să construiesc cea mai frumoasă prietenie din lume.

Și așa a început povestea noastră în patru!

Mi-a tresărit sufletul când am văzut/auzit pentru prima oară bătând inima băiatului meu care avea doar 11 cm în acel moment. Bucuria a crescut cu fiecare test venit cu rezultate bune. M-am liniștit în momentul în care l-am adus acasă, unde am fost întâmpinați cu interes de Zgubi.

Domnul Tomberonez are un principiu foarte sănătos : nu e de mâncare, atunci nu mă interesează! Văzut, dat târcoale, mirosit, pus lăbuța și zbughit la primul scâncet al noului colocatar.

Revenind la momentele de după cafeaua cu puțin roz, pe parcursul sarcinii am fost întrebați constant de familie și prieteni când/cui dăm pisoiul? Ce o să faceți cu el? Brusc, pentru anumite persoane, nu mai era pisoiul drăgăstos, ci se transformase într-un obiect de care noi trebuia să scăpăm urgent!

De ce să ne alungăm din casă ,,primul copil”?

Urmând vorba ”hormonul omoară neuronul”, inclusiv soției mele îi intrase în cap ideea asta: să-i gasim un nou cămin. De fiecare dată, am fost împotrivă! De ce să ne alungăm din casă ,,primul copil” pentru niște idei preconcepute care pot fi demontate foarte ușor cu ajutorul medicinei. În fața soției a trebuit să țin cea mai puternică pledoarie pentru a păstra motanul în familie.
În condițiile în care, la diferență de doi ani, analizele făcute de către doamna mea au ieșit în parametri, amândoi ne-am convins că Nobilul Tomberonez nu era purtător al vreunei boli care să îl afecteze pe fratele lui mai mic.

Pentru a elimina șansele de contaminare, eu am preluat rolul de unic îngrijitor al pisoiului, job constând în hrănirea acestuia, curățarea litierei urmată de spălatul riguros al mâinilor. Paraziții interni ai pisoiului care pot fi transmiși la noi i-am prevenit printr-o deparazitare internă făcută constant o dată la trei luni.

Pentru cei externi am aplicat o soluție de tip spot on, o dată pe lună, pentru a-l proteja împotriva păduchilor, căpușelor și puricilor. Desigur, puteam apela și la o zgardă antiparazitară, dar nu este recomandat ca noi, oamenii, să venim în contact cu ea fără să ne spălăm imediat după aceea și, cum pisoiul nostru se strecoară noaptea lângă noi în pat, am renunțat din start la idee.

Ca să suflăm în iaurt, l-am testat să vedem dacă este purtător de toxoplasmoză, deși el nu primea decât hrană industrială, iar orice sursă de contaminare era aproape de ZERO. Testul, bineînțeles, a ieșit negativ.

Sănătatea lui Zgubi este menținută prin vaccinarea anuală împotriva unor boli specifice (unele având caracter transmisibil la om) respectând cu aproximație data de administrare.
Problema părului lăsat în casă am rezolvat-o prin tundere scurtă, procedură pe care o repetăm constant la două luni și, nu în ultimul rând, prin hrănirea blănosului cu o mâncare de calitate împreuna cu suplimente pentru piele și păr. În privința hranei și a suplimentelor, este indicat să vă consultați cu medicul veterinar curant al pisoiului.

Ca orice nobil de rang Tomberonez, Zgubi este spălat regulat cu scopul de a reduce riscul transmiterii unor afecțiuni fungice și bacteriene copilului prin intermediul firelor de păr.
Pe piață există șampoane delicate pentru folosire frecventă, care nu modifică ph-ul normal al pielii.

Nu este greu să menții în casă o pisică sănătoasă! La prima vedere, o prevenție bună, dă iluzia că ar costa mai mult. De fapt, ne scapă pe noi și pe Nobilul Tomberonez de foarte multe probleme.

Să auzim numai despre pisoi sănătoși, părinți odihniți și copii fericiți!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa