Vocea ta: Când mama îl ia pe ”NU” în braţe

Cristina Burcuș

Da, eu sunt mama care l-a luat pe NU în brațe

M-am trezit de ceva timp spunând acest cuvânt mai des decât as vrea. Nathan nu mânca iar înghețată, Jacob nu iți lovi fratele, Nathan nu băga mâinile în gură, Jacob nu, nu poți mânca iar biscuiți.  sună cunoscut? Oare sunt singura care încearcă din răsputeri sa schimbe acest cuvânt dar nu îi iese?

Mama zice mereu NU

Poate mulți adulți au impresia că un copil de 5 ani nu prea știe multe, dar asta o cred sigur adulții care nu au copii. Căci părinții au învățat deja că nu trebuie sa subestimezi un copil oricât de mic ar fi. Nu doar o dată i-am auzit pe prichindeii mei zicând lucrul acesta: ”Mama zice mereu NU”. Normal că m-a afectat. Da, am citit si eu articole si cărti despre cresterea copiilor. Am citit și articolele despre cum să înlocuiești NU-ul cu ceva pozitiv, dar ce bine ar fi dacă ar fi așa de simplu și în practică.

Hai sa vedem! Eu: Nathan daca mănânci iar înghețată o să te doară in gât. Nathan: De ce? Eu: Pentru că este foarte rece și nu face bine la gât. Nathan: De ce? Eu: Pentru că asa am zis eu si e nu si s-a terminat istoria. Da, recunosc nu sunt prea inventivă când vine vorba de explicații. Mai ales ca nici eu nu prea stiu explicațiile. Așa că eu sunt mama care zice mereu NU, dar știu că o fac atunci când este necesar și sper și cred că într-o bună zi vor înțelege acest lucru.

Mama care spune numai ”DA!”

Iată un mic exemplu (dar să nu credeți că nu am încercat să văd cum ar fi să zic mereu DA. Ah, ce mult le-a plăcut lor pe moment, dar cât am tras eu după aia): Într-o seară, după grădiniță, am făcut exact ce au vrut ei! A, vrei înghețată? Ia si mănâncă până nu mai poți. A, vrei si chipsuri? Te rog să te servești. Vrei apă cu lapte și suc de portocale? Bineînțeles! Iar în noaptea aceea au vomat întruna și ar fi putut fi mai rău, dar din fericire a trecut doar cu o indigestie. Apoi le-am explicat frumos că asta se intâmplă când mama spune mereu ”da”. Au înțeles pentru ziua de recuperare, dar au uitat iar si eu am devenit iar mama care spune ”nu” mereu.

Dar nu mă mai simt vinovată chiar deloc, știu că o fac pentru binele lor!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa