Vocea ta: Ce trebuie să facem pentru a avea copii fericiți?

Mihaela Manea

Cu toții ne dorim copii fericiți, dar cum putem contribui la fericirea lor?

Îmi aduc aminte cu drag de copilărie, de toate acele momente frumoase petrecute alături de părinții mei, când tata ne recita poezii de Eminescu, Coșbuc sau de Labiș sau ascultam împreună muzica lui Tudor Gheorghe la pick-up și, mai ales, când ne făcea mama cornulețe sau înghețată de casă. Toate aceste momente frumoase petrecute împreună cu părinții mei m-au ajutat mult să îmi aleg idealul în viață, activitățile și chiar prietenii.

M-au afectat însă certurile dintre ei, fie ele și pentru lucruri mărunte.

Adulților li se pare firesc să aibă discuții în contradictoriu din când în când, ca modalitate de rezolvare a conflictelor, însă nu și copiilor, nu când acestea vin din partea părinților lor. Atunci când părinții mei se certau mă simțeam singură, speriată și tristă. Nu conta care era motivul discuțiilor, pe mine mă afecta faptul că în momentul respectiv nu se înțelegeau și îmi pierdeam din echilibrul emoțional.

Adu-ți aminte dacă ai trăit și tu astfel de momente în copilărie, care te-au marcat și pune-te în locul copilului tău atunci când ar putea asista la schimburi de replici mai puțin armonioase în familie.

Rolul nostru ca părinți nu este de a găsi întotdeauna un vinovat ci de a găsi o cale de a menține pace, echilibrul și armonia în familie. Uneori, pacea este mai importantă decât dreptatea pentru că, doar având liniște în familie, viața este frumoasă, așa cum ar trebui să fie ea pentru fiecare dintre noi.

Dacă ne dorim copii fericiți, trebuie să găsim o cale să fim și noi părinții fericiți, în cuplu.

Pentru a crește copii echilibrați emoțional consider că este foarte important ca părinții să aibă o viață armonioasă, pozitivă, deschisă, bazată pe prietenie, înțelegere și iubire. În primii ani de viață, copiii își aleg ca model unul dintre părinții lor. Ce responsabilitate, dar și realizare mai mare, poți să ai în afară de aceea de a fi un model pentru cineva, pentru copilul tău?

Nu trebuie să fii perfect ci doar să fii deschis să oferi copilului tău ce-i mai bun și mai frumos din tine.

Tonul vocii, privirea, limbajul trupului sunt uneori mai importante decât cuvintele pentru a transmite un mesaj, o stare, o emoție. În cuplu, la început de drum, trăim acea stare de euforie, de „îndrăgosteală”, care are atâta energie cât să mute și munții din loc. Cu timpul, emoțiile și sentimentele se transformă. Depinde de noi dacă ne dorim să construim ceva frumos pornind de la aceste sentimente și depunem eforturi să redescoperim, din când în când, care au fost motivele care ne-au făcut să ne îndrăgostim unul de celălalt și să îmbogățim relația de cuplu cu frumusețe. Ce putem face pentru a îmbogăți acea stare de la început? Să ne facem bucurii unul celuilalt!

Copiii își doresc să aibă părinți bucuroși, la fel cum și părinții își doresc copii fericiți.

Îmi aduc din nou aminte ce bine mă simțeam în copilărie când îi aducea tata flori mamei sau când mama îi pregătea câte-o surpriză dulce. Uneori poate fi greu să ierți, să vindeci, chiar să iubești, însă după fiecare furtună, oricât de puternică ar fi, iese și soarele și dacă realizăm că resursele iubirii sunt inepuizabile putem muta „munții” furiei, supărării și tristeții din viețile noastre și să ne concentrăm pe ce e cu adevărat important.

Depinde de fiecare ce lăsăm în urma noastră, ce lăsăm drept „moștenire” copilului nostru -certuri, țipete, furie sau un exemplu de cum să găsească întotdeauna partea frumoasă a vieții.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa