Vocea ta: Ce facem cu câinele când vine bebeluşul?

Matei Alexandru

Ce ne facem când trecem de la viața în trei (doi adulți și un câine) la viața în patru (doi adulți, un câine și un bebeluș)?

Cu toții știm cât de haioși sunt puii de câine și, cu siguranță sunt multe persoane care au căzut în plasa lor și s-au pricopsit cu un membru nou în familia formată la acel moment doar din două persoane, dar…

Timpul zboară, blănosul crește și minunea se întâmplă: măriți familia!

Fericirea este imensă, lacrimile curg șiroaie, pupături peste pupături, îți suni prietenii, te gândești să deschizi sticla de șampanie și toată viața ta se scaldă în momentul acela într-o lumină caldă ce te umple de energie. Când euforia trece, te lovește întrebarea: Ce fac cu câinele?

Până atunci ți-a fost un prieten credincios, devotat pe care ai ajuns să îl iubești necondiționat, dar el este totuși un animal, mica minune ce urmează să vină pe lume este mult mai importantă și numai gândul că i s-ar putea întâmpla ceva te îngrozește și te face să îți imaginezi cele mai oribile scenarii: ”Dacă înghite păr de la câine? Dacă îl linge pe față sau, mai rău, îl mușcă?” Sunt întrebări normale pe care orice părinte și le pune.

Iată câteva sfaturi care să vă ajute în a avea o familie fericită și sănătoasă:

Mergeți la medicul veterinar

Părul de câine, are aproximativ aceeași structură cu cea a omului, nu se absoarbe și de aceea nu produce probleme dacă copilul înghite câteva fire de păr. Problema totuși este dacă pe acele fire de păr sunt grefate bacterii sau ciuperci. Mergeți cu câinele la medicul veterinar dacă observați pe pielea lui zone roșii, mătreață sau orice alte modificări. Blana unui câine sănătos este lucioasă și, dacă trecem mâna prin ea nu ar trebui să rămânem cu fire de păr.

Periați și spălați câinele de câte ori este nevoie

Sunt pe piață șampoane cu utilizare frecventa sau șampoane pentru spălare uscată. Trebuie să mențineți o igienă zilnică în special pe picioare și fund de fiecare dată când veniți cu el de afară. În felul acesta, riscul ca patrupedul să vă aducă în casă bacterii și ciuperci scade foarte mult.

Strângeți fecalele într-o pungă de plastic

Când mergeți afară cu câinele, strângeți fecalele într-o pungă de plastic care se aruncă la gunoi. În felul acesta se evită murdărirea zonei și, cu siguranță, niciun părinte nu dorește să își vadă propriul copil murdar de așa ceva. După cum bine știm, copiii se împiedică și cad, apoi cu o îndârjire fantastică își bagă mâinile în gură.

Am văzut de o multe ori în parc suzete scăpate pe jos, clătite puțin cu apă sau supte un pic de părinte și apoi îndesate în gura copilului. După ce plouă, nu mai poți ști dacă acolo au fost sau nu fecale. Și ne întrebăm de unde am luat oxiuri… bineînțeles că ne vom uita la propriul câine. Ii vom face analize și vom constata că nu este infestat și noi nu vom ști de unde ne-am pricopsit cu micii ”locatari”.

Ocoliți locurile de joacă atunci când îl duceți la plimbare

Un alt aspect foarte important ar fi ocolirea locurilor de joacă atunci când se iese la plimbare cu marele blănos/pufos. Este posibil ca zarva, țipetele sau vreo lopățică aruncată să îl sperie iar reacția să nu fie tocmai cea mai plăcută.

Nu demult am citit un articol despre un câine care a atacat un copil și un adult. Un animal echilibrat mental și bine îngrijit nu își va ataca niciodată familia. În cazul în care vorbim de un animal agresiv cu un temperament mai dificil, ne putem gândi de două ori dacă îl lăsăm sau nu în jurul copilului. Sunt câteva rase considerate agresive datorită aspectului, dar care se adapteaza foarte bine la viața de familie cu copii: Amstaff, Cane Corso, Mastiff sunt câteva rase de câini care pot fi potrivite pentru copii.

De bază pentru o conviețuire armonioasă este să ne învățăm copii să respecte și să se poarte corespunzător cu animalele din jur.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa