Vocea ta: Ce facem când ne contrazic bunicii?

Psiholog Florentina Dumitru
ce faci când te contrazic bunicii
Principalii afectați de discuțiile în contradictoriu sunt, în primul rând, copiii.

Relația unui nepot cu bunicii săi este una de neînlocuit. Ca părinte, trebuie să le dai dreptul să se bucure de această relație specială.

Bunicii ar trebui să nu treacă peste cuvântul părinților și să nu le submineze autoritatea.

Dacă implicarea bunicilor în viața copiilor nu este una benefică atunci tu ca părinte poți apela la stat și să-ți dai copilul la creșă sau grădiniță încă de timpuriu. Altfel consecințele vor fi greu de suportat fiindcă cel mic se poate transforma total și va fi de nerecunoscut.

Sigur, că există și unii bunici mai responsabili decât părinții înșiși iar aceștia ar trebui prețuiți la adevărata lor valoare.

Iată câteva sfaturi practice pentru o relație bună și civilizată cu bunicii:

Ascultați cu răbdare opinia bunicilor și încercați să înțelegeți punctul lor de vedere. Amânați pe mai târziu oferirea unui răspuns concret. Astfel, lucrurile nu vor fi judecate în grabă când conflictul este fierbinte. Lăsați-vă timp de gândire!

Dacă bunicii îl copleșesc pe cel mic aducându-i prea multe cadouri dulci, atunci fie mergeți împreună la cumpărături fie le puteți sugera altfel de atenții amintindu-le că cel mic are nevoie de o mulțime de alte lucruri (hăinuțe, jucării, vacanțe petrecute în aer curat, plimbări în parc, momente speciale).

Puneți-vă în locul bunicilor! Dacă voi ați fi în locul lor, cum v-ar plăcea să fie această relație? Puteți să va spuneți direct punctul de vedere sau să dați exemplul altor părinți care trec prin aceeași situație. Cu siguranță cu toții îi doriți binele copilului, așa că stabiliți niște limite cât mai concrete în implicarea fiecăruia în privința educației.

Nu le refuzați ajutorul! Lăsați-i să petreacă timp cu nepoții dar și să se implice în treburile casnice sau la îndeplinirea celorlalte responsabilități care țin de copil (cumpărarea hăinuțelor, a accesoriilor pentru camera lui, pregătirea mesei, curățarea camerei).

Bunicii care nu se implică în viața nepoților se pot simți inutili.

Stabiliți niște reguli pe care să le respectați fără să mai intrați în conflict. Transmiteți-le cu blândețe dar și cu fermitate că dvs. vă asumați întreaga răspundere în privința copilului și ei trebuie să respecte metodelor dvs. de a acționa.

Puneți-vă de acord în situații speciale! În cazul în care copiii își petrec timpul lor liber acasă la bunici, iar aceștia nu reușesc sub nicio formă să urmeze programul obișnuit al copilului, dvs. trebuie să-i explicați celui mic că în case diferite sunt reguli diferite, astfel nu va mai fi dezorientat.

Nu fiți geloși pe relația copil-bunic! Lăsați-i și pe ei să aibă momentele lor speciale, iar dvs. mențineți o relație cât mai apropiată cu cel mic petrecând timp de calitate împreună. Dacă veți suda această relație, bunicii nu vor mai avea tendința de acaparare a copilului.

Nu-i responsabilizați complet pe bunici pentru educația nepotului!

Comportamentul copilului nu îi face pe ei direct răspunzători de acest lucru. Sunt o mulțime de alți factori care contribuie la răsfățul și toanele copilului dvs.

Evitați certurile în fața copilului! Cel mic va fi primul care va avea de suferit. Ori își va pierde încrederea în sine datorită acestei situații conflictuale, ori îl va șantaja pe adultul care se dovedește mai slab în anumite situații.

Evitați umilirea bunicilor în fața copiilor! Altfel s-ar putea ca cei mici să vă copieze comportamentul.

Spuneți-le  bunicilor cât de mult le prețuiți ajutorul și încurajați-i să aibă și ei propriile momente de liniște și relaxare, astfel încât copilul să nu îi obosească și să devină o povară.

Trebuie să-i lăsați atât pe copii, cât și pe bunici, să-și construiască propria relație, însă abaterile trebuie sancționate de ambele părți. Cu cât mai variate sunt opiniile adulților, cu atât mai dezorientat este copilul care nu știe pe cine să mai asculte.

Citește și: Bunici în rolul de părinți.

Nu uita să ne dai like pe Facebook pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa