Vocea ta: Ce caută Batman pe Monumentul Aviatorilor

Denisa Tache

Prin ochii copiilor, realitatea se vede altfel. Așa a ajuns Batman pe Monumentul Eroilor Aerului din București.

– Când mai mergem și noi să-l vedem pe Batman?
– Poftim?
– Batman, da! Ce? Nu-l mai ştii? Acela de ne învârteam cu maşina pe lângă el, când mergeam mai devreme în Fierăstrău…
– Ăăăăă… Vrei să spui Monumentul Aviatorilor?
– Vreau să spun Batman!
– Suntem în apropiere, mergem să ne plimbăm până acolo? (Eram în parcul Kiseleff)
– Nu aşa, vreau cu maşina!
– Hai să mergem să luăm maşina şi să vizităm Monumentul Aviatorilor. Dar te rog să reţii că nu este Batman, repet este un monument dedicat aviatorilor.
– Ce este un aviator?
– Un aviator este cel care conduce un avion. Avion = Aviator. Aviator este meseria celui care conduce avionul.
– Mama, nu ştii nimic! Pilotul este cel care conduce avionul!

Pam, pam! Iar nu ştiu nimic!

Cum se face că mi le serveşte, aşa de fiecare dată, de rămân fără replică? Habar n-am, dar clar eu l-am făcut! Îmi aduc clar aminte cum îi puneam şi eu în încurcătură pe ai mei cu diverse declaraţii şi întrebări de genul: „Dar de ce lasă cuiul gaură după ce-l scoţi din lemn?” Şi ai mei, la fel ca şi mine acum, aveau nevoie de momente de reculegere, înainte de a-mi răspunde.

I-am dat dreptate şi i-am spus că pilotul este un termen folosit pentru orice persoană care este calificată/specializată să conducă o aeronavă sau maşini în condiţii speciale, cum ar fi piloţii de maşini de curse. Apoi i-am spus că aviatorii sunt cei care conduc doar avioane. Şi am continuat cu explicaţiile şi exemplele:

– Ştii, aviator este o meserie, iar numele meseriei a derivat din cuvântul avion. Meseria este ocupaţia unei persoane. Uite, hai să-ţi dau şi alte exemple de meserii derivate din cuvântul care înseamnă obiectul muncii lor:  scris = scriitor, desen = desenator, dans = dansator… înţelegi?

– Tot ce-mi spui tu acum e frumos. Dar nu toţi au monument cu Batman, doar piloţii au!

Concluzie: Batman este pilot!

În limbajul Blondului: „mai devreme” reprezintă timpul trecut, iar „Fierăstrău” reprezintă Parcul Herăstrău, spus în grabă, atunci când are altceva de comunicat, mai important decât numele corect al parcului. Numele corect al parcului îl spune doar când face o cerere expresă de plimbare sau joacă. Iar chestia cu maşina, ehhh, aici n-am ce să comentez. Nu s-a născut în maşină, dar (se pare) comoditatea s-a transmis genetic.

Îi plac şi plimbările pe jos, dar unele lucruri nu le poate aprecia decât din maşină, având o viteză rezonabil de mare, astfel încât să poată aprecia un Batman, de exemplu, instalat în mijlocul unui sens giratoriu, prin care ne învârtim de vreo trei-patru ori, până când eu ameţesc. Plimbarea de acest gen trebuie să fie după-amiază, într-un „peisaj” frumos, se preferă un apus de soare cu nori pe cer. Cu „peisajul” acesta şi eu sunt total de acord, dar aş prefera să nu fiu la volan.

După ce ne-am întors acasă, am luat maşina şi ne-am învârtit in jurul Monumentului Aviatorilor de patru ori în după-amiaza aceea, Blondul şi-a exprimat dorinţa de a merge o fugă în Herăstrău:

– Mama, dacă tot suntem aşa de aproape de Herăstrău şi pentru că trotineta e în portbagaj, de ce nu mergem să ne plimbă niţel?
– Mergem, cum să nu?!
– În timp ce eu mă plimb, tu poţi face poze la nori. Ştiu că-ţi place! Să facem ce ne place la amândoi!….

Nu-mi amintesc să-i fi spus vreodată clar că-mi place să fotografiez norii. Ce-i drept m-am lăudat cu pozele mele şi le-am admirat împreună. Apreciez, însă, grija pe care mi-o poartă. Cum se gândeşte şi la ce-mi face mie plăcere?! Iar modul în care îşi stochează informaţiile… Felul cum le foloseşte, cum le integrează în context, nu mă pot opri din a mă mira de capacitatea lui înnăscută de comunicare eficientă.

Aştept cu interes următoarea noastră discuţie referitoare la meserii. Pentru că tocmai ce i-am explicat puţin despre ele, iar el a părut, ca de obicei, total dezinteresat de ceea ce eu îi explicam. Nu am nici un dubiu că discuţia îmi va fi servită ca un as din mânecă, iar eu iar voi da din buze în gol, încercând să-mi adun gândurile…

Dar cum de a ajuns el să denumească Monumentul Aviatorilor Batman… pentru asta nu am nicio explicaţie?!

Nu uita să ne dai like pe Facebook pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa