Vocea ta. Cinci ani m-am chinuit să-i cresc imunitatea copilului. Și tot a răcit în fiecare sezon rece

Alexandra Irimiea
imunitatea

Imunitatea este o chestiune atât de complicată uneori, încât sănătatea copilului pare că este o loterie curată.

„Ce să-i mai dau copilului pentru imunitate?”. Este, poate, întrebarea cea mai chinuitoare pe care o are orice mămică. Oriunde te duci, la magazin să iei pâine, la colț de stradă, la medic, peste tot stai de vorbă și cu alte mămici, în speranța de a găsi Sfântul Graal – secretul și leacul miraculos împotriva răcelilor. Și iei o idee de colo, alta de dincolo, le combini și… în final, tot îți răcește.

Imunitatea copilului: Remedii și idei

Cu vreo două săptămâni înainte de intrarea în colectivitate, mămicile se pregătesc conștiincioase ca să crească imunitatea copilului. Își umplu dulăpiorul farmaceutic de acasă cu siropuri de imunitate pe bază de vitamine, minerale și extracte din plante sau cu alte imunostimulatoare precum Isoprinosine (antiviral), Broncho-Vaxom (antibacterian) ori Oscilococcinum (homeopat).

Altele preferă să folosească tradiționala miere, considerată un antibiotic natural, simplă, dimineața pe stomacul gol sau amestecată cu sirop de cătină (cunoscut pentru o cantitate mare de vitamina C).

Știu o mămică ce îi dădea fetiței ei tinctură de propolis (pentru copii, fără alcool) și polen, iar astea îi mai întăreau organismul. Până la urmă, atunci când vorbim despre un copil preșcolar, toate aceste lucruri pe care le facem pentru a-i crește imunitatea nu-l feresc de răceli, doar îl fac să fie mai rezistent atunci când se confruntă cu ele. Iar asta, din păcate, pierdem din vedere multe dintre noi!

Imunitatea copilului meu. Ce remedii au funcționat la noi

În fiecare iarnă am stat frica-n sân din cauza răcelilor. Și când răsuflam liniștită văzându-mi copilul că e bine, în ciuda celorlalți răciți din jurul lui, hop-țop, atunci pica și el la pat. Febră, tuse, nas înfundat, siropuri, aerosoli, vizite la pediatru, așteptări interminabile în fața cabinetului. Dar ce puteam face?!

Din august și până în aprilie îi dădeam tot timpul câte ceva pentru a-i crește imunitatea, dar cu toate astea mereu mă învinovățeam că nu am făcut suficient. Eram „dotată” cu un sirop de imunitate luat de la plafar, de regulă fără zahăr, care să conțină echinaceea, vitamina C și propolis. Îl alternam cu o altă marcă de sirop după o lună sau două, iar apoi luam și câte o pauză. Mai întrebam diverse mămici ca să văd care e mai bun și am luat inclusiv unul foarte scump (de 3-4 ori mai mult ca celelalte), doar ca să fie totul bine. Recunosc însă că am fost destul de mulțumită de el.

În plus față de sirop, în fiecare dimineață îi dădeam un suc proaspăt de portocale, stors pe loc, în care puneam picături de vitamina C. Apoi îi pregăteam o linguriță cu tinctură de propolis și sirop de cătină amestecat cu miere.

Însă, în ciuda tututor încercărilor mele, tot răcea frecvent. Când simțeam că îl prinde răceala, îi cumpăram niște pliculețe anti-răceală pe care le tranformam într-un „ceiuleț” dat de 3-4 ori pe zi. Aveam grijă să aibă năsucul curat, folosind spray cu apă de mare, îi dădeam pastiluțe de Isoprinosine și sirop de tuse pe bază de extract de frunze de iederă.

Și-atunci, mersul la grădiniță devenise… opțional. Două, trei zile la grădi, două, trei acasă, de frică să nu cumva să răcească mai serios. Chiar și așa, la un moment dat inevitabilul se întâmpla și atunci perioadele se absență de prelungeau destul de mult.

Alimentația sănătoasă, indispensabilă pentru imunitatea copilului

Abia anul trecut, după ce a împlinit 5 ani, nu a mai avut niciun episod mai grav de răceală, care să necesite antibiotice sau internare în spital. Și culmea, n-am făcut nimic special, doar „obișnuitele” remedii de până acum. Așa că, acum dacă tot sunt mămică de „senior”, copil de școală în clasa 0, vă spun să nu vă mai îngrijorați. Orice i-ați face unui copil mic, el tot va răci. Dar este și o veste bună în tot acest coșmar: răcind, își va crește singur imunitatea.

Căutăm înnebunite siropul cel mai bun pentru imunitate, dar pierdem din vedere un lucru: alimentația. Chiar dacă prescriu rețete după rețete, pediatrii consideră că protecția antiinfecțioasă se poate face în mod clar, fără îndoieli, printr-o alimentație sănătoasă. Ei mereu ne sfătuiesc să le oferim fructe și legume proaspete, să aibă un meniu variat din care să-și ia organismul tot ce are nevoie. La fel de importante sunt și exercițiile fizice și odihna.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa